Foto Interview: Leif De Leeuw

De muziekcarrière van de jonge topgitarist Leif de Leeuw ontwikkelt zich in een interessante richting. Met zijn full length debuut ‘Leelah’ uit 2015 begaf hij zich nog wat aarzelend op een vrij traditioneel bluesrockpad. Maar met ‘Until Better Times’, de eerder dit jaar verschenen opvolger, richt de muzikant zich op een genre dat helemaal terug lijkt, van nooit écht weggeweest: de southern rock.

Door Dietmar Terpstra

Kijk maar naar het hoesje. Een psychedelische prent van de hand van Maarten Donders, een inmiddels in Parijs woonachtige Tilburger, die niet in zijn eerste psilootje gestikt lijkt. Het zou zomaar een hoesje van Drive By Truckers kunnen zijn, de archetypische neo southern rockers rond Jason Isbell en Patterson Hood. Desgevraagd geeft De Leeuw graag toe dat ook zij een inspiratie waren. ‘’We hebben ons laten inspireren door Primus, de Flying Burrito Brothers, maar misschien nog wel het meest door The Allman Brothers. Het is een kleurrijke plaat.’’

“De rode draad van ‘Until Better Times’ (lees hier de recensie) is progressie, doorgaan, dealen met problemen. Met ‘Leelah’ hebben we gedaan waar we zin in hadden. Nu zijn we veel meer aan het werk gegaan met hooks in de songs, zowel instrumentaal als vocaal. We zijn vanuit de songs gaan schrijven. The Allman Brothers waren daar bij een grote inspiratiebron. Zij werken veel met riffs, met lagen in de productie.”

Een andere, meer hedendaagse bron van inspiratie blek de Californische band Wülfpack. “Die zijn helemaal te gek! Je hoort dat bij ons terug in de dubbele gitaarloopjes, die vind ik heel erg gaaf. Af en toe hoor je keiharde clliché’s in de muziek, we hebben dat zo af en toe zelfs wat overdreven, zo erg, dat het eigen wordt. En het werkt!”

Sinds een jaar heeft de band een nieuwe bassist in de gelederen, Boris Oud, afgestudeerd aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Hij werkte onder meer met Eefje de Visser, en heeft zich laten beïnvloeden door bands als Level 42, Weather Report en Foo Fighters. Een aanwinst, aldus De Leeuw. “We hebben veel audities gedaan, het was een ingewikkeld proces en we kregen veel aanmeldingen. Maar met Boris was er een waanzinnige klik, hij gaf direct een enorme lift. Hij heeft jarenlang jazzbas gestudeerd, en is kenner en liefhebber van seventies muziek. Heel fijn dat hij er bij is.”

Het zijn drukke tijden voor Leif de Leeuw. Met zijn band tourde hij de afgelopen tijd door Spanje, komende tijd is hij in het kader van Knight Of The Guitar in diverse clubs in het land te zien met vakgenoten als Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Leendert Haaksma en Ruben Hoeke, en vanaf half januari gaat het weer los met zijn band.

Een deel van de shows, waaronder die van 19 januari in Bibelot in Dordrecht, wordt opgenomen, ten behoeve van een later dat jaar te verschijnen live-album.

Website Leif de Leeuw


Ook op Blues Magazine ...