Door : Gerrit Harmsen

Voorafgaand aan het spetterende optreden zondag 9 januari 2011 bij BluesInWijk (zie verslag) kreeg ik de gelegenheid enkele vragen te stellen aan Wim de Vos, frontman van Howlin’ Bill. In de kou tijdens het roken van een sigaretje liet de sympathieke Belg mij het onderstaande optekenen.

Wim de Vos - Howlin Bill

Op welke manier ben je in aanraking gekomen met de muziek?

Ik ben opgegroeid met muziek, op mijn negende speelde ik tot mijn puberteit piano.
Zoals je wel zal verwachten was dit uiteraard vooral klassiek en dat is natuurlijk helemaal niet Cool als je een puber bent. Daarom heb ik de gitaar ter hand genomen en me daarmee in het punk leven gestort om vervolgens uit te komen bij de rock and roll en rockabilly.

Hoe kom je dan uiteindelijk terecht in de stroming van de blues?

Hoewel een groot liefhebber van de rock and roll & rockabilly maakte in natuurlijk ook kennis met de andere vormen van muziek. Door o.a. Kim Wilson was ik al eens wat in de bluesharp gaan blazen. Bovendien ontdekte ik dat veel gitaristen beter waren. Voor mij een reden om me steeds meer toe te leggen op de mondharmonica en uiteraard kom je dan vanzelf bij de blues terecht.

Welke muzikanten hebben naast Kim Wilson nog meer invloed op je gehad?

Aha, naast Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds ben ik een grote fan van Brian Setzer,
voor mij de grote man van de Stray Cats. Ook vind ik Gary Primich een grootheid op de mondharmonica. Voor mijn eigen ontwikkeling als bluesharp speler is Gary misschien wel het meest van invloed geweest.
De combinatie van deze heren is dan ook duidelijk in onze sound terug te horen. Wij mixen roots, rock and roll, rockabilly en shuffle tot een swingend geheel wat gelukkig inmiddels steeds meer liefhebbers lijkt aan te spreken.

Kan je wat vertellen over het verschil tussen de Belgische en Nederlandse bluesscene?

Poeh, dat is lastig. Buiten de bluesbands waar ik samen mee heb opgetreden ben ik niet echt op de hoogte van de blues in Nederland. Wel is er een groot verschil in ontvangst door de podia die je geboekt hebben. Bij jullie worden we echt welkom geheten en ontvangen als gasten.
Alles is in Nederland uitstekend geregeld, mensen die indien nodig helpen met uitladen van de apparatuur en wat verder nodig blijkt te zijn. Echt top. Hier bij BluesInWijk hadden ze zelfs een parkeerplek gereserveerd. Dat hebben ze in België toch minder voor elkaar.

Jullie mogen als Belgische afvaardiging de strijd aan bij de Europese Blues Challenge in Berlijn. Hoe kijk je hier tegen aan?

Wij zien het vooral als een beloning en een enorme belevenis. We gaan daarheen als uitverkorene voor België, best iets om trots op te zijn. Daarbij maken we ons verder geen illusie. Uiteraard is het een enorme uitdaging, toch gaan we er vooral heen om lekker te spelen en kennis te nemen van wat de blues buiten ons eigen land te bieden heeft.
Als daar dan optredens uit voortkomen in de rest van Europa is dat mooi meegnomen.

Okay, als laatste. Hoe zien jullie toekomstplannen eruit?

Logischer wijs hopen we in Berlijn een goede indruk te maken en daarnaast zijn er plannen voor nieuwe releases. Rond het einde van maart komt er een EP uit met een nummer of 5.
Iets uitbrengen op vinyl zie ik wel als bijzonder. Daarnaast is het de bedoeling dat in september onze 4de full CD klaar is. Hiervoor moet ik echter nog wel eerst wat inspiratie opdoen…

Website artiest: www.howlinbill.be


Ook op Blues Magazine ...