Joe Bonamassa - Black Rock (CD)

JOE BONAMASSA
Black Rock

CD digipack / CD digibook / LP | label : Provogue Records | release datum: 22 maart 2010

Door Jeroen Bakker

Ongeveer een jaar na de release van Ballad Of John Henry brengt Joe Bonamassa zijn tiende album uit. De titel Black Rock is een verwijzing naar de Black Rock Studios in het Griekse Santorini waar de opnamen hebben plaatsgevonden.

Een paar stevige meppen op de snare-drum gecombineerd met een Jimmy Page-achtige riff vormen het explosieve intro van Bobby Parker’s Steal Your Heart Away waarmee het meest veelzijdige album van Bonamassa tot dusver wordt geopend. Dat het gitaarwerk weer dik in orde is zal geen verrassing heten maar Bonamassa blijkt ook vocaal een enorm positieve ontwikkeling door te maken. John Hiatt blijkt na zijn recente optredens met Lyle Lovett en een nieuw album helemaal terug te zijn aan het front en wordt hier nog eens onder de aandacht gebracht door Joe in het prachtige I Know A Place. De informatie bij Black Rock deed even het ergste vermoeden: Leonard Cohen’s Bird On A Wire waarbij Joe zich laat begeleiden door Griekse muzikanten met, jawel, Griekse instrumenten. Bedenk dat Bonamassa iets geheel anders wilde toen hij naar Griekenland afreisde. Luister en oordeel zelf. Iets vertrouwder klinkt Spanish Boots, Three Times A Fool van Otis Rush of Night Life, dat misschien wel als blueshoogtepunt van het jaar mag worden beschouwd, waarin wordt samengewerkt met de mentor, ontdekker en grote inspiratiebron BB King. Heerlijk ontspannen musicerend maar ontzettend gedreven lijkt King aan zijn tweede jeugd begonnen terwijl hij tegelijkertijd beseft dat het blues-stafje met een gerust hart kan worden overgegeven. Dat laatste wordt vervolgens nog even bewezen in een akoestische Baby You Gotta Change Your Mind van Blind Boy Fuller.

Vielen er in Story Of A Quarryman nog veel Zeppelin-invloeden waar te nemen, in Quarryman’s Lament, dat als het vervolg kan worden beschouwd, wordt er uit een ander vaatje getapt. Joe wilde zijn grenzen verleggen en steekt hier zijn nek even uit maar lijkt absoluut te zijn geslaagd in zijn opzet zonder zich af te vragen wat zijn fans hier van vinden. Je moet maar durven. Gelukkig staan er meer sterke eigen tracks op Black Rock zoals het krachtige, en (alweer) door Zeppelin beïnvloede, Blue And Evil of het stevige bluesy When The Fire Hits The Sea. Tja, dan krijg je dus Smoke On The Water, waarmee Joe een klein bruggetje lijkt te willen maken naar de samenwerking met ex-Deep Purple frontman Glenn Hughes in de nieuwe superband Black Country die zeer waarschijnlijk wegens juridische touwtrekkerij een andere naam zal krijgen. Maar daar zullen we later vast en zeker uitgebreid op terugkomen!

Tracks
01. Steal Your Heart Away
02. I Know A Place
03. When The Fire Hits The Sea
04. Quarryman’s Lament
05. Spanish Boots
06. Bird On A Wire
07. Three Times A Fool
08. Night Life (feat. BB King)
09. Wandering Earth
10. Look Over Yonders Wall
11. Athens To Athens
12. Blue And Evil
13. Baby You Gotta Change Your Mind

Website Joe Bonamassa : www.jbonamassa.com


Ook op Blues Magazine ...