Foto Recensie: Fred Chapellier – Fred Chapellier Plays Peter Green

Fred Chapellier – Fred Chapellier Plays Peter Green
Format: CD – Digital / Label: DixieFrog Records
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

Jan Smeets maakte onlangs bekend dat Fleetwood Mac volgend jaar juni de jubileumeditie van Pinkpop afsluit. Smeets zal nu dieper in de buidel moeten tasten dan in 1971 toen Fleetwood Mac ook optrad voor duizend Britse ponden. Toen was Fleetwood Mac nog een echte bluesband, terwijl de blues in de huidige samenstelling van de band met een lampje is te zoeken.

Fleetwood Mac wordt in 1967 in Londen opgericht door de uit John Mayall’s Bluesbreakers afkomstige zanger-gitarist Peter Green. De oorspronkelijke samenstelling bestaat verder uit drummer Mick Fleetwood, bassist Bob Brunning (kort daarna vervangen door John McVie) en zanger-gitarist Danny Kirwan. Kort daarna voegt ook gitarist Jeremy Spencer zich bij de groep. Peter Green verlaat Fleetwood Mac in 1970 en verdwijnt uit de muziekscene. In de jaren ’90 keert hij terug op de internationale podia met Peter Green’s Splinter en sluit zich later aan bij The British Blues All Stars.

Vorige maand verscheen er een tribute album van Fred Chapellier, die gewijd is aan de 72-jarige Britse blueszanger-gitarist Peter Green. Zanger-gitarist Fred Chapellier (4 juni 1966, Metz) is al zo’n 20 jaar toonaangevend in de bluesscene in Frankrijk. Hij begint op zijn vijftiende met gitaar spelen en richt in 1992 zijn eerste bluesband Kashmir op. In 1999 formeert hij Fred Chapellier Blues Band, die vanaf 2004 als Fred Chapellier door het leven gaat. De band toert en neemt platen op. In 2007 brengt Chapellier een muzikale ode aan Roy Buchanan en nu dus aan de legendarische Peter Green.

Op het album Fred Chapellier ‘Plays Peter Green’, staan veertien songs van Peter Green uit zijn Fleetwood Mac periode 1967-1970. Het is een live-album, opgenomen in Espace Manuréva, Charlesville-Mézières, Frankrijk. Het album is opgedragen aan de dit jaar overleden oud Fleetwood Mac gitarist Danny Kirwan. Het album begint lekker ruig met de bluesstamper If You Be My Baby, met scherp gitaarwerk en de zang van Chapellier die veel op die van Peter Green lijkt.
In Like It This Way, geschreven door Danny Kirwan, neemt de van Algerijnse oorsprong Franse zanger Ahmed Mouici de uitstekende vocalen voor zijn rekening. Long Grey Mare is ook echte Chicago blues, met zang van de Franse zanger Leadfoot Rivet, een hechte ritmesectie en een verschroeiende mondharp van Pascal ‘Bako’ Mikaélian. Na de prachtige slowblues Merry Go Round, rockt de band er in Rolling Man weer fel op los.
Black Magic Woman, de derde single van Fleetwood Mac en vooral bekend geworden in de versie van Santana, krijgt hier een lange uitvoering met een knetterende gitaarsolo van Chapellier in de stijl van Roy Buchanan. In Looking For Somebody blijft Chapellier weer behoorlijk dicht bij het origineel van Peter Green uit 1968. Ook in de lange slowblues A Fool No More roept het gitaarwerk herinneringen aan Roy Buchanan op.
Na de vlammende instrumental Fleetwood Mac Theme, met een voluit smoel schuivende Mikaélian, is het tijd voor Oh Well, in 1969 de eerste alarmschijf van Veronica. Chapellier en de zijnen verrassen met een spetterende versie. De rust keert weer even terug in de lange slowblues Love That Burns, en dan is het weer een en al Chicagoblues in de uptempo rocker Watch Out.
Het hoogtepunt is daarna een wonderbaarlijk mooie uitvoering van Albatross. De afsluiter is de stampende boogie Stop Messing Around.

Conclusie:
Fred Chapellier is een uitstekende zanger-gitarist die met dit album, bijgestaan door uitstekende begeleiders, een prachtig eerbetoon aan Peter Green brengt. Wellicht kan Jan Smeets de band nog programmeren voor Pinkpop en dan net voor het sluitstuk Fleetwood Mac laten optreden.

Fred Chapellier plays Peter Green, Live at Blues Availles Festival, France, june 2018


Tracks:
01. If You Be My Baby
02. Like It This Way
03. Long Grey Mare
04. Merry Go Round
05. Rolling Man
06. Black Magic Woman
07. Looking For Somebody
08. A Fool No More
09. Fleetwood Mac Theme
10. Oh Well
11. Love That Burns
12. Watch Out
13. Albatross
14. Stop Messing Around

Line-up:
Fred Chapellier – gitaar, zang
Guillaume Destarac – drums
Christophe Garrau – bas
Patrick Baldran – ritme gitaar

Guests:
Pascal ‘Bako’ Mikaélian – harmonica
Ahmed Mouici – zang (track 2,4,11,14)
Leadfoot Rivet – zang (track 3,5,12)

Website: Fred Chapellier


Ook op Blues Magazine ...