Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'

John the Revelator presenteert 50th anniversary 4 CD Box ’50 & Beyond’

Een jaar na de succesvolle release van ‘The Blue Skin Album’ (lees de recensie hier) presenteert John the Revelator bij de start van het jubileumjaar 2018 een gloednieuwe luxe 4CD box met fotoboek. De band bestaat 50 jaar en dat wordt uitbundig gevierd. De CD box bevat uitsluitend nieuwe, recente opnames en nooit eerder uitgebracht materiaal. Wat mag de blues fan verwachten?

50 & Beyond Volume 1 en 2
De Stones deden het hen voor en John the Revelator volgt graag: in het jubileum dubbelalbum keert de band terug naar hun bluesroots: golden blues oldies van Elmore James, Freddie King, John Mayall’s Bluesbreakers en Peter Green’s Fleetwood Mac, aangevuld met eigen songs, overgoten met een saus Son House, Sleepy John Estes, Robert Johnson en Skid James. Daarmee ademen de albums bijna als vanzelf de sfeer van de debuut LP van John the Revelator op het Decca label uit 1970, ‘Wild Blues’. Voor de opnamesessies waren er dan ook gastrollen van de bandleden van het eerste uur: Jos de Wilde (slide), Charles van den Heuvel (piano), Charles van der Steeg (sax) en Fred Huissen (drums).

Zanger-bassist Tom Huissen: “Die jongens kwamen binnen, we hadden ze soms tien, twintig jaar niet gezien, ze zeiden ‘Hi’, pakten hun instrument en wham, waanzinnig, daar gingen we weer, alles in 1 te gekke take er op. En dat met allemaal nieuw materiaal.”

Bindend element in de productie is de vrije improvisatie ‘Mojo devil’, ooit stiekem opgenomen door engineer/co-producer Henk Suurling. Deze heftige en ongedwongen blues jam, een beetje in de sfeer van Grateful Dead, komt in drie delen als bijzonder verbindend element terug op het album.

Not Now John
De derde CD in de jubileum box is ‘Not Now John’, een bijzondere collectie eigen songs die de afgelopen jaren geleidelijk groeide naast het John the Revelator repertoire, niet in het minst omdat zanger/bassist Tom Huissen en sologitarist Frans ten Kleij als pensionado’s alle tijd hadden om in de studio te jammen (“Pension Tuesday!”). Op basis van teksten en ruwe sketches van Huissen is zo stap voor stap een volwaardig geproduceerd album ontstaan, met een belangrijke rol voor co-producer en multi-instrumentalist Henk Suurling. Het album bevat 13 melancholieke ‘bluerock’ songs. Bijvoorbeeld het ingetogen ‘ A skin too few’ over het veel te korte leven van de geniale singer-songwriter Nick Drake.

Could play the guitar like nobody else
The mood of the city in a bleak lonely sound
His sister said he was born a skin too few

Of de ‘Floydish’ song ‘A dark voor sleeping’ met duet vocalen van Suurling en Huissen en de kenmerkende, jankende gitaar van Frans ten Kleij.

The Boarding School Session
Vijf jaar na de geboorte van John the Revelator maakten Tom Huisssen, Frans ten Kleij en drummer Fred Huissen in 1973 een uitstapje naar het project ‘Hellhound’. De band werd aangevuld met Frido Ligt (keyboards) en Ron Knotter (gitaar). Het resultaat was een heel apart soort symfonische blues, typerend voor die tijd, vertaald in een heuse opera, ‘The Boarding School Sessions’, gebaseerd op de ervaringen die Tom Huissen als jongen opdeed in het katholieke internaat van de broeders in Weert. De aangrijpende songs en ‘Me Too’ teksten, destijds opgenomen op een 2 sporen Revox recorder , zijn nu voor het eerst op CD gezet. Dit vierde album in de CD box is daarmee wat je noemt een very special special.

Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'

John the Revelator – 50 & Beyond
Release datum: 13 januari 2018

Label: Eigen Beheer
https://johntherevelator.bandcamp.com

Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'

Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'

Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'

Foto John the Revelator 50th Anniversary 4CD Box '50 & Beyond'


Ook op Blues Magazine ...