Foto Album Recensie: Misty Blues - Outside the lines

Format: Cd, Digital
Label: Guitar One Records
Release: 31 maart 2023

Outside the lines is alweer het twaalfde album van Misty Blues en het is een knaller. De zeven koppige band heeft werkelijke alles uit de blueskast gehaald. Zangeres Gina Coleman neemt je op deze wervelwind van een album mee in het vele moois wat de blues te bieden heeft. Dan weer vet rockend, een fijn duet of een frivole salsa. Met alle muzikaliteit die al in de band zit hebben ze met de featured artiesten er nog een laag aan toegevoegd.

Het hart van Misty Blues bestaat uit een zeven koppige band waarin alles wat dit album zo mooi maar is samengebundeld. Gina Coleman (Vocals/Cigar Box Guitar/Guitar), Seth Fleischmann (Guitar/Vocals), Bill Patriquin (Bass/Trumpet/Vocals), Benny Kohn (Keys/Vocals), Rob Tatten (Drums/Trombone/Vocals), Aaron Dean (Saxaphone) en Diego Mongue (Bass/Guitar/Drums/Vocals).

Om het geheel nog meer cachet te geven dragen de guest appearances, David Vittone (Organ Tracks 1,4,9), Petri Byrd (Vocals Track 2), Matt Cusson (Vocals/Keys Track 4), Kat Riggins (Vocals) en Justin Johnson (Guitar) op Track 10 en Eric Gales (Guitar Track 11) met hun bijdrage mee aan dit wervelende blues album.

De openingstrack “Where your blues come from””, nomineer ik alvast voor blues track van het jaar, een geweldig nummer. Hoe de kracht van Misty Blues hier samenkomt; de gitaar, de Hammond, de blazers, de drive en power in de ritme sectie, is fascinerend, wat een binnenkomer. Dit hoge niveau set zich voort in een duet “I Don’t Sleep” van Gina Coleman met Petri Byrd (Judge Judy), een geweldige match van stemmen. De bas groove in “Every wich way”, een nummer dat ze samen schreef met haar zoon Diego Mongue, is zo funky zo swingend, heerlijk. De funky groove wordt voortgezet in het duet “One Of These Days” met pianist/zanger Matt Cusson (o.a Christina Aguilera, Dua Lipa). De saxophone en gitaar solo’s maken de muziek van Misty Blues mede zo divers. Na deze nummers met een wat jazzy feel is “Grip your soul” weer zo super funky, het doet me denken aan Stevie Wonder. Wat een fijne muziek kun je maken als je zoveel muzikaal talent in je band hebt. Luister naar dat duel tussen sax en gitaar, het is werelds.

De slow blues “Days of Voodoo and Laughter” geeft ruimte aan alle muzikanten in Misty Blues, de bass die de basis legt, de gitaren die elkaar opvullen, met de piano en sax, zij allen begeleiden Gina Coleman in dit nummer. Net als je denkt hoe gaat dit verder opent Misty Blues weer een ander deurtje middels de vette rocker “Granville T”. Met vet scheurende gitaren en daverende sax rockt het de vouwen uit je broek. “Dare to dream” daarentegen is dan weer zo’n muzikale tegenhanger aan dit geweld. Haar diepere motivatie blootleggend in dit nummer zingt Gina over haar groei, door terug te grijpen naar haar roots en vandaar uit tot nieuwe inzichten te komen, Dare to dream. Het nummer wederom geschreven met haar zoon Diego is van verstilde schoonheid. Als je naar dit album luistert blijf je je verbazen hoe het een en ander in elkaar zit, “Judgement day” bevat alle ingrediënten van Misty Blues maar dan liggen de accenten net weer anders. Zo ook bij “the Hate”, een lied over wat haat doet met een mens, krachtig verwoordt door Gina Coleman en de blues power woman Katt Riggins. De eer om dit album af te sluiten is aan Eric Gales, de funky inzet van Been A Long Time Coming past naadloos bij de stijl van Eric Gales.

Conclusie:
De band Misty Blues en de samenwerking met de gast muzikanten maken Outside The line tot een blues album waar op sublieme wijze buiten de lijntjes wordt gekleurd en waar gemusiceerd wordt op hoog niveau. Klasse album !!!

Tracklist:
1: Where Your Blues Come From
2: I Don’t Sleep (feat. Petri Byrd)
3: Every Which Way
4: One Of These Days (feat. Matt Cusson)
5: Grip Your Soul
6: Days Of Voodoo And Laughter
7: Granville T.
8: Dare To Dream
9: Judgement Day
10: The Hate (feat. Kat Riggins, Justin Johnson)
11: Been A Long Time Coming (feat. Eric Gales)

 


Ook op Blues Magazine ...