Foto Recensie: Kat Riggins - In The Boy’s Club

Kat Riggins – In The Boy’s Club
Format: CD – Digital / Label: Bluzpik Media Group
Releasedatum: 22 juni 2018

 Tekst: Martin van der Velde

Wij kennen Kat Riggins al een tijdje van haar deelname aan het Theater programma Johan Derksen Keeps The Blues Alive. Na een succesvolle theatertour van Johan Derksen met de Pioniers van de Nederpop besluit de flamboyante tv-persoonlijkheid een programma te brengen over de blues, waarin hij zijn publiek meevoert naar het begin van de  jaren zestig, toen The British Invasion de wereld veroverde en The Rolling Stones, Them, The Animals, John Mayall’s Bluesbreakers, The Spencer Davis Group en The Yardbirds een breed publiek lieten kennismaken met de muziek van de Amerikaanse blueslegendes John Lee Hooker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Buddy Guy en B.B. King. Het gevolg was de opkomst van de Nederlandse bluesbands Cuby and the Blizzards, Livin’ Blues, Rob Hoeke Rhythm & Blues Group, Bintangs, John the Revelator, Flavium, Blues Dimension en de Oscar Benton Blues Band.
Sindsdien speelt de blues een belangrijke rol in onze vaderlandse muziekcultuur. Tijdens deze theatertour begeleidt de Haagse band The Clarks artiesten als Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm, Erwin Java, AJ Plug en eerder genoemde Kat Riggins.

Kat komt op 7 februari 1980 als Katriva Riggins in Miami, Florida ter wereld. Ze groeit op in een gezin waar altijd muziek te horen is. Verschillende genres als gospel, country en rock komen in die tijd veelvuldig voorbij en vormen haar brede liefde voor muziek. “I can remember being in the car with my mom and sister singing along to Tracy Chapman one minute and Chuck Berry the next”, waaruit wel blijkt dat er al op jonge leeftijd door het hele gezin flink wordt gezongen. Kat voelde zich het meest aangetrokken tot de gruizige stemmen van Bessie Smith, Sam Cooke, Nina Simone, Tina Turner, Denise LaSalle, Etta James, Ray Charles, Koko Taylor en Janis Joplin om er maar een paar te noemen.
Al op jonge leeftijd begint ze te zingen op familie feesten en kerkelijke bijeenkomsten en ontwikkelt zo haar zangkwaliteiten. Wanneer ze drieëntwintig is zingt ze tijdens een optreden in de Sunny Isles Beach Lounge in Florida haar eerste jazz- en blues standaards, enkel met begeleiding van een pianist. Sindsdien heeft ze gespeeld in Vietnam, Thailand, China, Zuid Korea, Curacao, België en in ons eigen kikkerlandje Nederland.
Kat mixed haar blues het liefst met een flinke scheut hip hop, pop, rock, gospel en zelfs een tintje country, of misschien beter gezegd roots muziek ontbreekt niet aan haar repertoire. Haar eerste uitgave betrof de EP ‘Seoul Music’, die snel opgevolgd wordt door een eerste full album ‘Lily Rose’. Haar voorlaatste uitgave ‘Blues Revival’ heeft ze naar haar gelijknamige begeleidingsband genoemd, een album waarop gospel, rock, funk en moderne en traditionele blues op zeer plezierige manier samen komen en dat gaat eigenlijk ook wel een beetje voor haar nieuwe album ‘In The Boys Club’ op, die met de groovy rockende track Try, Try Again, waarin we lichte sporen van hip hop en country ontwaren van start gaat en meteen een zeer goed bij stem zijnde Kat Riggins laat horen.
Nee dan klint Troublues Away een stuk traditioneler en door het vinyl geknisper misschien authentieker, waarop Kat Riggins slechts begeleiding krijgt van akoestische gitaar en footstomps. Het fraai gezongen Hear Me mag je scharen onder de ballads. Het tempo gaat flink omhoog in de funky tracks Second To None en Tightrope. Op het vrolijk klinkend Kitty Won’t Scratch komt Albert Castiliga vocaal ondersteunen en legt vervolgens met stevig snarenwerk een fraaie solo neer. Cheat Or Lease swingt er danig op los om vervolgens de stevige rockers Johnnie Walker en Fistful O’ Water neer te zetten, waarop de eerste Clay Goldstein een begeleidende partij harmonica komt spelen. De slepende shuffle Don’t Throw Me Away klinkt dan weer een stuk authentieker.
Zonder enige begeleiding weet Kat op Living Testimony A Capella ons met deze gospel nog even flink te raken. Na het funky Live On zijn we aangeland bij de titelsong en tevens laatste track van deze schijf A Girl In the Boys’ Club, waarin Kat bezingt dat zij zich als kleine vrouw wel staande weet te houden tussen deze mannen club.
En dat doet ze zeker met deze gevarieerde uitgave waarop ze haar veelzijdige kanten als zangeres toont. Met het grootste gemak schakelt ze tussen ballads en de stevige rock getinte tracks. Een mooi document dat straks vast verkrijgbaar zal zijn tijdens het vervolg van Johan Derksen Keeps The Blues Alive tour.

Kat Riggins - Hear Me


Tracks:
01. Try Try Again
02. Troubles Away
03. Hear Me
04. Second To None
05. Tightrope
06. Kitty Won’t Scratch
07. Cheat Or Lose
08. Johnnie Walker
09. Don’t Throw Me Away
10. Fistful O’ Water
11. Testimony A Capella
12. Live On
13. A Girl In the Boys’ Club

Website: Kat Riggins


Ook op Blues Magazine ...