Foto Recensie: Blackberry Smoke – Find A Light

Blackberry Smoke – Find A Light
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: 3 Legged Records
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Fons Delemarre

In de krochten van hun kasteel in het Franse Nellcote maakten de Stones in 1972 hun opwindende, rammelende en puur klinkende mix van blues, gospel, rhythm& blues en rock. Het heerlijk morsige Exile On Main Street’ staat nog steeds als een huis, niet in de laatste plaats door de schijnbare imperfectie ervan.
Blackberry Smoke heeft met I Find A Light’ haar eigen Exile gemaakt. In een hogere versnelling dan het illustere Stones-album, met minder gospel, country en ingetogen akoestische blues. Maar met des te meer rock, rock ‘n’ roll en southern rock on speed. En ook hier, net zoals bij de Stones in 1972, dat heerlijk gruizige geluid. De energie spat uit de speakers, een koptelefoon is in het geval van ‘Find A Light’ een totaal ongeschikte luistergadget.
Openingsnummer en single Flesh And Bone wordt op de website van Guitarworld doeltreffend omschreven als “…a greasy, stomping, slide-guitar-packed tune with a IV section that recalls mid-period Led Zeppelin. The key-jumping guitar solo is a tight, reverb- and delay-packed gem—a composition within a composition”. Zo is ’t maar net!
Daarna volgen de op, Keiths Richards geïnspireerde, beginakkoorden van Run Away From It All, die de ruimte in moeten knallen en zodoende niet alleen je hoofd, maar ook diep je lichaam binnendringen. De leadzang (klinkt als Ronnie van Zant met doping), de meerstemmige (female) backing vocals en de snijdende gitaarsolo’s doen de rest. ‘Lijkt op…’ is hier geen zwaktepunt maar een welgemeend compliment.
Pas in tracks vier, Medicate My Mind, en vijf (I’ve Got This Song; nota bene met strijkers!) wordt er even gas terug genomen. Prettig voor de oren van de luisteraar… Muzikale vriendin Amanda Shires mag verderop nog even meedoen op het derde akoestische nummer. Verrassend is het opduiken van de Wood Brothers. De Amerikaanse nachtegaaltjes zingen mee in slotnummer Mother Mountain. Had zo maar op het fraaie album van Manassas uit 1972 kunnen staan. Maar over het geheel genomen is het op ‘Find A Light’ scheuren en rocken geblazen.
Op de cover staan twee brullende wolven. Een terechte verwijzingen naar het zeer verrassende ‘How Will The Wolf Survive?’ (1984), een van de eerste albums van Los Lobos. Dat album wordt, net zoals ‘Find A Light’, gekenmerkt door tomeloze energie en een niet te stoppen muzikale drive.
Andere referenties: The Spin Doctors, Lynyrd Skynyrd en zwaar aangezette southern rock zoals Southern Culture On The Skids die maakt. ‘Southern rock powerhouse Blackberry Smoke’ is ook een passende en catchy omschrijving.

Blackberry Smoke - Flesh and Bone (Official Audio)


Tracks:
01. Flesh And Bone
02. Run Away From It All
03. The Crooked Kind
04. Medicate My Mind
05. I’ve Got This Song
06. Best Seat In The House
07. I’ll Keep Ramblin,’ (feat. Robert Randolph)
08. Seems So Far
09. Lord Strike Me Dead
10. Let Me Down Easy, (feat. Amanda Shires)
11. Nobody Gives A Damn
12. Till the Wheels Fall Off
13. Mother Mountain, (feat. The Wood Bros)

Website: Blackberry Smoke

Tour:
27 oktober: De Bosuil, Weert
28 oktober: Melkweg, Amsterdam
29 oktober: AB, Brussel


Ook op Blues Magazine ...