New York Comeback

 
Het nieuwe album ‘Stories from a Rock N Roll Heart’ van Lucinda Williams komt uit op 30 juni 2023 (Digitaal, CD, en vinyl LP)

Tekst: Jos Verhagen

Sinds ik Car wheels on a gravel road hoorde, heb ik een zwak voor Lucinda Williams. Het was mijn eerste kennismaking met Americana. Door haar manier van zingen, hier en daar wat lijzig en dromerig dan weer frem het brengt dynamiek in de songs op Car wheels on a gravel road het greep me.

Echter in 2020 sloeg het noodlot toe voor Lucinda Williams, naast haar beroerte in November van dat jaar werd haar huis verwoest door een tornado en sloeg de wereldwijde Corona pandemie toe die de muziek scene tot stilstand bracht. Getroffen door de beroerte kan ze geen gitaar meer spelen. De gitaar die altijd de basis was voor haar songwriting. Het schrijven van teksten werd hierdoor een ander proces, ze moest op een andere manier de melodie en de structuur bedenken. De manier om haar ideeën te verwerken tot nummer was het inroepen van hulp in de vorm van haar oude roadmanager Travis Stephens en singer song writer Jesse Malin, wiens album Sunset kids uit 2019 door Lucinda geproduceerd was. Over het co-schrijven van enkele nummers”, zegt Williams in de liner notes. “Ik vond het prettig om met hen te schrijven. Jesse kent me nu redelijk goed, dus hij kon op bepaalde dingen anticiperen toen we samenwerkten – hetzelfde als met Tom, haar echtgenoot, en Travis.

De opnamesessies begonnen in november 2021 en gingen – naarmate de kracht van Lucinda Williams toenam – door tot in 2022. Voor de productie kwamen ze uit bij Ray Kennedy, coproducent en engineer van haar doorbraak album Car Wheels on a Gravel Road (1998). Naast Lucinda Williams’ oude tourgitarist Stuart Mathis, voegden drummer Steve Ferrone (Tom Petty & the Heartbreakers), toetsenist Reese Wynans (Stevie Ray Vaughan & Double Trouble), bassist Steve Mackey ( Dolly Parton), en pedal steel/gitarist Doug Pettibone, zich bij de studio band.

De single “New York Comeback” bevat gastvocalisten van Bruce Springsteen en Patti Scialfa. Bruce Springsteen, een fan van Lucinda Williams, wilde samne met Patti Scialfa al een tijdje bijdrage leveren aan een Williams-album. Met Reese Wynans op de Hammond B3 en Doug Pettibone en Stuart Mathis-op gitaar past de muzikale omlijsting perfect bij het thema van “Comeback”. Naast New York comeback dragen Bruce Springsteen en Patti Scialfa ook hun teentje bij aan het aanstekelijke verhalende nummer “Rock N’ Roll Heart”.

Track Listings:
1.Let’s Get The Band Back Together
2.New York Comeback
3.Last Call For The Truth
4.Jukebox
5.Stolen Moments
6.Rock N Roll Heart
7.This Is Not My Town
8.Hum’s Liquor
9.Where The Song Will Find Me
10.Never Gonna Fade Away


Ook op Blues Magazine ...