Rick Estrin & The Nightcats - The Hits Keep Comin (album foto)

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Alligator Records
Release: 10 mei 2024

Tekst: Jos Verhagen

Rick Estrin is een oude rot in het vak, in 1093 ontmoette hij gitarist Charlie Baty en samen richtte zij de band Little Charlie & the Nightcats op. Ze opereerden van uit de West coast (Sacramento). Na dertig jaar te hebben samengespeeld kwam er in 2008 een einde aan hun samenwerking. Charly baty was het voortdurend toeren moe. Rick Estrin echter nog niet en in Kid Andersen vond hij een nieuwe gitarist. De band naam veranderde in Rick Estrin and the night Cats en ging hij met keyboardist/bassist Lorenzo Farrell en drummer Derrick “D’Mar” Martin verder. De stijl veranderde niet en hun 6de album The hits keep coming geeft er blijk van dat zij voorlopig nog niet stoppen.

Het album opent met het vlotte “Somewhere else”, het drum/bas werk doet aan Disco inferno van de Tramps denken. De titeltrack “The hits keep coming” opent met een meeslepende groove, kun je de hits verschillend uitleggen maar verhaalt hier over het opeenstapelen van tegenslagen. De mondharmonica op de achtergrond van de backing vocals is mooi in zijn subtiliteit. “The Circus is still in town”, kent het klassiek ritme van de west coat blues, vette solo van Rick Estrin en Hammond van Lorenzo Farrell. “Everybody knows”, verhalend over zaken in het leven die niet veranderen, de rijke blijven rijk en de arme blijven arm. Verrassend halverwege verandert het nummer met zang uit een oldschool western serie als Bonanza of Rawhide. Op “I finally hit the bottom” , is het gitarist Kid Andersen die eindelijk van zich laat horen, maar niet voordat Rick Estrin en Lorenzo Farrell de boel hebben wakker geschud, in een lekker pling pling solo.

I Finally Hit the Bottom

“Diamonds at your feet”, een shuffle met die fijne Upright bass beat, old school swing. Die rock ’n roll vibe word door gezet in “911”, het swingt stilzitten onmogelijk, je zit de petticoats zwaaien. Serieuzer is “Ain’t worried about nothing” het mondharmonica is mooi in deze slow shuffle. Het instrumentele gedeelte is fraai, fluitende Hammond, crispy gitaar en Rick Estrin op zijn best. “Learn to loose”, Caribisch rumba ritme, een filosofisch nummer over het kunnen verliezen, het moeten incasseren van tegenslagen. In het instrumentale Sack O’ Kools voelt Rick Estrins mondharmonica Toots Tielemansiaans aan, de rest is muzikaliteit ten voeten uit of het nu de Hammond is de gitaar, bass of drums , allen doen een duit in het zakje, top nummer deze shuffle. “Time for me to go” is een sterke op de Hammond gestoelde song met spoken word van Rick Estrin, het klinkt als een aankondiging van een afscheid. Kid Andersen strooit er nog maar eens een fijne solo uit. Het album sluit af in dezelfde mijmerende sfeer in “What ever happend to Dobie Strange.” De fijne bass groove legt de basis voor dit vreemde nummer, dat glijdt en schuifelt en doet je inderdaad afvragen what Happened?

Rick Estrin and the Nightcats blijven trouw aan hun West Coast swing blues roots. ‘The Hits keep coming’ is een goed klinkend album vol mondharmonica, verfijnde Hammond en de typische West Coast gitaar sound.

Rick Estrin & The Nightcats - Moulin Blues 2023

 
Tracklist:
1. Somewhere Else 3:57, 2. The Hits Keep Coming 4:59, 3. The Circus Is Still In Town (The Monkey Song) 3:51, 4. Everybody Knows 3:42, 5. I Finally Hit The Bottom 5:10, 6. Diamonds At Your Feet 4:01, 7. 911 2:50, 8. I Ain’t Worried About Nothin’ 3:45, 9. Learn To Lose 3:22, 10. Sack O’ Kools 4:10, 11. Time For Me To Go 4:29, 12. Whatever Happened To Dobie Strange? 4:39

Website:
https://rickestrin.com/
https://www.alligator.com/


Ook op Blues Magazine ...