Foto Recensie: Chris Bergson Band - Bitter Midnight

Chris Bergson BandBitter Midnight
Format: CD / Label: Continental Blue Heaven
Releasedatum: 17 maart 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Chris Bergson is een Amerikaanse zanger, songwriter, gitarist en producer, die geboren werd in Manhattan, opgroeide in Somerville, MA , maar nu al meer dan twintig jaar zijn thuisbasis heeft in New York. Chris begon al op vrij jonge leeftijd gitaar te spelen en volgde een jazz gitaar opleiding in de muziekschool. Wanneer Chris in 1995 terugkeerde naar New York begeleidde hij jazz zangeressen zoals Annie Ross, Dena DeRose en pop jazz sensatie Norah Jones. Zijn debuut album ‘Blues For Some Friends Of Mine’ verscheen in 1997. Chris wilde andere invloeden zoals blues en Americana in zijn muziek verwerken en met ‘Blues’ uit 2003, ‘Another Day’ uit 2005 en ‘Fall Changes’ uit 2007 leverde Bergson drie uitstekende albums af. Voor dat laatst genoemde album nam Levon Helm, de legendarische drummer van The Band’, Chris Bergson en zijn bandleden onder zijn vleugels. Nadien volgde er nog een studio album in 2011 met de titel ‘Imitate The Sun’ en in 2014 het live album ‘Live At Jazz Standard’. Dit laatste album werd door MOJO Magazine gekozen tot album van de maand in juni 2014. Ondertussen stonden de organisatoren van de grotere blues festivals in Europa ook te springen om Chris Bergson op hun podium te krijgen. Dani Vazoller van Goodtime Booking zorgde er voor dat Chris in 2015 op het Gevarenwinkel Festival in Herselt stond, waar hij één van de toppers van het festival was. Ook op Swing Wespelaar 2016 lieten Chris Bergson en zijn band een sterke indruk na bij de vele festival bezoekers. Begin maart van dit jaar was Chris nog te gast op de Hageland Blues & Roots Night 2017 in Glabbeek. Op 17 maart 2017 verschijnt zijn nieuwe album ‘Bitter Midnight’, het eerste studio album na ‘Imitate The Sun’ uit 2011. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Het album werd opgenomen door Graig Dreyer in de Mighty Toad Recording Studio in Brooklyn, NY. Er staan elf nummers op ‘Bitter Midnight’ en acht daarvan werden geschreven door Chris Bergson en Kate Ross. De overige drie songs schreef Chris met Ellis Hooks en Craig Dreyer.

Chris Bergson heeft naar eigen zeggen een geweldige tijd gehad tijdens de opnames van ‘Bitter Midnight’. Het was de eerste keer dat Chris een album mocht opnemen met een aantal van zijn favoriete muzikanten naast hem, zoals bassist Richard Hammond en drummers Aaron Gomess en Tony Mason. Chris had met hen al meerdere malen het podium gedeeld maar dit was de eerste keer dat ze in de studio samenwerkten. Het album opent met het funky rock nummer Pedal Tones dat een erg mooie intro heeft, door het slagwerk van Aaron Gomess op zijn snare drums en de funky clavinet van Graig Dreyer. Het clavinet blijft de ganse song uitdrukkelijk aanwezig en bepaalt daardoor grotendeels de sound. Chris Bergson zingt het nummer met klasse en zijn pittige en vlijmscherpe gitaar solo is gewoonweg af. Prachtige opener. Bergson vond voor veel songs inspiratie tijdens de recente Europese tournees die hem in Frankrijk, Spanje, België, Nederland, Duitsland, Slovenië, Tsjechië en Slowakije brachten. Als Chris een vrije dag heeft tijdens die tournees verkent hij het land en de plaats waar hij is. Zo is 05:20, dat Chris samen met Kate Ross schreef ontstaan na een bezoek aan het Musée d’Orsay in Parijs. Een schilderij van Monet, dat zo mooi het verdriet weergaf, bleef Bergson fascineren. Wanneer hij voor het schilderij stond hoorde hij de echo’s van Hank Williams en Robert Johnson en dacht hij aan al de grote Amerikaanse nummers over treinen. Het resultaat is een vrolijke, uptempo country rock song op een gezellige trein. Het wordt met veel gevoel gezongen door Chris en zijn vlug vingerwerk op de snaren van zijn sixstring zullen iedereen kunnen bekoren. Het album is zeer afwisselend en toont de veelzijdigheid van Chris Bergson. Het kippenvel moment op het album is de wondermooie en soulvolle ballad Before The Storm, dat ook al te vinden was op Chris zijn vorige live album ‘Live At Jazz Standard’. Het werd geschreven door Bergson, Craig Dreyer en Ellis Hooks. Het is een nummer dat je moet horen, omdat woorden altijd te klein zullen zijn als je de schoonheid van deze ballad moet verwoorden, het benadert de perfectie. Drummer Aaron Gomess en bassist Richard Hammond zorgen voor de dynamische groove. De Fender Rhodes van Craig Dreyer en de akoestische gitaar van Bergson zorgen voor de uitstekende extra inbreng en kleuren het nummer nog mooier. De stem van Chris is in perfecte harmonie met de melodie en de instrumenten.

Chris Bergson blijft schitteren met gevarieerde maar erg sterke songs. In het funky/soul nummer Knuckles & Bones, dat Bergson samen met Ellis Hooks schreef komen ook de blazers in actie. Jay Collins op baritone sax en Steven Bernstein op trompet zijn de blazers van dienst en soulzanger Ellis Hooks neemt het vocale gedeelte voor zijn rekening. Met Craig Dreyer heeft Chris een uitstekende toetsenman, dat mochten we al ondervinden in de vorige songs en ook hier toont Craig nogmaals zijn klasse, ditmaal op de Wurlitzer. Dat Bergson ook met bottleneck aardig overweg kan horen we in Explode Or Contain waar hij schittert met een zinderende vette slide partij. De ballad Lullaby, dat letterlijk vertaald slaapliedje betekent mogen we hier ook letterlijk nemen. Chris heeft een dochtertje en heeft dit speciaal voor haar geschreven. De midtempo rocker 61st & 1st heeft een knappe gitaar intro, maar daar blijft het niet bij want Chris tovert ook nog een knappe pittige solo uit zijn sixstring. Bassist Andy Hess en drummer Tony Mason zorgen voor de stuwende groove en Craig Dreyer is weer outstanding op zijn toetsen. In Blues For Dave neemt Chris Bergson ons mee naar het moerassige zuidelijke gedeelte van de Verenigde Staten. Het  Mississippi Delta gevoel is diep geworteld in dit nummer en het vette slide werk van Bergson is weer van hoogstaande kwaliteit. Het gaspedaal wordt daarna wat dieper ingedrukt voor het funky bluesnummer Small Trouble. Bergson etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist met korte riffjes die het nummer helpen kleuren, maar ook door vlijmscherp snarenwerk tijdens de erg genietbare solo. Ook de sterkte van de band wordt hier weer in de etalage geplaatst met Craig Dreyer die nogmaals een hoofdrol opeist met zijn uitstekend toetsenwerk en met drummer Tony Mason en bassist Matt Clohesy die voor de heerlijke groove zorgen. Saxofonist Jay Collins en trompettist Steven Bernstein komen voor de tweede maal in actie op dit album tijdens de afsluiter Bitter Midnight. Chris kent beide blazers nog van zijn periode toen hij nog met Levon Helm in Levon’s club Midnight Ramblers speelde.  De titeltrack is het zoveelste pareltje op dit meer dan uitstekende album. Instrumentaal zijn het opnieuw Chris Bergson, met magistraal gevoelvol snarenwerk en Craig Dreyer op het orgel die alle aandacht naar zich toetrekken. Bitter Midnight is het tweede nummer op het album, dat Chris samen met Ellis Hooks schreef. Beide heren besloten om het ook samen te zingen en maakten er zo een heel genietvol en intens duet van. ‘Bitter Midnight’ is een uitmuntend album en veruit het beste album van Chris Bergson. Dit album zou wel eens het album kunnen zijn dat Chris Bergson bij het groot publiek bekend maakt en zorgt voor de echt grote doorbraak van deze uitstekende gitarist, songschrijver en zanger.

Tracks:
01. Pedal Tones
02. 5:20
03. Just Before The Storm
04. Knuckles & Bones
05. Explode or Contain
06. Lullaby
07. 61st & 1st
08. Blues For Dave
09. Small Trouble
10. Another Day
11. Bitter Midnight

Line-up:
Chris Bergson: Zang en gitaar
Craig Dreyer: Orgel, Wurlitzer, clavinet, Rhodes, tenor sax en backing vocals #9
Richard Hammond: Bas #1,3
Aaron Comess: Drums #1,3
Matt Clohesy: Bas
Tony Mason: Drums
Ellis Hooks: Zang #4,11
Andy Hess: Bas #7,11
Jay Collins: Baritone sax #4,11, koebel #1 & backing vocals #10
Steve Bernstein: Trompet #4,11

Website: Chris Bergson
https://www.facebook.com/chrisbergsonband

 


Ook op Blues Magazine ...