Foto Recensie: Bob Dylan – More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol.14

Bob Dylan – More Blood, More Tracks
Format: CD – 2LP – Digital / Label: Columbia – Legacy Recordings
Releasedatum: 2 november 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Bijna als een sfinx staart Bob Dylan (Robert Zimmerman) op de hoes voor zich uit. Diep geconcentreerd kijkend naar? Een onverstoorbare als mysterieuze blik. De man bepaalt zelf wat hij onthult. Vaak is hij het oneens met de interpretatie die zijn liedjes krijgen. Voor hem geen tell all interviews met spannende onthullingen. De hele wereld mag denken dat ‘Blood On The Tracks’ over zijn scheiding gaat, zelf zegt hij de inspiratie te hebben gevonden in een verhalenbundel van Tsjechov. Misschien is het waar, misschien ook niet. Persoonlijk geloof ik de scheidingstheorie maar vind het stoïcijnse van mijn favoriete zanger wel grappig. Het blijft vermakelijk dat de man in alle toonaarden zwijgt.

Het muzikale gedeelte van het raadsel wordt nu opgelost, het nieuwe deel van zijn bootleg reeks behandelt de periode waarin zijn huwelijk strandde. Verkrijgbaar als luxe zesdelige box of beknopte samenvatting op lp of cd. Ooit als ik rijk ben koop ik alleen nog maar de veelvoudige varianten die iedere ademteug van Dylan lijken te willen samenvatten. Uit medelijden met mijn portemonnee kies ik nu nog maar voor de budget versie.

De liedjes die ‘Blood On The Tracks’ zouden worden zijn twee keer opgenomen. Het idee was eerst om een akoestisch album te maken. De broer van Bob Dylan wees hem op het erg rauwe en open karakter van het geheel. Terwijl de plaat bijna geperst werd toog Dylan weer naar de studio, nu met andere teksten en een begeleidingsband. Uit deze sessies kwam het album zoals we het kennen. De centrale vraag is nu met deze oer versie: Winnen we er iets mee, zien we nu een andere kant van het bekende album. En wordt hiermee je blik verandert?
Het antwoord is ja! Eigenlijk is het een muzikale alternatieve geschiedenis. Door de akoestische versies zit je meer in pijn en melancholie die hij waarschijnlijk voelde. Op de tweede versie word je door het volle geluid en andere teksten meegesleept op romantische avonturen zoals de erfenis in Italië, gedoemde liefde in Simple Twist Of Fate of het verdwenen meisje dat opduikt in Tanger.
Verbazingwekkend dat de teksten zo verschillen met de uiteindelijke versie. Menig liedjesschrijver zou al blij zijn met de eerste versie. Bob Dylan herschrijft het gewoon! Een dergelijke stunt werd vele jaren later op het live album ‘Real Live’ herhaald.

Maar of de originele versie toentertijd dezelfde indruk had gemaakt zoals ‘Blood On The Tracks’ weet ik niet, misschien iets te rauw en kaal. In een carrière die bol staat van de radicale keuzes was dit er één te veel geweest. Juist het schimmige verhaal van een andere versie gaf bij voorbaat glans aan de aura van ‘Blood On The Tracks’.


Tracklist:
1 CD / 2LP
01. Tangled Up in Blue (9/19/74, Take 3, Remake 3)
02. Simple Twist of Fate (9/16/74, Take 1)
03. Shelter from the Storm (9/17/74, Take 2)
04. You’re a Big Girl Now (9/16/74, Take 2)
05. Buckets of Rain (9/18/74, Take 2, Remake)
06. If You See Her, Say Hello (9/16/74, Take 1)
07. Lily, Rosemary and the Jack of Hearts (9/16/74, Take 2)
08. Meet Me in the Morning (9/19/74, Take 1, Remake)
09. Idiot Wind (9/19/74, Take 4, Remake)
10. You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go (9/17/74, Take 1, Remake)
11. Up to Me (9/19/74, Take 2, Remake)

All Tracks Recorded
A & R Studios
New York 9/16 – 9/19/1974
Tracks Recorded 9/16 & 18
Bob Dylan – vocals, guitar, harmonica
Tracks Recorded 9/17 & 19
Bob Dylan – vocals, guitar, harmonica
Tony Brown – bass

All songs written by Bob Dylan

Website: Bob Dylan

Foto Recensie: Bob Dylan – More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol.14


Ook op Blues Magazine ...