Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Christone "Kingfish" Ingramm

Christone “Kingfish” Ingram
Samengesteld door Hans Ros

Christone “Kingfish” Ingram is een jonge Amerikaanse bluesmuzikant en zanger. Hij werd geboren op 19 januari 1999 in Clarksdale, Mississippi, een stad die bekend staat als de geboorteplaats van de blues. Vanaf jonge leeftijd had Kingfish al een passie voor muziek en in het bijzonder voor de blues.

Zijn familie zong en trad op in de kerk. Zijn moeder, Princess Pride, is een neef van country-muzikant Charley Pride. Hij luisterde naar en leerde van muziek van Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins, B.B. King, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Prince en anderen. Ingram raakte geïnteresseerd in de blues rond de leeftijd van 5 toen zijn vader hem een documentaire over Muddy Waters liet zien, en tegelijkertijd beloofde dat ze naar het Delta Blues Museum zouden gaan om alles over de muziek te leren.

Op slechts 6-jarige leeftijd begon Kingfish gitaar te spelen en werd hij al snel bekend in de Clarksdale bluesgemeenschap. Zijn debuutalbum “Kingfish” dat werd uitgebracht in mei 2019 toen hij slechts 20 jaar oud was. Het album ontving veel lof en werd geproduceerd door Tom Hambridge, een Grammy-winnaar die bekend staat om zijn werk met bluesartiesten zoals Buddy Guy en Susan Tedeschi. Het album bevat een mix van originele nummers en covers van bluesklassiekers. Het werd al snel een commercieel succes en Kingfish kreeg veel erkenning voor zijn virtuositeit op de gitaar en zijn soulvolle stem.

Kingfish’s muziek wordt gekenmerkt door zijn authentieke bluesgeluid, doordrenkt met invloeden van Amerikaanse country, funk en rock ’n roll. Zijn gitaarspel wordt vaak vergeleken met dat van blueslegendes zoals B.B. King en Albert King. Hij heeft een unieke manier van spelen, waarbij hij traditionele bluesriffs combineert met moderne technieken en zijn eigen persoonlijke stijl. Naast zijn technische vaardigheden op de gitaar, staat Kingfish ook bekend om zijn emotionele vocale prestaties. Hij heeft een krachtige stem waarmee hij zijn diepe gevoelens en ervaringen kan overbrengen in zijn muziek. Hij zingt met passie en oprechtheid, waardoor zijn nummers echt tot leven komen.

Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Christone "Kingfish" Ingramm

In de afgelopen jaren heeft Kingfish verschillende prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn muziek. Hij werd genomineerd voor vijf Blues Music Awards in 2020, waaronder Best New Artist en Best Album. Hij won de prijs voor Best Traditonal Bluesman. Ook won hij de Rising Star Award bij de 2020 Living Blues Awards. In juli 2021 kwam zijn langverwachte tweede album, “662”, uit. Het bevat 13 nummers die vele kanten van Ingram’s dynamische persoonlijkheid laten horen, evenals zijn unieke gitaar- en zangkwaliteiten. Voor het album kreeg hij de Grammy Award voor Best Contemporary Blues Album. De titel(song) van het album is vernoemd naar het telefoonnetnummer van zes provincies in de noordelijke helft van Mississippi. In “Long Distance Woman” en “That’s What You Do” bezingt hij het leven van een vermoeide artiest “on the road”.

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Christone “Kingfish” Ingramm. Hij blijft optreden op grote festivals en treedt op over de hele wereld. Zijn muziek wordt steeds populairder en hij heeft een sterk groeiende fanbase. Met zijn jeugdige energie, technische bekwaamheid en emotionele connectie met de blues, blijft Kingfish de bluesmuziek vernieuwen en eren op een manier die veel mensen aanspreekt.

Christone “Kingfish” Ingramm is te zien bij het North sea Jazz festival en Bospop

Christone "Kingfish" Ingram - Hard Times (Official Live Video)

Wil je meer luisteren van Christone “Kingfish” Ingramm, check deze link


Ook op Blues Magazine ...