Foto Recensie: Danny Vera – Pressure Makes Diamonds 1 (The Year Of The Snake)

Danny Vera – Pressure Makes Diamonds 1 (The Year Of The Snake)
Format: CD – Digital / Label: Excelsior Recordings
Releasedatum: 8 november 2018

Tekst: Danny van den Deijssel

Waarom een album in twee delen? Omdat je niet op de linkerbaan wilt rijden met lekkere up-tempo nummers en dan gestoord worden door een ballad die tussendoor komt.

Hiermee heeft Danny Vera zeker een punt en zijn plaat elf (in november) en twaalf (in januari) een feit. ‘Pressure Makes Diamonds 1’ bevat uitsluitend de up tempo nummers en deel twee dat in januari zal uitkomen de ballads.
The Year Of The Snake is een directe verwijzing naar zijn geboortejaar 1977, het jaar van de slang. Het begint met een dreigend gitaargeluid veroorzaakt door het typerende gebruik van de tremelo. In combinatie met het kenmerkende stemgeluid van Vera zorgt dit voor een countrygeluid. Hij wordt begeleid door de Amerikaanse zangeres Michelle David.
Het tweede nummer Fallen King is een echt Americana nummer compleet met blazers. Inderdaad een lekker up-tempo nummer dat vertelt over een verloren strijd, een gevallen koning en voor wie of wat streden we nou eigenlijk? Een nummer dat goed past bij de huidige tijd zou je kunnen zeggen. Op Stars Align houdt Danny dit tempo nog even vast en waan je je echt op de linkerbaan waarover hij het heeft in zijn aankondiging. Een nummer dat nooit echt van ritme verandert en daardoor alsmaar door zou kunnen blijven gaan. Een typische “carsong”.
Next Night Flight is een oproep om de nacht in te vluchten en te genieten van de vrijheid die de nacht biedt. Maar schiet wel op want de tijd dringt. Een niemendalletje van zo’n vier minuten. Dit nummer wordt opgevolgd door lekkere rock ‘n roll in Honey South. Een intro die doet denken aan de stijl van Chuck Berry om daarna over te gaan in een typische rock ’n roll patroon. Hierdoor wordt het nummer wel wat voorspelbaar al probeert Vera daar nog wel zijn eigen draai aan te geven door aan het eind van het refrein een ander patroon te volgen dat je niet direct verwacht bij het nummer.
Het album eindigt tenslotte betrekkelijk rustig met Bo-utiful. Of dit de overgang naar de tweede plaat moet begeleiden is me niet helemaal duidelijk want dit lijkt meer een countryballad dan een uptempo nummer en voelt een beetje als een anticlimax na de rock ’n roll van Honey South.

Alles bij elkaar is het idee van een uptempo plaat en een ballad plaat leuk gevonden en is dit best een leuke plaat geworden. Toch  vind ik persoonlijk dat het uitbrengen van twee platen waarbij deel één slechts zes nummers telt van bij elkaar nog geen vijfentwintig minuten misschien wel wat te veel van het goede.

Danny Vera - Fallen King


Tracklist:
01. The Year of the Snake
02.Fallen King
03. Stars Align
04. Next Night Flight
05. Honey South
06. Bo-utiful

Website: Danny Vera


Ook op Blues Magazine ...