Op 24 maart a.s. zal in De Kade te Zaandam het nieuwe album van de Ruben Hoeke Band gepresenteerd worden (meer info hier). De opvolger van ‘Sugar’ heeft ongeveer vier jaar op zich laten wachten maar ‘COEXIST’ staat toch eindelijk op het punt van uitkomen.
BluesMagazine probeert alvast enige informatie los te krijgen bij Hoeke met betrekking tot het uitbrengen van dit album dat nou niet bepaald zonder slag of stoot tot stand kwam.

Ruben Hoeke

In gesprek met…. RUBEN HOEKE

11 Maart 2010 – Tekst: Jeroen Bakker

Het verhaal is inmiddels bekend maar de harde schijf met de afgeronde opnamen van ‘COEXIST’ crashte. Wat gebeurt er vervolgens?

Je gaat er van uit dat gedurende de opnamen iets van een back-up wordt gemaakt. Als dan blijkt dat het niet het geval is en je bent alles kwijt dan wordt er wel even stevig gevloekt ja.
Ik heb als de sodemieter de studio geregeld en in vier dagen stond alles er weer op.

Hebben er veel belangrijke veranderingen plaatsgevonden tijdens de nieuwe opnamen?

Het is beter geworden. We zijn toch wel iets anders te werk gegaan. Nog meer gedreven en met nog meer vuur. Ik moet eerlijk toegeven enorm blij te zijn met het eindresultaat en ik draai het zelfs graag.

Er doen bekende namen aan mee zoals Danny Lademacher maar ook de violiste Sophie De Rijk. Lukte het om iedereen nog een tweede keer de studio in te krijgen?

Was geen enkel probleem. Het zijn fantastische muzikanten met wie ik ook nog eens een enorme klik heb. Ik moet wel iets met ze hebben anders werkt het gewoon niet. En ja…
ze moeten ook nog eens heel goed kunnen spelen. Ook wat hun bijdragen betreft geldt dat het album nog beter is geworden dan het al was.

Verschilt het album veel met het vorige album ‘Sugar’?

‘Sugar’ was meer bluesgeorienteerd, iets wat ik op dat moment te gek vond, en ‘COEXIST’ omvat meerdere stijlen. Zo zul je er bijvoorbeeld een stukje Portugese Fado op terugvinden in ‘Song for Boaz’.Was grappig toen laatst iemand vroeg wie dat had ingespeeld en ik moest vertellen dat ik dat had gedaan. Ik heb dan ook een heel brede interesse en vind dit momenteel erg leuk. De titel dekt dan ook de lading helemaal. Het zijn twaalf heel verschillende songs die op één album bij elkaar horen.

Ben je bang dat jouw blues-fans zullen afhaken?

Eigenlijk niet. Het zal aan de andere kant ook best eens een nieuw publiek kunnen aantrekken.
Nogmaals, het is weer het bekende verhaal van wat je op een bepaald moment de moeite waard lijkt om te doen. Ik heb nooit zo goed begrepen dat sommige bands, ondanks het feit dat ze heel goed zijn, zich uitsluitend tot één genre beperken.

Je bent met het oog op de komende optredens natuurlijk druk met de rehearsals.
Hoe verlopen die?

We hebben slechts één keer geoefend en toen was het goed. Ik heb een heel sterke band.
Het is nu eenmaal geen bull-shit-band weet je. Er wordt veel overlegd over hoe het op bepaalde manieren gespeeld kan worden of hoe het zou klinken als je dit of dat eens probeert en dat werkt vaak heel goed.

Nog even terugkomend op jouw succesvolle optreden in de Heineken Music Hall met Jan Akkerman en Gary Moore eind augustus vorig jaar. Heeft dat optreden internationaal nog iets voor jou opgeleverd?

Nee, en dat maakt me ook niet zoveel uit. Ik heb vaker in grote zalen gespeeld met Roberto Jacketti & The Scooters (Ahoy tijdens de Vrienden Van Amstel) of The Scene voor een paar duizend toeschouwers maar ik speel ook wel eens in kroegen voor tien man. Het kan best zijn dat ik op zo’n avond meer tevreden ben over mijn spel dan in een grote hal als Ahoy. Het feit dat ik tegelijkertijd met Jan Akkerman op dat podium stond, doet me veel meer.

Ruben zal live te horen en te zien zijn bij het gratis toegankelijke Radio2-programma Tros Muziekcafé van 20 maart a.s. waar tussen 16.00 en 18.00 uur al enkele nieuwe tracks live gespeeld zullen worden.

Ruben Hoeke Band – COEXIST MP3 samples

RUBEN HOEKE CONCERT AGENDA

14 maart 2010 : De Harmonie, Edam (19.00u) – Try-out Coexist
20 maart 2010 : Tros Muziekcafe – Studio de Plantage, Amsterdam – Live Radio 2 opnamens!
27 maart 2010 : Seabottom Jazzfestival – Agora, Lelystad
28 maart 2010 : de Waerdse Tempel, Heerhugowaard – met Barrelhouse!

16 april 2010 : De Kade, Zaandam – Benefiet met Margriet Eshuijs & Band

24 mei 2010 : Ribs ’n Blues Festival, Raalte
29 mei 2010 : Schelde Jazz, Terneuzen

26 juni 2010 : Bluesfestival Den Helder

31 juli 2010 : Brennels Buiten, Kraggenburg

26 september 2010 : Hedon, Zwolle – Tribute to Hendrix met De Veldman Brothers

2 oktober 2010 : Blues Touch Festival – Vivaldi, Oss
9 oktober 2010 : Bluesfestival Texel – De Zwaan, Den Burg

Voor compleet overzicht check de site van Ruben

Website Ruben Hoeke : www.rubenhoeke.com


Ook op Blues Magazine ...