Dave Warmerdam Band – Play
Format: CD / label: Eigen Beheer
Release: 2019

De Dave Warmerdam Band werd in maart 2017 opgericht en deze band bestaande uit vijf jonge musici, timmert in haar korte bestaan al behoorlijk aan de weg. De band is een veel gevraagde act op festivals en clubs in Nederland en België. Zij wonnen afgelopen jaar de Dutch Blues Challenge 2019 en gaan eind januari 2020 Nederland vertegenwoordigen bij de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. En in april neemt de band deel aan de European Blues Challenge 2020 in Zaandam.

Tekst: Gerrit Schinkel, i.s.m. Bluestown Music

Eind december 2017 verscheen het debuutalbum ‘A Tribute To The Masters Of The Blues’. Op 24 november 2019 heeft de Dave Warmerdam Band, met de nieuwe zangeres Janne Timmer, opnamen gemaakt in JJ Musichouse, het muziekcentrum voor muzikanten en muziekliefhebbers in Zoetermeer, Deze opnamen zijn 20 december 2019 uitgebracht op het livealbum ‘Play’.

Het album opent met het hilarische Where The F*ck Is My Truck. Janne Timmer vraagt zich, slechts begeleid door de piano van Dave, vertwijfeld af waar haar truck is. Na dit openingsnummer volgt een mooie bluesballad van bijna negen minuten. Wederom prachtig pianospel en indrukwekkende zang in Daddy Why Don’t You Teach Me How To Play The Blues.

Het tempo gaat omhoog in het funky Tears Ain’t Fun. Mooi piano-intro, gitaar en een droge ritmesectie. Tennessee Whiskey, de countrysong van Dean Dillon en Linda Hargrove, en in 1981 door David Allan Coe op de plaat gezet, duurt weer lekker lang. Een bijna negen minuten lange tranen trekkend mooie countryballad met piano, een ‘waaierende’ Hammond, Janne die ingetogen en dan weer uitbundig zingt.

Soulblues is Sweet Lover, de cover van Aretha Franklin uit 1960. Piano, een mooie gitaar- en Hammondsolo. Vlammend en soms lyrisch gitaarwerk van Sonny Ray van den Berg is te horen in de slowblues Our Fire Still Burns On. Schitterend is The Mirrored Mask, met alleen zang en akoestische gitaar.

Na dit akoestische rustpunt gaat de band er weer helemaal tegenaan in de uptempo bluesrocker Mean Man. En wat een flonkerende pianosolo! Lewis Allen schreef in 1937 Strange Fruit, een aanklacht tegen het racisme in de VS en tegen het lynchen van Afro-Amerikanen in de zuidelijke staten. Het nummer is vooral beroemd geworden door Billie Holiday. De versie van Dave Warmerdam c.s. is prachtig met uitstekende zang en aan het slot een spetterende gitaarsolo.

Apart is Proud Mary van John Fogerty uit 1969. Het nummer begint jazzy met fraaie bastonen en halverwege gaat het nummer over in een rocksong zoals die bekend is van Ike & Tina Turner, inclusief de schitterende pianosolo, de uitbundige zang, de ‘lopende’ bas en de scheurende gitaar. Verschroeiend gitaarwerk is daarna ook te horen in I Won’t Complain, een ruim tien minuten lange ballad met veel tempowisselingen. In het titelnummer Play, is tenslotte de hoofdrol weggelegd voor bassist Lars Hoogland. Een sterke afsluiter.

Conclusie:
Met de Dave Warmerdam Band heeft Nederland er weer een jonge talentvolle loot aan de toch al indrukwekkende bluesboom bij gekregen. ‘Play’ is een zeer sterk album.

Our Fire Still Burns On // Dave Warmerdam Band @ Swing Wespelaar

 

Tracks:
01. Where The F*ck Is My Truck
02. Daddy Why Don’t You TeachMme How To Play The Blues
03. Tears Ain’t Fun
04. Tennessee Whiskey
05. Sweet Lover
06. Our Fire Still Burns On
07. The Mirrored Mask
08. Mean Man
09. Strange Fruit
10. Proud Mary
11. I Won’t Complain
12. Play

Line-up:
Dave Warmerdam – Hammond, piano, zang
Janne Timmer – zang
Sonny Ray van den Berg – gitaar
Lars Hoogland – bas
Rick van de Voort – drums

Website: Dave Warmerdam Band


Ook op Blues Magazine ...