blues traveler blow up the moon (2)

BLUES TRAVELER – BLOW UP THE MOON
Format: CD / Label: earMUSIC / Datum Release: April 2015

Tekst: Jeroen Bakker

Het Amerikaanse Blues Traveler viert dit jaar het vijfentwintigjarige bestaan en vond dat een goed excuus om ‘Blow Up The Moon’, het twaalfde album op de markt te brengen.
Hoewel de band, voornamelijk in Amerika, enorm grote successen heeft gekend is het allesbehalve een gemakkelijke carriere geweest. Drugsgebruik met fatale afloop, interne strubbelingen en regelmatig muzikaal uit het spoor raken, het zijn slechts enkele voorbeelden.

Werden ze in het begin nog in het zadel geholpen door de machtige promotie-capriolen van Bill Graham, tegenwoordig wordt hulp gezocht bij muzikale vrienden uit de industrie. Onder het mom van ‘we moeten ons muzikale pallet verbreden’ werd samengewerkt met succesvolle schrijvers. Op het vorige album ‘Suzie Cracks The Whip’ uit 2012 waren dat nog integere songwriters als Ron Sexsmith en Carrie Rodriguez, voor ‘Blow Up The Moon’ werd assistentie geboden door de mensen van Hanson, een boyband-trio dat eveneens zijn beste tijd heeft gehad, Plain White T’s en zelfs JC Chasez van NSync waar een zekere Justin Timberlake ooit nog wel eens succesvol was…

Nu de ziel aan de Duivel verkocht lijkt te zijn zal het succes ongetwijfeld weer terugkeren maar voor puristen en iedereen die rootsmuziek een warm toedraagt valt er verrekt weinig te beleven. Daar doet zelfs het zich iedere keer herhalende harmonica-riedeltje van John Popper niets aan af. Voor het country-gehalte is het in Amerika immens populaire duo Thompson Square ingehuurd maar wij kunnen met de beste wil, en daar wordt er tegenwoordig heel anders over gedacht, geen country ontdekken in het slappe Matador of I Can Still Feel You.

Het kan niet zo zijn dat Dave Grohl op de hoogte was van deze opnamen in zijn befaamde studio. Ook zangeres Jewel kan zich niet onttrekken aan de malaise in het mierzoete Hearts Are Still Awake en zo kunnen we nog even doorgaan. In de opzet om het muzikale pallet te verbreden is Blues Traveler zeker geslaagd. Misschien in het vervolg ook eens iets proberen met bijvoorbeeld Celine Dion? De band zal ongetwijfeld het dertigjarige jubileum gaan halen maar of de fans dat gaan meemaken…

Samenvattend kunnen we stellen dat ‘Blow Up The Moon’ een krampachtige en mislukte poging is geworden om vooral de oude, lees: commercieel succesvolle, tijden te doen herleven. Lekker dit Plaine-White-Traveler-Sync-gedrocht laten liggen dus en, er is hier tenslotte momenteel op rootsgebied heel veel leukers te verkrijgen, bijvoorbeeld liever het geld besteden aan talentvolle Hollandsche Waar. Punt.

Tracklisting:
1. “Hurricane” (featuring 3OH!3) – 3:44
2. “Blow Up the Moon” (featuring 3OH!3 and JC Chasez) – 4:30
3. “Castaway” (featuring The Dirty Heads and Rome Ramirez) – 3:10
4. “Vagabond Blues” (featuring The Dirty Heads and Rome Ramirez) – 3:05
5. “Top of the World” (featuring Hanson) – 4:21
6. “Nikkia’s Prom” (featuring Plain White T’s) – 3:32
7. “Matador” (featuring Thompson Square) – 4:01
8. “I Can Still Feel You” (featuring Thompson Square) – 4:12
9. “The Darkness We All Need” (featuring Secondhand Serenade) – 3:54
10. “Jackie’s Baby” (featuring New Hollow) – 4:18
11. “Hearts Are Still Awake” (featuring Jewel) – 3:44
12. “I Know Right” (featuring Bowling for Soup) – 3:30
13. “Right Here Waiting for You” (featuring Bowling for Soup) – 3:15
14. “All the Way” (featuring Thomas Ian Nicholas) – 3:37

Website Artiest: www.bluestraveler.com


Ook op Blues Magazine ...