Foto Recensie: Greta Van Fleet – From The Fires

Greta Van Fleet – From The Fires
Format: CD (Double EP) / Label: Republic Records
Releasedatum: 10 november 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

Greta Van Fleet is een jonge Amerikaanse rockband die in 2012 in Frankenmuth, Michigan, is opgericht. De band bestaat oorspronkelijk uit de gebroeders Josh (zang), Jake (gitaar) en Sam Kiszka (bas, keyboards) en Kyle Hauck (drums). Drummer Hauck verlaat de band in oktober 2013 en zijn plaats achter de drumkits wordt dan ingenomen door Danny Wagner. De naam van de band is een kleine variatie op de naam van Gretna Van Fleet, een polka muzikante uit Frankenmuth, die toestemming geeft dat de band zich zo noemt. In de oorspronkelijke samenstelling, met drummer Kyle Hauck, brengt Greta Van Fleet drie nummers uit, Highway Tune, Cloud Train en Standing On. Op 28 februari 2014 neemt de band een live EP op, die op 7 juni 2014 wordt uitgebracht. In april 2017 verschijnt ‘Black Smoke Rising’, hun debuut studio-EP.

Op 11 november verscheen de dubbel EP ‘From The Fires’. Op deze ep staan acht songs. Vier van deze nummers (tracks 1,3,5 en 8) verschenen eerder op hun debuut ‘Black Smoke Rising’. Tracks 2,4,6 en 7 zijn nieuwe songs. Deze nieuwe songs werden opgenomen in september 2017 in de Rust Belt Studios in Detroit. Producers waren ook deze keer Al Sutton en Marlon Young, het duo dat hun eerste EP produceerde.

Met Safari Song, de tweede single van de band, als opener is de toon meteen gezet. Een keiharde Led Zeppelin-achtige rocker. Snoeihard gitaarwerk, een loodzware ritmesectie en zang als van een jonge Robert Plant. Ook in Edge Of Darkness is weer de zeer indringende en dynamische zang van Josh Kiszka te horen over de pompende bas, het droge harde drumwerk en de vlammende gitaar. De oren krijgen in Flower Power wederom geen rust. Vet gitaarwerk en lekkere keys aan het eind. Er staan twee covers op het album. In Sam Cooke’s A Change Is Gonna Come zingt Josh afwisselend enigszins ingetogen dan weer met Robert Plant-achtige explosieve uithalen. De betonnen ritmesectie davert hier ook weer door. Dat doordenderen zet zich voort in de keiharde gitaarrocker Highway Tune, de eerste  single van de band uit 2017. De tweede cover is Meet On The Ledge, de tweede single van de Britse folkgroep Fairport Convention uit 1968 en dat in 2012 ook door Counting Crows op de plaat werd gezet. De versie van Greta Van Fleet is een melodieus en relatief rustpunt op het album, maar wat heet relatief als Josh zijn stembanden weer de vrije loop laat. De vocalen knallen de speakers weer uit in de scheurende gitaarrocker Talk On The Street. Het album eindigt zoals het begon, want Black Smoke Rising is weer zo’n keiharde gitaarrocker met de in cement gegoten ritmesectie en de loeiende zang. Met een ferme klap op drums eindigt de voorstelling.

Conclusie:
Dat Greta Van Fleet de muziek van Led Zeppelin hoog in haar vaandel heeft, zowel vocaal als instrumentaal, lijkt me duidelijk. Op ‘From The Fires’ schotelt de goed op elkaar ingespeelde jonge rockmachine de luisteraar tijdloze, compromisloze klassieke (hard)rock voor die zeer te pruimen is.

Greta Van Fleet - Highway Tune (Official Video)


Tracks:
01. Safari Song
02. Edge Of Darkness
03. Flower Power
04. A Change Is Gonna Come
05. Highway Tune
06. Meet On The Ledge
07. Talk On The Street
08. Black Smoke Rising

Website: Greta Van Fleet

Greta Van Fleet komt naar Europa:
20 maart 2018: Doornroosje – Nijmegen
21 maart 2018: Melkweg – Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...