TODD WOLFE & BAND
support: JEREMY & THE GROOVEBREAKERS
zaterdag 6 maart 2010
Razzoo, Uden

Todd Wolfe & Band

Jeremy & The GrooveBreakers

Tekst : Fons Kersbulck ; Foto’s : Marco van Rooijen

Razzoo in Uden staat er inmiddels voor bekend dat ze aan de weg timmeren waar het betreft het organiseren van Bluesoptredens. Ook deze keer wilde eigenaar Frans Boeijen weer een aantal goede bands op zijn podium en hij had voor afgelopen 6 maart ook een uitstekende keuze gemaakt: Todd Wolfe en band uit de US of A! Maar alvorens Todd en zijn mannen de podiumplanken mochten betreden was er ook gezorgd voor een band die het voorprogramma mocht spelen. De keuze was gevallen op Jeremy & The Groovebreakers en dat was een goede keuze. Na hun optreden kwam Todd Wolfe himself bandleider Jeremy Aussems nog even complimenteren met zijn strakke gitaarwerk.

Jeremy & The GrooveBreakers

Jeremy & The Groovebreakers, de bandnaam is afgeleid van het liedje Groove Breaker van de Engelse band The Hoax, mochten het eerste uur volspelen. De band, met als thuisbasis Kaatsheuvel, bestaat sinds 2006. De inmiddels 18-jarige Jeremy Aussems is de bandleader, zanger en gitarist. Sinds zijn 7de jaar speelt hij gitaar. Op zijn 10de(!!) werd hij gegrepen door de blues en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Hij richtte toen zijn eerste bandje op: JJ Bluesband. Zijn huidige band begon met een advertentie op Speurders. Bass-gitarist Rico Hagemeijer las toen die advertentie en nam (het was immers niet te ver uit de buurt) contact op met Jeremy. Drummer Ad Rozen kende Jeremy al van in de oefenruimte van zijn vorige band. De driemansformatie Jeremy & The Groovebreakers was een feit.

Jeremy & The GrooveBreakers

Jeremy & The GrooveBreakers

Jeremy & The GrooveBreakers

Er zijn heel veel bluesartiesten die tot inspiratie geweest zijn van Jeremy, maar de belangrijkste zijn toch wel Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix. De band speelt zowel covers als eigen werk en deed dat vanavond ook weer. De teksten voor de eigen nummers worden over het algemeen geschreven door bassist Rico, die overigens ook zelf zingt in de band.
Soms kom je wel eens van die gitaristen tegen die één zijn met hun gitaar. De gitaar en artiest zijn als het ware versmolten tot een eenheid. Jeremy is zo’n gitarist, maar ook vocaal zet hij de band neer als een huis. De band zette vanavond ook weer een gaaf stukje blues neer, zoals ze al reeds vaak gedaan heeft tijdens vele optredens in bars en festivals (Culemborg Blues) in den lande.

Covers als Texas Flood en een geweldig gespeelde en gezongen Voodoo Chile passeerden de revue, maar ook eigen werk zoals bv. JJ & Jive, om eens iets te noemen.

Jeremy & The GrooveBreakers

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe is alweer zo’n voorbeeld van een gitarist waarbij gitaarspelen in de genen lijkt te zitten. Todd Wolfe lijkt nog niet bij een heel breed publiek bekend en dat is absoluut onterecht. Er stond hier vanavond one heck of a guitarist. Het was een beetje jammer dat het publiek het vanavond wat had laten afweten. Tijdens het optreden van Todd en zijn band zullen er hoogstens veertig mensen binnen zijn geweest, en dat met zo’n topper! Tod Wolfe is een gitaarkunstenaar van de bovenste plank en, ondanks het geringe publiek, gaven hij en zijn band zich vanavond weer helemaal. Daarnaast zijn het gewoon een stel aardige kerels om mee om te gaan. Ze zijn niet hautain en hebben tijd voor hun fans.

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe begon in ’79 met zijn band Troy & The tornadoes te spelen in allerlei New-Yorkse etablissementen. Later trok Todd Wolfe naar de westkust en belandde in Los Angeles, waar hij gitarist werd in de band van de toen nog tamelijk onbekende Sheryl Crow. Tot 1998 speelde hij in die band en vertrok vervolgens weer terug richting New York. Via allerlei omwegen en andere projecten richtte Todd vervolgens zijn eigen band op, een driemansformatie die bij gelegenheden ook wel eens uit vier mensen bestaat. De vaste sectie bestaat natuurlijk uit hemzelf, de van oorsprong Poolse maar tot Amerikaan genaturaliseerde bassist Suavek Zaniesienko, die ook de backvocals doet en de New-Yorkse drummer Roger Voss (die ooit nog op het podium gespeeld heeft met soul-legende Ben. E. King) Af en toe wordt daar wel eens de toetsenist Michael Fossa aan toegevoegd, maar vanavond in Razzoo waren ze met zijn drieën.

Todd Wolfe & Band

In Razzoo speelden de mannen zeer stevige blue(rock) en af en toe een ballad. Todd had een drietal gitaren bij, allen van het merk Gibson. Vanavond speelde hij voornamelijk op zijn Gibson SG en toonde zich ook een uitstekend slide-gitarist. Een mooie afwisseling was er toen Todd zijn semi-akoestische gitaar er bijnam en tussen alle bluesrockgeweld door werd er ook nog een bluesballad ten gehore gebracht. Leuk detail was dat er ook geen stagelist met de nummers aanwezig was. Na elk nummer vond er een snel overleg plaats tussen de bandleden over het volgende te spelen nummer.
Op een gegeven moment riep iemand uit het publiek “California” en de band begon spontaan het nummer California te spelen, wat Todd Wolfe en Sheryl Crow vroeger ooit nog samen hebben geschreven.

Todd Wolfe & Band

Wat een geweldige en wat een helaas ondergewaardeerde band stond hier vanavond, aldus mijn persoonlijke mening, die overigens unaniem gedeeld werd door het aanwezige publiek. Jammer van het publiek, maar Todd Wolfe speelde er geen noot minder om en de hele ritmesectie was gewoon perfect. Er stond hier vanavond gewoon een topband die er zin in had, blijkens het enthousiasme en vooral ook plezier waarmee het drietal hun muziek naar het publiek bracht. Superlatieven dus voor deze band, maar ook voor de band die het voorprogramma mocht verzorgen.

Wie dit gemist heeft die heeft gewoon pech, want voorlopig zien en horen hem even niet in ons land. Todd Wolfe vervolgt zijn tour in Duitsland, met 9 maart een optreden in Hamburg.
See ya back soon Todd!!

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe & Band

Todd Wolfe & Band

>> Meer foto’s Todd Wolfe @ Razzoo, Uden <<

Relevante links:
www.razzoo.nl
www.jeremyandthegroovebreakers.com
www.toddwolfe.com


Ook op Blues Magazine ...