Cuby + Blizzards - Grolloo Blues

Cuby + Blizzards
Grolloo Blues

Formats: 2-CD / 2-LP
Label: Continental Record Services
Release datum: 26 September 2021

o.a. te bestellen bij Bol.com

Tekst: Hans Wolven

26 september, een gedenkwaarde dag. Het prachtig dubbelalbum met opnames die door Cuby’s eigen geluidsman Ed Roose zijn geselecteerd en bewerkt voor Grolloo Blues komt uit

Tien jaar na het overlijden van de Nederlandse blueszanger Harry Muskee -op 26 september 2011- presenteert de Cuby + Blizzards Foundation de allerlaatste toegift van deze legendarische bluesband.

Als er iemand een lederen blues medaille met een stevige gouden rand heeft verdiend dan is het wel de voormalige geluidstechnicus van Cuby and the Blizzards. Ed Roose.

Hij is de hoofdpersoon in dit geweldige project. Een beter memorial is niet te bedenken. Een reis door diverse nummers die Cuby op het podium liet horen. Ed Roose is aan het puzzelen geweest, is aan het mixen gewest, is met muzikanten aan het werk geweest. Heeft de juiste samenstelling gevonden om tot dit bijzonder eervol album te komen.

Ed Roose dook in zijn archieven en kwam met een memorabel live-album op de proppen. Nog één keer Grolloo Blues met Harry ‘Cuby’ Muskee, die we missen maar nooit zullen vergeten. Nationale bluesliefhebbers koesteren zijn oeuvre, dat nu compleet is.

In de cd uitvoering begint het feest met Low Country Blues. De gedragen stem van Harry sleept je als het ware door het verhaal heen.

I feel so bad. In deze uitvoering had ik dit nummer nog nooit gehoord. Zelfs met een blazerssectie die een ander arrangement gebruikt dan in de uitvoering die eerder op vinyl verscheen.

Distant smile klinkt mij weer heerlijk in de oren. Mede omdat ik de uitvoering op single nog heb. Grijsgedraaid en nu in het archief. Een nummer dat je altijd bij blijft.

En dat geld ook voor het nummer The sky is crying. Een prachtige blues. En wel alleen zoals Harry Muskee dit alleen maar kon. Deze uitvoering is naar mijn mening aardig bewerkt. Muziek aan toe gevoegd en sommige stukken weg gelaten. Ik mis hier het sprankelende piano spel van eerdere opnames.

Mean black snake gehuld in een John Lee Hooker jasje. Harry alleen met akoestische gitaar. Hier speelt Erwin Java een schitterende ondersteunende rol. Het nummer leeft op de stem van Harry.

Brother boose kende ik wel maar ook niet eerder gehoord in deze uitvoering. Het is allemaal wat aangedikt. Niet onverdienstelijk maar niet zoals ik het kende.

Nobody in town is naar mijn mening wat teveel verbouwd. Was niet nodig geweest. Drumpartij en bas drijven teveel in dit nummer.

Op naar een klassieker Somebody will know someday. Hier komt de kracht van Harry Muskee tot zijn recht. Huilend leunt zijn stem op de muziek, Een nummer dat hij veel live op het podium heeft gebracht. De emotie ten top. De sax partij in plaats van een piano klinkt ook niet verkeerd. Het vult de emotie perfect aan.

Stranger. Lekker stevig. Recht toe recht aan. Blues zoals blues is bedoeld. Ruig en heftig. De gitaar van Erwin Java klinkt vanouds.

En ja natuurlijk mocht Windows of my eyes niet ontbreken. Een nummer dat een nationale hit werd. Zelfs niet bluesliefhebbers konden dit nummer waarderen. Een mooie remix.

Blues is a bad habbit is een nummer waarbij ik persoonlijk de piano van Herman Brood mis. Helmig van der Vegt speelt het op zijn manier. En de gitaar van Erwin Java sneert als zoals hij dat kan. En Harry maakt er een feestje van.

Too blind to see is naar mijn menig wat teveel bewerkt. Zeker wanneer je het oorspronkelijke nummer kent. Er zit nog net geen viool partij achter. En soms loopt het wat minder. Ik kan er nog wel meer over zeggen, maar ondanks dat is het een gaaf nummer.

Om er nog een opvallend nummer uit te halen is wel Five long years. Cuby op zijn best.

Helmig op de hammond. Herman Dijnum op de bas en Hans Laffaile op drums en natuurlijk Erwin Java op gitaar. Het nummer is aangepast aan de tijd, want de oorspronkelijke opname klinkt veel magerder.

Al met al is dit een album dat gekoesterd moet worden. Een tijdsbeeld gevangen. Een testament van Harry Muskee. Een album dat je als bluesliefhebber zeker moet hebben. En zoals Cuby het op zijn manier zingt. Dit is een album als Once in a lifetime!

Trackinfo:

1. Low Country Blues 03:13
2. I Feel So Bad 04:27
3. Distant Smile 05:08
4. The Sky Is Crying 04:20
5. Brother Booze 05:12
6. Mean Black Snake 02:18
7. Nobody In Town 04:34
8. Somebody Will Know Someday 06:35
9. Stranger 03:52
10. Window Of My Eyes 03:12
11. Deadlines 05:32
12. Blues Is A Bad Habit 03:14
13. Too Blind To See 09:53
14. One Bourbon, One Scotch, One Beer 04:25
15. More Than I Could Ask For 03:07
16. I’m In Love 09:03
17. The Devil Made Religion 02:49
18. If You Were An Alien 05:58
19. Dancing Bear 05:06
20. Rambling On My Mind 07:29
21. Just For Fun 04:07
22. Just Can’t Quit 03:26
23. Five Long Years 05:18
24. Once In A Lifetime 05:39

Harry Muskee – Vocals
Erwin Java – Guitar
Helmig van der Vegt – Piano & Organ
Herman Deinum/Feico Nijdam – Bass Guitar
Hans Lafaille – Drums
Horns:
Miklós Fürst
Bert Pfeiffer
Peter van Soest
Wouter Schueler
Executive producer: Jan Lagendijk
Produced, Mixed and Mastered by Ed Roose

Project Coördinator: Johan Derksen

Cuby & the Blizzards

Cuby & the Blizzards is een bekende bluesband uit Assen, die in 1964 ontstaat rond zanger Harry Muskee en sologitarist Eelco Gelling.

In de oorspronkelijke bezetting maken ook Hans Kinds (slaggitaar), Willy Middel (bas) en Hans Waterman (de opvolger van drummer Dick Beekman) deel uit van de band.

Voor hun eerste langspeelplaat Desolation uit 1966 krijgt de groep een Edison. De tweede LP, Groeten uit Grollo uit 1967, wordt een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis en bevat onder meer het legendarische Somebody Will Know Someday. Muskee is door liefdesverdriet in afzondering gaan wonen in een boerderij in Grolloo, onder de rook van Assen.

In de jaren die volgen wordt Grolloo een bedevaartsoord voor tal van Nederlandse artiesten en kunstenaars. Het dorp krijgt landelijke bekendheid en wordt een toeristische trekpleister.

Van der Vegt, La Faille en Deinum komen terug en sologitarist Erwin Java completeert de formatie. Eelco Gelling is er dus niet meer bij. Hij speelt onder meer in zijn eigen bands, zoals Blues Connection en de Eelco Gelling Band en onderhoudt nog maar sporadisch (muzikaal) contact met zijn vroegere maatje Muskee.

Onder beheer van de inmiddels in het leven geroepen Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed Harry Muskee, wordt op 1 juni 2011 het C+B Museum geopend, dat in Grolloo is gevestigd in het boerderijtje aan de Voorstreek waar Harry Muskee tussen 1965 en 1971 woonde. Negen dagen later viert Muskee er zijn zeventigste verjaardag. Een dag later sluiten Cuby + Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af. Het is het laatste optreden van de roemruchte groep.

Muskee is dan al ziek en sterft op 26 september aan de gevolgen van leverkanker waarmee Cuby + Blizzards definitief historie werden.


Ook op Blues Magazine ...