Foto Recensie: Erja Lyytinen - Another World

Erja Lyytinen – Another World
Format: CD – LP – Digital / Label: Tuohi Records
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Wim Velderman

Het zal je maar gebeuren; als fervent fan van een artiest heb je je volledig gecommitteerd aan de artiest en haar /zijn muziek. En dan ? Dan opeens slaat die een volledig nieuwe weg in. Da`s even slikken ,das even wennen. Maar dan? Blijft er genoeg over om je verder te binden en fan te noemen?

Sinds Erja Lyytinen vijftien jaar geleden voor het eerst de opnamestudio betrad, was zangeres en gitarist Erja Lyytinen een vaste waarde in de internationale bluesscene. ‘Another World’ is haar nieuwe album.
Erja Lyytinen hoort voortaan bij de  lijst van pioniers en regelbrekers. Al zeventien jaar kennen we haar als de koningin van de slide, wiens songs regelmatig de bluesrock scene opvrolijken. Maar met haar nieuwe studioalbum ‘Another World’ laat de Finse bandleider zien dat we tot nu toe alleen een deel van haar creatieve geest hebben leren kennen. “De titel van het album geeft aan dat ik een ​​nieuw terrein wil betreden, zowel muzikaal als spiritueel”, aldus Erja “Ik reisde naar een nieuw land vol muzikale ideeën. Dit album is open, nieuwsgierig en energiek.”

Niet langer vasthouden aan het vertrouwde patroon van de blues dus. Erja heeft  al herhaaldelijk de grenzen tussen genres opgezocht: de authentieke, traditionele blues zoals op haar internationale debuut album ‘Pilgrimage (2005), op ‘Voracious Love'(2010), waarna de soulvolle klanken volgden, zoals bij  de Elmore James tribute album ‘The Sky Is Crying’ (2014). Het einde van een relatie werd  uiteindelijk de inspiratie voor ‘Stolen Hearts‘. Erja is nu begonnen aan een nieuw hoofdstuk: ‘Another World’ waarin het gevoel van lente, nieuw leven en een nieuw begin de basis vormen voor de songs Het hele album is meer rock en funky met elementen van blues, pop, hardrock en prog rock of een Ierse vibe.

‘Another World’ is geschreven, opgenomen, gemixt en gemasterd door een groot aantal van de beste “sound architects” all over the world. De nummers zijn naar diverse studio’s  gegaan, waaronder de Grammy-winnende Lurssen Mastering Studio van Gavin Lurssen in Los Angeles. Het werd gemixt in Austin door Chris Bell, die heeft samengewerkt met The Eagles, Erykah Badu en Eric Johnson. Maar met de uitstekende stem van Erja en haar vurige slide-gitaarspel houden de  zelfgeschreven nummers hun unieke stijl.
Op twee tracks laat Sonny Landreth zijn kunsten horen en die zijn zoals altijd niet gering. Al met al een album waaraan je als vaste fan zult moeten wennen, terwijl nieuwe belangstellenden met een open mind ‘Another World’ aanschouwen.


Tracks:
01. Snake In The Grass
02. Cherry Overdrive
03. Another World
04. Hard As Stone
05. Wedding Day
06. Miracle
07. Torn
08. Break My Heart Gently

+ Bonus Track “Without You” for Digital Download

Music & lyrics by Erja Lyytinen
Recorded by Erja Lyytinen at Bluesland Studios 2019
Recorded by Harri Taittonen at Happiness Road Studios 2019
Recorded by Lauri Hämäläinen at E-Studio, Sipoo
and Sonic Pump Studios, Helsinki Finland 2018
Recorded by Mikko Röman at Rescue Rooms studios 2018
Mixed by Chris Bell, Austin TX USA 2019
Mastered by Gavin Lurssen at Lurssen Mastering, Los Angeles USA 2019
Produced by Erja Lyytinen
Executive producer Erja Lyytinen for Bluesland Productions
And Tuohi Records 2019

Band:
Erja Lyytinen: vocals, guitars, violin
Tatu Back: bass
Ipe Laitinen: drums
Harri Taittonen: keyboards
Abdissa Assefa: percussion
Dante & Massimo: laughing on “Miracle”
Jennifer Batten guitar on “Snake In The Grass”
Sonny Landreth: slide guitar on Wedding Day and Break My Heart Gently

Erja Lyytinen appears courtesy of Tuohi Records
Sonny Landreth appears courtesy of Provogue/Mascot Label Group
Erja Lyytinen plays Fender guitars, G & L Guitars
Tatu Back plays Wetterstrand Basses
Ipe Laitinen plays Kumu Drums

Website: Erja Lyytinen


Ook op Blues Magazine ...