Danny Bryant’s Redeyeband
’t Oude Theater, Oss
31 januari 2010

Danny Bryant and his Redeyeband

Tekst : Imco Ceelen ; Foto’s : Marco van Rooijen

Hopelijk schop ik niemand tegen de verkeerde bluespoot als ik durf te verkondigen  dat de invloed van het Verenigd Koninkrijk van groot belang is geweest als het gaat om het ontstaan van onze geliefde bluesrock.

Muddy Waters wapperde de broekspijpen van het Britse publiek al aan het einde van de jaren vijftig met zijn elektrische gitaar en daarmee ontstak hij een vlammetje waar jongens als John Mayall, de Stones, the Animals en vele anderen mee aan de haal gingen.

Veertig jaar later worden we nog steeds overstelpt met Brits bluestalent en gelukkig maar, dat vult zo maar weer een gezellige zondagmiddag als we besluiten een kijkje te gaan nemen bij de cd-presentatie van Danny Bryant’s Redeyeband in ’t Oude Theater in Oss.

Deze hardwerkende bluesgitarist/zanger uit Hertfordshire heeft net een nieuw werkje af en wil dat graag met ons delen. Dat blijkt al snel als hij, een beetje later dan gepland, vurig afknalt met ‘Blues for Buddy’. Daarmee laat de man duidelijk blijken waar zijn respect voor de blues vandaan komt.

Danny Bryant and his Redeyeband

Tot mijn verbazing, volgt gelijk daarop al de titelsong ‘just as I am’, een simpele maar doeltreffende ballade wat uit drie akkoorden bestaat en groeit naar een gitaarclimax waar je je vingers weer bij af kan sabbelen. De rest van de eerste set vult hij met pakkende bluesnummers als ‘Heartbreaker’ en ‘Sweet little Angel’ waarmee hij het publiek steeds dichter naar zich toe weet te hengelen.

Ik mis op traditionele wijze natuurlijk weer de aanvang van set twee, dat is toch een van de nadelen als je tot de rokende bevolkingsgroep van Nederland behoort.

Als ik de zaal weer binnenwandel, wordt ik onmiddellijk in het slepende ‘alone in the dark’ gezogen.

Dit melancholische hoogstandje is minstens net zo aanstekelijk als de eerder genoemde titeltrack.

Het valt me ook op dat, hoewel de P.A. aan de harde kant afgesteld staat, het geluid verder prima overkomt. De gitaarsound doet me vaak denken aan een lekkere dikke saus waar gitaristen als David Gilmour hun show mee begiftigen. Dit geluid komt uiteraard ook mede uit de man achter het instrument. Wat ik graag mag horen is als Danny, gebruik makend van zijn volumeknop, subtiel een bijna vioolachtig geluid uit zijn gitaar trekt.

Danny Bryant and his Redeyeband

Wederom vaart de rest van de band ook weer op volle kracht, de laatste keer dat ik ze gezien heb was in het voorprogramma van Walter Trout in Paradiso. Ik moet zeggen dat ik ze deze avond iets standvastiger vind klinken.

Veel van de eer gaat natuurlijk ook uit naar Pa Bryant en Drummer Trevor Barr maar vooral Danny Bryant zelf zingt en speelt op een eerlijke manier de vouwen uit mijn pantalon.

Na ‘the hard way’ en de vermakelijke Hiatt-cover ‘master of disaster’ duwen de Britse bluesrockers nog een aantal voor de hand liggende klassiekers door de zaal.

Danny Bryant and his Redeyeband

Nummers als ‘Voodoo Chile’ en ‘Knockin’on Heavens door’ waren voor mij persoonlijk niet echt nodig geweest maar wie weet, trekt hij op die manier nog wat potentiële rockliefhebbers over de bluesstreep.

Als de band met ‘the last goodbye’ afscheid heeft genomen van een dankbaar publiek spreek ik Danny nog even in de cd-hoek waar hij trouw menig ‘just as I am’-exemplaar aan het bekrabbelen is.

Hij drukt me op mijn hart dat ik aan alle bezoekers van ’t Oude Theater nog even duidelijk moet melden dat hij werkelijk het gevoel heeft gehad, te hebben mogen spelen voor een zaal gevuld met vrienden. Nu, bij deze….

Website Danny Bryant’s Redeyeband: www.redeyeband.co.uk


Ook op Blues Magazine ...