Christone "Kingfish" Ingram - 662

Christone “Kingfish” Ingram – 662
Label: Alligator Records
Release datum: 23 juli 2021

Bluesgitarist en singer-songwriter Christone “Kingfish” Ingram brengt op 23 juli aanstaande zijn album ‘662’ uit via Alligator Records. ‘662’ is het tweede album van de 22-jarige artiest, volgend op zijn debuutalbum uit 2019 ‘Kingfish’.

In 2020 won Ingram maar liefst vijf Blues Music Awards, waaronder Album Of The Year, Contemporary Blues Album Of The Year, Best Emerging Artist Album, Contemporary Blues Male Artist Of The Year en de felbegeerde prijs voor beste gitarist. In 2021 won hij wederom bij de BMA’s de awards voor Contemporary Blues Male Artist Of The Year plus beste Instrumentalist. Hij won ook vier Living Blues Awards, waaronder Album Of The Year en Artist Of The Year! Niet misselijk voor een 22-jarige!

Tekst: Nineke Loedeman

Christone komt uit Clarksdale, Mississippi en ‘662’ is vernoemd naar het netnummer in Noord-Mississippi waar Clarksdale zich bevindt. Ingram vertelt dat het album de presentatie van zijn leven in de Mississippi Delta is. De gitarist nam het 13 nummers tellende album op in Nashville, tezamen met Grammy-winnaar Tom Hambridge die naast zijn hulp als co-writer ook de productie op zich nam, net zoals hij deed op ‘Kingfish’.

Ingram vertelt onder andere dat hij met ‘662’ een andere, meer persoonlijke kant van zich wil laten horen. “662 is een directe weerspiegeling van mijn groei als jong volwassene. Het album is volledig tot stand gekomen tijdens de Covid-19 pandemie, na een heftig jaar van verandering en groei. ‘662’ is een album dat voortkomt uit de erfenis en de invloed die mij is bijgebracht door de oudere garde in de blues, maar is ook mijn eigen unieke en persoonlijke verhaal.”

En dat is zeker te horen op dit album! Opener en titeltrack 662 is met recht een ode aan zijn roots en naar de streek waar hij geboren en getogen is. Het heerlijke uptempo nummer bewijst ook direct de immense groei die hij heeft doorgemaakt sinds zijn debuutalbum. Nog steeds vlijmscherpe gitaarpartijen maar meer beheerst, zekerder en gecontroleerder. Ook zijn zangstem is veranderd, we horen hier een prima vocalist die vast nóg meer door gaat groeien.
Luister hier naar de titeltrack ‘662’: 

Christone "Kingfish" Ingram - 662 (Official Audio)

In juli 2020 bracht hij het emotionele, meeslepende nummer Rock & Roll uit, een warm en liefdevol eerbetoon aan zijn moeder, Princess Pride Ingram, die in december 2019 overleed. Zij was naast zijn manager zijn grote steun en toeverlaat en begeleidde hem tot het hoge niveau waar hij zich nu bevindt.

Christone "Kingfish" Ingram - Rock & Roll (Official Lyric Video)

Nog zo’n hoogtepunt op ‘662’ is de blues ballad Your Time Is Gonna Come, intens en gevoelig gespeeld. Christone’s indringende stem, zijn puntige gitaarspel en het heerlijke toetsenwerk geven deze song de juiste klank en emotie die zo goed bij deze track past. Ieder nummer op dit album staat bol van vlammend gitaarspel en indringende vocalen, uitgevoerd met uitzonderlijke passie en precisie. Terwijl zijn nieuwe liedjes persoonlijke verhalen vertellen, vertellen ze ook over gedeelde menselijke ervaringen. We horen soulvolle, energieke en vooral oprechte blues.

Met ‘662’ creëert Christone hedendaagse en vooral vernieuwende bluesmuziek die zeker tot de verbeelding van zijn generatie spreekt en daarnaast de helende kracht van de blues toont. En hij kan niet wachten om die kracht op het podium te brengen. Ingram: “Je hebt het publiek nodig om verbinding te maken. Je hebt die menigte nodig en daar te zijn, zodat je hun verhaal aan hen kunt vertellen. Ergens heeft iemand de blues.”

Al met al is ‘662’ een meer dan uitstekende opvolger van ‘Kingfish’. Het album staat bol van spetterende bluesnummers, voorzien van soms gevoelige, maar vaak intrigerende gitaarsolo’s en Ingram’s overtuigende stem. De groei zit flink in deze nog jonge man en hij is toch al een van de grote blues-vertegenwoordigers van zijn generatie. Hier gaan we nog veel meer moois van horen …..

Noot van de redactie: op 29 januari 2022 speelt CKI op Nederlandse bodem en wel in de Melkweg te Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar en als je de mogelijkheid hebt te gaan: DOEN!

Tracks:
01 662
02 She Calls Me Kingfish
03 Long Distance Woman
04 Another Life Goes By
05 Not Gonna Lie
06 Too Young To Remember
07 You’re Already Gone
08 My Bad
09 That’s All It Takes
10 I Got To See You
11 Your Time Is Gonna Come
12 That’s What You Do
13 Something In The Dirt
14 Rock & Roll (Bonus Track)

Christone “Kingfish” Ingram: Guitar, Vocals
Tom Hambridge: Drums, Background Vocals (1,10), Chimes (4)
Kenny Greenberg: Guitar (1,2,4,9)
Bob Britt: Guitar (3,5,7,10)
Glenn Worf: Bass (1,2,4,9)
Tommy MacDonald: Bass (3,5,6,7,8,10,11,12,13)
Marty Sammon: Piano (2,11,13), Hammond B3 Organ (6,8,9), Wurlitzer Piano (8)
Max Abrams: Saxophone (9)
Julio Diaz: Trumpet (9)

Website Christone Kingfish Ingram


Ook op Blues Magazine ...