Gary Clark Jr

Tekst : Hananja Verduyn

Gary Clark jr. is een muzikaal wonderkind, een Amerikaanse gitarist en acteur door sommigen beschouwd als de leider van de Austin Texas rock scene, met een stijl die soms is te vergeleken met Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan, maar toch weer geheel eigen sound heeft gecreeerd.
Gary Clark Jr begon met gitaar spelen op de leeftijd van twaalf jaar. Geboren en getogen in Austin, speelde Clark gedurende zijn tienerjaren in kleine clubs, tot hij de beroemde en beruchte promotor Clifford Antone, eigenaar van de Austin Blues Club Antone’s, ontmoette. Vanaf dat moment begon Clark te spelen met een scala aan muzikale iconen, inclusief Jimmie Vaughan, Double Trouble, Doyle Bramhall II, Charlie Sexton. Vaughan en anderen in de Austin muziek community hielpen Clark langs zijn muzikale pad.

Gary Clark Jr. Live On KGSR

Gary Clark jr, is een veelzijdige performer, speelt gitaar, mondharmonica, bas en drums. Oorspronkelijk is hij een blues muzikant, maar Gary heeft altijd een waardering voor alle genres van muziek, waaronder de muziek van Motown, mede door zijn ouders.Zijn optredens zijn een unieke mix van R & B, reggae, blues en soul.
`Ik zie mezelf niet strikt als een blues-speler”, aldus Clark, “vooral omdat ik op jonge leeftijd werd beïnvloed op door mensen als Marvin Gaye, Al Green, Sam Cooke en Wilson Pickett. Dat soort muziek werd altijd gespeeld rond het huis. Tel daarbij op dat ik een kind van de jaren ’80 ben, dus ik ben opgegroeid met het luisteren naar Prince en dat soort dingen. Toch denk ik dat de blues een grote kunst vorm is´´.

Sinds 2004, ontving Clark jr. vijf Austin Music Awards, waaronder Austin’s Best blues muzikant; Best Blues Band en Beste Blues Gitarist Electric. En dat terwijl hij nog maar 25 jaar oud is. Dat soort van erkenning leidde dus tot het spelen op het podium met grootheden zoals Pinetop Perkins en Jimmie Vaughan.

Gary is ook een singer / songwriter en schreef alle teksten en muziek voor zijn CD´s “Worry No More” en “110”.

Zijn eerste CD release, Worry No More, werd uitgeroepen tot “2002 Best Texas Blues Debuut CD” door Real Blues Magazine. Zijn tweede CD, 110, werd uitgebracht in september 2004 en Gary werd geroemd om zijn veelzijdigheid. Hij schreef niet alleen alle nummers, maar speelde ook alle instrumenten en nam album op in zijn appartement studio. Zijn derde release, Tribute beschikt over 6 covers en twee originelen nummers . Deze cd is precies wat de titel betekent: een eerbetoon aan de baanbrekende blues artiesten die de meeste invloed gehad op de jonge gitarist. Tracks zijn covers van klassiekers als “My Baby’s Gone”, “Catfish Blues” en “Whole Lotta Lovin” van onder andere Albert Collins, Lightnin ‘ Hopkins en Albert King.

Zijn virtuoze spel op de gitaar (1953 Gibson ES-125 is zijn favoriete gitaar) en zijn zoet gevooisde stem maakt het publiek waanzinnig enthousiast bij live optredens.

Een leuke anekdote over zijn geliefde gitaar: “Ik was thuis in Austin, en het regende vreselijk hard, en ik had mijn auto geparkeerd op een lage stoeprand,” legt hij uit. “Ik was met enkele vrienden, en toen ik terug kwam was de auto overstroomd. De gitaar was doorweekt, en ik dacht dat het was geruïneerd. Ik baalde verschrikkelijk maar zette de gitaar in zijn opbergtas, en lege hem in de kast. Een paar maanden later trok ik het uit. Ik weet niet hoe het gebeurd is, maar het speelde en klonk beter dan ooit. Het moet iets te maken had met het hout, en de temperatuur en de vochtigheid. Ik denk dat misschien was gedoopt. Andere dan een paar watervlekken, was er geen schade op alle. Het is gewoon perfect. ” Clark´s meest opvallende optreden is afgelopen zomer geweest op Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival in Chicago.
Een artiest die zeker weleens op een festival hier in ons eigen landje mag komen optreden… Luister, huiver en oordeel zelf …

Website Gary Clark Jr : http://www.garyclarkjr.com/


Ook op Blues Magazine ...