ENGEL BLUES FESTIVAL II

The ’30 years of BluesTouch’ Edition

Engel Blues Festival 2022

Line-up:
Eric Steckel
Emily Hill
Erwin Java’s Travel Party Feat. Sean Webster
Clemens van de Ven
Jesus Volt
Magic Frankie
Rhumble_n_Blues

Tekst: Jos Verhagen / Foto’s: Marco van Rooijen.
Meer foto’s van deze dag, zie Fotoalbum Engel Blues Festival 2022

Het tweede Engel blues festival gehouden op 1 oktober 2022 in de Groene Engel, Oss.

Dertig jaar terug kende Oss een vermaard blues festival “Blues touch”. Will Klamer van de oprichters die in 2020 overleed werd met dit tweede Engel Blues festival herdacht. In een samenwerking tussen de voormalige Blues touch organisatoren en Engel Blues is een programma samengesteld waarin beide festivals te herkennen waren. Namen als Magic Franky en Jesus Volt beleefde furore op het Blues touch festival. Eric Steckel en Sean Webster zijn twee namen die bij de Engel Blues hoog op het verlanglijstje stonden. Met Sean Webster die de Erwin Java Travel party kwam versterken was het programma aangevuld met aanstormend talent Emily Hill, de Rhythm and blues van Good Old Clemens van de Ven band en Rhumble-n-blues band uit Amsterdam.

Erwin Java’s Travel Party Feat. Sean Webster

Erwin Java’s Travel Party Feat. Sean Webster

De aftrap was meteen voor een top act, de Erwin Java Travel Party. Op verzoek van Engel Blues was Sean Webster als zanger toegevoegd aan het geheel en het klopte. De muzikanten zijn dan voor elkaar dan ook geen onbekenden en de klik was er meteen. In een set die voornamelijk uit slow blues nummers bestond schitterde Sean Webster. Zijn stem leent zich bij uitstek voor de Slow blues. Ook op de gitaar staat hij zijn mannetje en samen met het verfijnde gitaarspel van Erwin Java waren ook de gitaarsolo’s om van te genieten. Omdat beide erg door Eric Clapton geïnspireerd zijn kregen we een mooie set Eric Clapton songs voorgeschoteld zoals de opener Change it en met verder Nobody knows you when your down en River of tears. Naast deze songs ook Sean Websters Hear me now en zijn specialiteit I Rather go Blind, hij kreeg er de Groene engel mee stil en dat is knap want de Groene engel staat bekend om zijn luidruchtige publiek. Een mooi optreden van deze twee klasbakken.

Magic Frankie

Voor deze gelegenheid was ook de zaal van het nabijgelegen buurtcentrum bij het festival getrokken en zo begaf het gehele publiek zich 50 meter verder op om de terugkeer van Magic Frankie op het podium mee te maken. Magic Frankie, de Nederlandse BB King, maakte na 15 jaar weg geweest te zijn van het podium door ziekte een triomfantelijke return. Er was niemand in de zaal die dit hem niet gunde. Op zijn gitaarspel zat nog totaal geen sleet, vocaal groeide hij in het optreden. Dat dit optreden hem toch niet makkelijk afging bleek toen na een drietal nummers een stoel uitkomst bood. Gesteund door zijn band bracht de blues zoals we die van hem kennen, heerlijke Chicago blues. Een genot om de man weer terug te zien op de podia. Laten we hopen dat zijn gezondheid hem niet in de steek laat zodat we vaker van hem kunnen genieten

Jesus Volt

Jesus Volt

Het contrast met de tweede act die een historie had met Blues Touch festival, de Franse band Jesus Volt kon niet groter zijn. Je kunt er aan twijfelen of Jesus Volt blues is. Wat het wel was, een mengeling van vette blues/rock/stoner, of zoals zij zelf aangaven een mix van Micheal Jackson, Rammstein, Motorhead en Mississippi blues. Bij vlagen hypnotiserende grooves, dan weer vlijscherpe metal die dan weer voorzien werd met onheilspellend mondharmonica werk. The Five Horse Johnson komen nog het dichts in de buurt van deze fransen die met hun energieke frontman Xavier Cottineau een puik en verrassend concert voorschotelde. Met veel nummers van hun laatste album Jesus volt uit 2016 zoals o.a. 666 devil woman, Burn with me, Bulls Eye, Blood on the dance floor en hun ode aan de overleden frontman van Motorhead Lemmy Kilmister, maakte het onbekende dit optreden een ontdekkingstocht die zeer goed beviel.

Emily Hill

Engel Blues Festival II - Oss

Na een pauze genomen te hebben waarin Clemens van de Ven en Rumbl’n blues optraden, weer bij het festival aangesloten om het Nederlandse blues talent Emily Hill te horen en zien. Het is goed te zien dat opvolgers van Tineke Schoenmakers zich aandienen. Mell van Mell and the Vintage Future, Nienke Dingemans en Emily Hill dingen naar de troon van blues koningin. Ik heb alle drie de afgelopen weken aan het werk gezien, ze verdienen alle deze kroon. Onder de vleugels van toetsenist Ronald Jenster is Emily uitgegroeid naar een volwassen zangeres met een stem die zich lenig door meerdere genres heen en weer beweegt. Of het nu strakke blues is country of rhythm and blues of soul ze staat haar mannetje. Daarbij wordt ze ook gesteund door een top band met naast Ronald Jesters, Martin Koch (gitaar), Ruben Vanderburgh (drums) en Michiel Heeneman (bas). In een uitgebalanceerde set brachten ze klassiekers als I put a spell on you , To know you is to love you (BB King), Drunken hearted woman (Robert Johnson), Tell me something good (Chaka Kahn). Een puik optreden en een aanrader om eens te gaan bezoeken. Emily’s eerst plaat is te beluisteren op Spotify, en Ronald Jesters wist te melden dat de tweede in de maak is. Ik kijk er naar uit.

Eric Steckel

Eric Steckel

Als afsluiter van het festival had de organisatie Eric Steckel gecontracteerd. Ik durf te stellen de beste blues gitarist ter wereld maar andere zullen zeggen dat hij alleen maar probeert duizend noten in een minuut te stoppen. Als je de moeite neemt om door zijn uitbundig gitaar soleerwerk heen te luistern zie je dat alle solo’s een opbouw kennen met referentie naar de groove uit het nummer. Of hij nu supersnel de noten aan een rijgt of met sustain een noot aanhoud het is genieten. Met zijn Amerikaanse drummer John Platero die zich behoorlijk in het zweet werkte en de Nederlandse bassist Jos Kamps deed hij waar zijn fans voor gekomen waren; onnavolgbare gitaarsolo’s tevoorschijn toveren, gekke bekken trekken maar bovenal spelend op gevoel vette blues rock neerzetten, het was fantastisch. Met wat vaak de opening van zijn concerten is het drieluik, Solid ground, Born under a bad sign en Take my love to town, strooide hij kwistig met zijn solo’s. Zijn beste nummers kwamen voorbij met moordende solo’s: Waiting on the bus, Can’t you see, Empty promises, Ignorance turns to bliss, Tennessee. Na afloop nam Eric nog uitgebreid de tijd om met zijn fans na te praten. Hij vertelde ontzettend veel zin te hebben in de tournee en was erg lovend over de zaal, de soundcheck stond er in een mum van tijd op, hulde aan de techniek zo vertelde hij na afloop. Eric Steckel is deze tour nog drie keer te zien in Nederland:
Oct 20 – SPOT De Oosterpoort – Groningen,
Oct 21 – MEZZ – Breda en
Oct 22 – Metropool – Hengelo.

Het Engel blues festival beleefde zo een mooie tweede uitgave, en het smaakt naar meer zeker met zo’n afwisselend programma.

Eric Steckel

Eric Steckel

Emily Hill

Emily Hill

Emily Hill

Magic Frankie

Magic Frankie

Clemens van de Ven

Jesus Volt

Erwin Java’s Travel Party Feat. Sean Webster

Meer foto’s van deze dag, zie Fotoalbum Engel Blues Festival 2022


Ook op Blues Magazine ...