Foto Recensie: Israel Nash - Lifted

Israel Nash – Lifted
Format: LP – Black Vinyl with Download – CD – Digipack / LP+ – Limited Blue Vinyl with Download / Label: Loose Music
Releasedatum: 27 juli 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

Bij sommige artiesten kijk je alweer uit naar nieuw werk wanneer je amper in een week tijd zijn of haar nieuwste release grijs gedraaid hebt. Israel Nash is zo’n artiest. Hij weet altijd te boeien en zijn muziek smaakt altijd naar meer. Of dat nou komt doordat je van zijn afgeknepen maar toch mooie falset stemgeluid a la Neil Young houdt, door zijn psychedelische hoogvliegers of juist door zijn meer down to earth country/Americana liedjes of een combinatie van alles, maakt eigenlijk nog niet eens uit. Met een plaat van Nash weet je hoe dan ook dat je kwaliteit in handen hebt. Hij levert altijd iets goeds en sterks af.

Het is alweer vijf jaar geleden sinds Nash het album ‘Rain Plans’ uitbracht, waarmee hij grotendeels afrekende met zijn eens zo typerende rocksound in de stijl van The Rolling Stones en zijn Neil Young-achtige singer-songwriter geluid. (Overigens kortte hij toen ook zijn naam in van Israel Nash Gripka naar simpelweg Israel Nash). Psychedelische hippie muziek nam de overhand. Ook op ‘Silver Season’, dat twee jaar daarna uit kwam, zette hij deze trend voort.
Inmiddels zijn we toe aan zijn vijfde studio plaat ‘Lifted’ dat eveneens een psychedelisch inslag laat horen. Toch verliest hij zijn roots niet uit het oog. De Americana, country en rock invloeden blijven hoorbaar, vooral op de nummers Lucky Ones, Spiritfalls en The Widow. In zijn stem herken je gelukkig ook nog steeds een jonge Neil Young. Sowieso zorgt de steeds terugkomende pedal steel gitaar voor dat onvervalste Americana geluid. Interessant is ook Sweet Springs waar hij de surfrock sound van The Beach Boys mixt met zijn eigen typerende geluid.

Opvallend is dat Nash, die zelf op een ranch in Dripping Springs in Texas woont, op zijn nieuwe album samenwerkt met alleen maar andere Texaanse muzikanten. Zo leende hij voor de opnames van ‘Lifted’ de blazerssectie van Latin funk orkest Grupo Fantasma, de violiste Kelsey Wilson en celliste Sadie Wolf van de indieband Wild Child en liet hij de arrangementen schrijven door Jesse Chandler van onder andere de folk formatie Midlake. Voeg daar de magische touch aan toe van producer Ted Young, die eerder al werkte met onder andere Kurt Vile, Sonic Youth, The Rolling Stones en Alice Cooper, en je weet dat je geramd zit.
Als je daarnaast ook nog eens een muzikaal landschap weet te creëren wat tegelijk groots, meeslepend en intens is alsook intiem en klein, en waarmee je dichtbij jezelf blijft, maar toch over een bepaalde nonchalance beschikt, dan ben je wel een verdomd goede artiest. Als je vervolgens ook nog een stem hebt waarmee je iemand kippenvel bezorgt vanaf de eerste noot van opener Rolling On en dat het gehele album blijft doen tot aan afsluiter Golden Fleeces, dan zit het echt meer dan goed.
Op ‘Lifted’ bewijst Israel Nash maar weer eens dat hij al deze talenten bezit.

Israel Nash - "Lucky Ones" (Official Video)


Tracklist
01. Rolling On (Intro)
02. Rolling On
03. Looking Glass
04. Lucky Ones
05. Sweet Springs (Intro)
06. Sweet Springs
07. Spiritfalls
08. Northwest Stars (Out Of Tacoma)
09. Hillsides
10. The Widow
11. Strong Was The Night
12. Golden Fleeces

Website: Israel Nash


Ook op Blues Magazine ...