Foto Recensie: Billy Price - Dog Eat Dog

Billy Price – Dog Eat Dog
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Releasedatum: 2 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Het wordt hoog tijd dat soul-blueszanger Billy Price uit Fair Lawn, NJ, nu eindelijk eens de erkenning krijgt die hij verdient! Hij heeft al een hele rits albums achter zijn naam staan, solo of met The Billy Price Band, The Keystone Rhythm Band en met Otis Clay en Fred Chapellier en toch is hij nog steeds niet zo bekend als een vergelijkbare artiest als Delbert McClinton.

En dat moet nu, na beluistering van zijn fantastische nieuwe album, toch maar eens gaan gebeuren!

Op dat nieuwe album kom je muzikanten tegen als Kid Andersen (gitaar, producer), Alex Pettersen (drums), Jerry Jemmott (bas), Jim Pugh (toetsen), Eric Spaulding (tenorsaxofoon), Jack Sanford (baritonsaxofoon), John Halblieb (trompet), The Sons Of The Soul Revivers (zang), Rick Estrin (harmonica), Alabama Mike (zang) en Mike Zito (gitaar).

Het is gelijk raak met de opener Working On Your Chain Gang, een lui groovende mix van soul en blues in een stijl die dicht bij die van Delbert McClinton ligt. Billy’s stem heeft hetzelfde rauwe soulrandje.
Daarna volgt de ontspannen soulballad Lose My Number met een weelderig klinkend orgel van Jim Pugh. Dit lome nummer zit qua geluid ergens tussen de sensuele soulgeluiden van een Al Green en Curtis Mayfield in. Bobby Byrd’s We’re In Love klinkt bij Billy als een lui swingende jazzy shuffle met warme blazers. In de broeierige funky blues Dog Eat Dog is Rick Estrin met zijn kermende en huilende harmonica te horen, evenals gastzanger Alabama Mike met zijn krachtige Solomon Burke achtige stem. De cover van Otis Rush’s My Love Will Never Die klinkt krachtig bonkend met hard priemend gitaarwerk en Billy’s krachtig galmende zang.
All Night Long Cafe is een heerlijk funky soulbluesnummer in de beste Meters traditie, dat ook nog eens meebrulbaar is! Ook Walk Back is funky met een ontspannen warme groove en stuwende blazers. Remnant grijpt qua geluid terug naar de tijd van de Blaxploitations films als “Superfly” in een aan “Freddie’s Dead” herinnerende mix van soul en luie funk.
Zoals het bij een Impressions cover hoort is Same Old Heartache voorzien van een luxueus zwevend soulgeluid met prima zang van The Sons Of The Soul Revivers. More Than I Needed heeft ook een weelderig soulgeluid en gaat meer richting het softsoul geluid van een groep als The Moments & Whatnauts.
Billy sluit zijn album af met de krachtige soulblues shuffle You Gotta Leave met priemend gitaarwerk, dwingend dreunende drums en pompende blazers.

Hopelijk lukt het Billy Price met dit prima album om dezelfde erkenning te krijgen als bijvoorbeeld Delbert McClinton. Hij verdient het namelijk ten zeerste!

BILLY PRICE • Dog Eat Dog • Riverfront Blues Fest '19


Tracklist:
01. Workng On Your Chain Gang
02. Lose My Number
03. We’re In Love
04. Dog Eat Dog
05. My Love Will Never Die
06. All Night Long Café
07. Walk Back
08. Toxicity
09. Remnants
10. Same Old Heartaches
11. More Than I Needed
12. You Gotta Leave

Website: Billy Price


Ook op Blues Magazine ...