delta fuse a matter of love and war

Delta Fuse

A Matter Of Love And War

Format: CD, download
Label: eigen beheer
Release: 4 juni 2021

Tekst: Jos Verhagen

Het mooie van vrienden hebben is dat deze je soms verrassen. Zo kreeg ik een link doorgestuurd voor een online concert van Delta Fuse. Wat ik te zien kreeg was een trio jonge honden op weg naar roem. De livestream was ter ere van de lancering van hun eerste CD, A matter of love and war.

Het album A matter of love and war getuigd van een volwassenheid die er op duidt dat de jongens de ruimte die de corona crisis hun bood ten volle hebben benut. Het is een mix van soul, blues rock en punk in de beste Ierse tradities. De sfeer doet me denken aan de film the Commitments, dat gevoel muziek te willen maken met de link naar de soulmuziek zoals in die film. Zeker bij het losjes op Mustang Sally  gebaseerde Oh Sally, ik moest meteen denken aan Imelda Quirck. De kenners van de film weten wel wie dat is.

Jack McHale – guitar, vocals, banjo, harmonica, Ben Graham – bass,  Sandy Aicken – drums en  Peadar – Fiddle and organ, zijn Delta Fuse. Jack, Ben en Sandy studeerde en ontmoette elkaar aan het Derry music college, de klik was er direct. Allen hadden een voorliefde voor de blues maar schuwen andere stromingen niet. Tot hun inspiratie bronnen rekenen naast John Lee Hooker, Muddy Waters en  BB King ook de soul van Sam Cooke, Marvin Gaye en Curtis Mayfield, de rock van Led Zeppelin, Rolling Stones en Jimi Hendrix maar ook putten zij inspiratie uit de punk rock the Stooges of the White stripes. Die brede smaak aan muziek geeft hun veel inspiratie, of zoals Jack McHale zei toen ik hem daar naar vroeg; We listen to so much music but I think when we have finished a song it comes out sounding like Delta Fuse, our sound!

De basis van nummers wordt gelegd door Jack McHale, zijn muzikaliteit strekt zich uit van rauwe blues rock en sfeervolle soulnummers, tot complexe songs met doorleefde teksten over het leven, relaties en de pijn die daarbij komt kijken. De solide basis van drum en baswerk  die Ben en Sandy daar onderleggen openen de weg naar nog meer creativiteit, een ruimte die door Jack McHale volledig wordt benut. De Cd opgenomen in The Groove Shack” studio Ramelton, Donegal met Billy Robinson (Bassist en tourmanager Johnny Lee Hooker) zit vol goed uitgewerkte nummers.

De ruigere kant van A matter of love and dead begint met „Bloodhound“, opgebouwd rond een lekkere rauwe riff, opgevrolijkt met wat banjo en mondharmonica, en voorzien van uptempo drumwerk, fijne binnenkomer. Die rauwe kant zet zich door in „Oh Sally“, een heerlijk en losjes op de Wilson Picketts klassieker Mustang sally gebaseerde rocker.  Met „Why did you leave“, een doortrapte vuige rocker waar de agressie die in dit nummer gestopt is , de frustratie weergeeft die kunt ervaren als je geliefde de relatie beeindigt, het symboliseert de invloeden van de White Stripes.

Jack McHale is een creative songschrijver wat resulteert in typische soul nummers als „Wandering soul“ en de titeltrack „Love and war“. Een ander goed voorbeeld van die creativiteit is „Lovers tiff“,  een nummer qua stijl een buitenbeentje op deze Cd maar een juweeltje van een nummer over een getroubleerde ziel, vol muzikale tempo en stijl wisselingen en een triest slot. In „Time don’t fly (when your hearts broke)“ voel je de pijn in de stem Jack McHale, die echtheid, dat overbrengen van je emoties, je geloofd elk woord, schitterend.

Ierland kent een lange traditie in goede muziek, met Rory Gallagher, Gary Moore, Van Morrison als bekendste exponenten, maar het me zou verbazen als deze Jack McHale met zijn Delta Fuse zich daar niet bij zou voegen. Deze jonge honden hebben goud in hun handen.

Delta Fuse - Teardrops In Spain [Official Video]

 

Tracklist:

  1. Bloodhound
  2. Wandering Soul
  3. Oh Sally
  4. Teardrops In Spain
  5. Love And War
  6. Letter On The Table
  7. Lovers Tiff
  8. Why’d You Leave
  9. Time Doesn’t Fly (When Your Heart’s Broke)
  10. I Hope God

Delta Fuse Online : https://www.facebook.com/deltafuse1/


Ook op Blues Magazine ...