Blues Column 9 – Jos Verhagen in de ban van … Carey en Lurrie Bell

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Casey and Lurrie Bell – Son Of A Gun / Second Nature
Zoals altijd getriggerd door de concertagenda kwam de naam Lurrie Bell voorbij, en de lijst van artiesten uit de blues collectie ondertussen al een beetje kennend kwam ik er achter dat Lurrie Bell en Carey Bell vader en zoon zijn. Sterker nog, ook de drie andere kinderen van Carey Bell zijn actief in de blues en als familie brachten zij ook al een tweetal platen uit. Ik focus me hier op een tweetal platen van Carey en Lurrie, de twee bekendste Bell artiesten. Vader Carey is een erkend mondharmonica speler vooral in de Chicago blues scene, de collectie omvat een 17 van zijn platen en drie duetten met zijn zoon. Lurrie Bell is een erkende Chicago blues gitarist/zanger die in april Nederland en België aandoet, zie de data in onze concertagenda!

Carey & Lurrie Bell - Short Dress Woman


‘Son Of A Gun’ uit 1984 is een juweeltje van Chicago blues waarbij vader en zoon om beurten de zang voor hun rekening nemen. Ondanks de leeftijd de plaat en de remix voor de CD versie klinkt hij verrassend modern. Hier en daar zit de drums wat voor in de mix maar de subtiliteit die vader en zoon in hun spel stoppen doet de Chicago blues eer aan. Een nummer als If The Ocean Was Whiskey waar de magie van Casey Bell met zijn subtiele mondharmonica spel in de achtergrond je verrast. In de instrumentale afsluiter Gail Bate geven vader en zoon nog een fraai staaltje instrument beheersing weg.

Carey and Lurrie Bell - Second Nature

‘Second Nature’ is een plaat van een geheel andere toon. Deze akoestische CD ontstond tijdens een tour door Finland in 1991 waarbij Carey Bell zijn zoons Lurrie en James mee nam. Op dag 1 van de tour vond Lurrie bell in een winkel een goedkope akoestische gitaar waarmee hij al solo intro optrad voor de optredens van zijn vader. Tijdens een sneeuwstorm gedurende de tour ontstond het idee de samenwerking tussen vader en zoons vast te leggen. Het resultaat is ‘Second Nature’, waarbij alles in zonder oefenen in one take no dubs is opgenomen, als was het voor beide zo gewoon dat het hun tweede natuur is. Een bijzonder monument voor vader en zoon die elkaar weer vonden na moeilijke tijden. Nummers zoals Heartaches And Pain, gaan door merg en been. De Cd laat ook horen dat naast een fijne gitarist Lurrie Bell ook over een mooi stem geluid beschikt luister eens naar Trouble In My Way.

Lurrie en Carey Bell weer een fijne ontdekking in de historie van de blues.


Ook op Blues Magazine ...