Bywater Call – Bywater Call
Format: CD – Digital / Label: Gypsy Soul
Release: 2019

In 2017 begonnen zangeres Meghan Parnell en gitarist Dave Barnes samen de band Bywater Call. Om de band helemaal compleet te maken werden er nog vijf muzikanten toegevoegd: Bruce McCarthy (drums), Mike Meusel (bas), Alan Zemaitis (keyboards), Stephen Dyte (trompet) en Julian Nalli (sax). De band kreeg al snel een reputatie als geweldige live band door optredens op verschillende festivals in Canada. In 2018 wonnen ze verschillende prijzen, waaronder een tweede plek tijdens The International Blues Challenge, en bleven ze vooral heel veel optreden. Vorig jaar brachten ze niet alleen veel tijd door op het podium maar hebben ze ook dit debuutalbum opgenomen.

Tekst: Filip Heidinga, i.s.m. Bluestown Music

Het album begint heel klein en rustig met de gitaar van Dave Barnes en de keyboards van Alan Zemaitis. Al snel verandert het nummer, Arizona geheten, naar een lekker uptempo swingend nummer. Wat, naast het volle geluid van zes muzikanten, opvalt is de opvallende en af en toe rauwe stem van zangeres Meghan Parnell. Forgive gaat verder met het uptempo ritme van Arizona maar heeft veel meer soul dan het eerste nummer, vooral door de intro gespeeld door beide blazers. Net als Arizona begint Talking Backwards rustig maar veranderd het tempo snel tot een lekker swingend nummer.

Als ook het volgende nummer, Bring Me Down, rustig aan begint denk je meteen: dat verandert zo wel. Maar dat is niet zo, het zeven minuten durende nummer blijft klein. Zangeres Parnell zingt het nummer prachtig bijgestaan door een achtergrondkoor. Na vijf minuten kan gitarist Barnes zich niet langer inhouden en gaat de band even helemaal los geleid door Barnes.

Ook het volgende nummer Nightmare blijft het tempo rustig, met een erg lekker soul nummer tot gevolg. Met Over And Over gaat het tempo weer iets omhoog maar bevat het nummer net zoveel soul als het vorige nummer. Ook de nummers Hometown en Sliver Lining hebben beide een beetje hetzelfde rustige tempo met veel soul. In deze nummers komt de stem van Parnell ook veel beter uit dan in de eerste nummers. Walk On By begint voor de verandering eens snel en verandert dan in een rustig soul nummer met een vleugje blues en soms wat rock in het gitaarspel.

Swing Low is jammer genoeg alweer het laatste nummer van het album. De slome soul van Bywater Call smaakte eigenlijk wel naar meer. Maar daar hoeven we in Nederland gelukkig niet lang op te wachten want binnenkort komen ze naar Nederland voor drie concerten tijdens hun eerste Europese tournee.

Kortom: Een erg mooi visitekaartje van deze Canadese band. Hiermee hebben ze laten horen dat het zeker de moeite waard is om ze naar Nederland te halen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat klinken. Maar na het luisteren van dit album weet ik eigenlijk wel zeker dat dat wel goed komt.

Bywater Call ARIZONA

 

Tracklist:
01. Arizona
02. Forgive
03. Talking Backwards
04. Bring Me Down
05. Nightmare
06. Over And Over
07. Hometown
08. Silver Lining
09. Walk On By
10. Swing Low

Website: Bywater Call

Bywater Call is op de volgende dagen in Nederland:

15 januari 2020 – De Rozenknop, Eindhoven
18 januari 2020 – De Bosuil, Weert
23 februari 2020 – Nix, Enschede


Ook op Blues Magazine ...