Foto Recensie: Keb Mo – The Reflection

Keb Mo – The Reflection

Format: CD / Label: Yolabelle International / Release: augustus 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Hans Wolven

Wat is het toch moeilijk om een recensie te schrijven over een ster binnen de blueswereld.
Keb Mo is niet een van minste. Hij heeft net een schijf op de markt gebracht Reflection.
Het begint met een nummer dat grenst tussen R&B en Late night Music .The Whole Enchilada. Laat je meevoeren met de geweldige sfeer.
Inside Outside, nummer 2 gaat eigenlijk verder in dezelfde sfeer. Het zou zo van een plaat kunnen komen uit de tijd van Tamla Motown. Een sfeertje dat past bij de hele schijf. Lekker relaxt.
Pak een Jack Daniels, pak een stoel, ga zitten op de veranda, zet deze schijf op en geniet van de muziek en van de ondergaande zon. Zo moet je eigenlijk deze muziek ervaren.
Keb Mo heeft zich gevonden in vernieuwing. Een stijl en sfeer die je mooi vind en die je aanspreekt of helemaal niet.

Mensen die denken dat ze een originele blues te horen krijgen, zullen ongetwijfeld teleurgesteld zijn. All The Way, gaat verder waar we gebleven waren. Real late night music. Alles is uit de kast getrokken om de sfeer vast te houden.
Keb Mo drijft mee op het orkest en de backing. Pas op geniet, maar val niet in slaap.
The Reflection het volgende nummer en tevens het titel nummer. Gaat van start als een Blues. Lekker schema, lekkere hammond, maar drijft dan weer verder in het Late Night schema. Kabbelende piano, softe drums, softe begeleiding. Drijven en mee laten dobberen, anders stop zetten en niet verder luisteren.
Crush On You, nummer vijf alweer, pakt direct dezelfde sfeer weer op.
Pak je stoel, draai hem om, leun met je armen op de rug van de stoel, pak je Jack Daniels en kijk naar de sterren en droom weg, en luister naar het verhaal. One of these nights, het volgende stuk, lekker relaxt gezongen door Keb, prima orkest, prima backing, geen foutje te horen. Helemaal prima. Maar is het niet Te glad?
My Baby’s Telling Lies, gaat iets steviger van start. Maar steeds dezelfde melodielijn, dezelfde sfeer, hetzelfde schema, dezelfde ondersteuning van de backing, hetzelfde hammond soundje. Perfect gespeeld, maar is het nu blues of niet?
My Shadow. En ja hoor daar gaan we weer. Lekker baslijntje, lekkere hammond, lekkere drums, lekkere gitaar. Luister naar het verhaal en droom mee.
We Don’t Need It. Keb gaat uit de start blokken met zijn zangpartij. Laat zich begeleiden door de drums en de hammond, laat zijn gitaar zelfs even horen. Midnight music. Its the real stuff.
Just Lookin’ , nummer tien alweer. Mijn recensie gaat sneller dan de muziek. Het R&B soundje komt los. Lekker stevig, maar beheerst. Prima band, en ja hoor daar is het hammond spelertje weer. Het klinkt allemaal wat funky. Prima muziek. Zelfs de bassist gaat soms even los. Het arrangement is voor mij wat te gladjes. Keb laat zijn gitaar weer even horen. Weet de juiste snaren te raken.
Walk Trough Fire. We naderen het einde van deze schijf. Jack Daniels is bijna leeg. We kunnen nog even wegdromen en nog even mee gaan met het intieme sfeertje.
Something Within, de afsluiter. Het laatste glas komt eraan. De fles is leeg. De sterren raken wazig, maar het intieme sfeertje lijkt niet te stoppen. Keb zingt heerlijk mee met de backin, het orkest geeft de juiste steun. Het zou uren kunnen duren, maar dit nummer is na vijf minuten wel afgelopen. En dan is het op. Leeg, tevreden? De laatste Keb Mo is een perfecte cd. Maar of dit een schijf is die past in de Bluessfeer, daar heb ik mijn twijfels over. Terwijl Keb toch een bluesvakman is. Ik heb het vermoeden dat deze schijf gemaakt is om een breder publiek te krijgen. En dat Keb zijn horizon aan het verbreden is.Voor mij een lekker schijfje wanneer de zon onder gaat, mijn stoel op de veranda klaar staat samen met Jack Daniels en mijn wederhelft in de slaapkamer op mij wacht.

Tracks:
1. The Whole Enchilada
2. Inside Outside
3. All The Way
4. The Reflection (I See Myself In You)
5. Crush On You
6. One Of These Nights
7. My Baby’s Tellin’ Lies
8. My Shadow
9. We Don’t Need It
10. Just Lookin’
11. Walk Through Fire
12. Something Within

Website artiest: www.kebmo.com


Ook op Blues Magazine ...