Jazz_Standard_Cover_large

Chris Bergson Band – Live At Jazz Standard
Format: CD/ Label: 2 Shirts Records
Releasedatum: Februari 2014

Tekst: Herbert Schluter

De eerste en tot nu toe enige keer dat ik Chris Bergson live heb gezien moet in 2008 zijn geweest toen hij in Europa toerde met zijn album ‘Fall Changes’ en ik was toen al behoorlijk onder de indruk van zijn muziek. In 2011 verscheen ‘Imitate the Sun’ alweer en als je je favoriete artiesten een beetje via social media volgt zie je dat hij m.n. in New York – tenslotte ook zijn thuisbasis – heel veel optreedt. En hoe! Ik bedoel, als je gevraagd wordt om te openen voor, en samen te spelen met niemand minder dan BB King dan moet je wel wat in huis hebben, volgens mij.

Na een aantal studioalbums werd het toch ook wel een keer tijd om het geluid van een live-optreden te laten horen. Dat is gelukt! Op 25 en 26 juni 2013 heeft hij met zijn band twee avonden volgespeeld in de befaamde Jazz Standard in New York City. Daarvan zijn 15 tracks geselecteerd en onlangs heeft deze release het levenslicht gezien op Chris’ eigen label ‘2Shirts Records’. Die naam komt overigens van een opmerking van een vroegere drummer dat Chris altijd twee shirts mee moet nemen naar een optreden, ééntje voor de eerste set en ééntje voor de tweede set. De man speelt namelijk zo intensief en gedreven dat zijn shirt na iedere set doorweekt is… Nu ik het een paar keer beluisterd heb kan ik niets anders dan constateren dat het een prachtplaat is geworden!

De aftrap is meteen lekker powerful met ‘Greyhound Station’ en in ‘Mr. Jackson’ horen we de blazerssectie een geweldige ondersteuning geven. Deze blazers bestaan uit Ian Hendrickson-Smith op de bariton-sax, David Luther op de tenor-sax en Freddie Hendrix op trompet. Nummer drie, ‘the Only One’ staat meteen in mijn lijstje met favorieten! Misschien een redelijk standaard bluesschema, maar op zo’n manier neergezet dat stilzitten of stilstaan praktisch onmogelijk is. Je swingt gewoon je sokken uit! Daarna volgt ‘Heavenly Grass’, echte ‘old skool’ blues waarbij pas ergens in het midden de rest van de band invalt.

Verdere hoogtepunten (niet dat er echte dieptepunten zijn, overigens…) van het album zijn ‘61st and 1st’, een lekker uptempo nummer met een mooie whirlyorgan solo, ‘Bluemner’ dat net zo’n old skool blues is als ‘Heavenly Grass’ maar dan met een veel meer sinistere sfeer dank zij de slide en uiteraard ‘Chloe’s Song’, een liefdesliedje dat hij schreef na de geboorte van zijn dochtertje Chloe en waarin hij perfect verwoordt wat iedere kersverse vader ervaart. In ‘Baby, I love you’, een overigens instrumentaal nummer, laat hij nog een keertje horen wat een gitaarvirtuoos hij eigenlijk is terwijl ‘Just before the storm’ mij qua muziek en bijna poëtische teksten doet denken aan een liedje van Billy Joel uit de jaren ’80. ‘Sometimes it’s you’ begint weliswaar als een grappig verhaaltje over dat ene familielid dat nèt niet helemaal spoort, maar eindigt wel met een serieuze ondertoon. ‘Christmas in Bethlehem’ is misschien een ietwat vreemde eend in deze muzikale bijt aangezien het een behoorlijk jazzy liedje is, maar het stoort niet. Sterker nog, de trompetsolo die we hierin horen is van een bijzonder aangenaam gehalte!

De CD sluit af met ‘Gowanus Heights’ en dan heb je 15 hele mooie liedjes gehoord. Deze CD gaat echt niet na één keertje luisteren de kast weer in, that’s for sure! Afgezien van de hierboven al genoemde blazers en Chris Bergson zelf werkten aan dit album verder mee Matt Clohesy op bas, Tony Leone op drums en backing vocals en Craig Dreyer op toetsen, terwijl Ellis Hooks meezingt op een aantal tracks. Chris heeft in de loop van de jaren de gelegenheid gehad om samen te werken met een aantal hele grote namen zoals Levon Helm (the Band) en Hubert Sumlin (gitarist van Howlin’ Wolf) en die invloeden zijn duidelijk terug te vinden in zijn muziek.

Uiteraard moet een live CD worden ondersteund met een tour en gelukkig staat Europa binnenkort op de agenda, waarbij Nederland zeker niet wordt vergeten met maar liefst drie optredens. Mocht je Chris Bergson en/of zijn muziek nog niet kennen dan zijn deze concerten zéker aanraders. Wanneer je de albums van Chris al in je kast hebt staan dan twijfel ik er geen moment aan dat je deze data ook al in je agenda hebt genoteerd… De aftrap vindt plaats in NiXenMeeR in Enschede, volgens Chris één van zijn favoriete hangouts in Europa! Wij zijn vereerd!

6 juni – NiXenMeeR, Enschede. www.nixenmeer.nl
7 juni – Blues Open Festival, Geldrop. www.bluesopen.nl
9 juni – den Trap, Kortrijk (België)
10 juni – Q-Bus, Leiden. www.muziekhuis.nl
11 juni – Topos, Leverkusen (Duitsland)

www.chrisbergson.com


Ook op Blues Magazine ...