Tough ’n Tender
6 februari 2011
Café 1614, Monnickendam


Tekst: Adri Bunnik / Foto’s: Jan Reinold

Foto Concertverslag : Tough ’n Tender - 6 februari 2011 Café 1614, Monnickendam

Café 1614, de gezelligste kroeg in Monnickendam, is dit keer het decor voor een optreden van bluesband Tough ’n Tender. Deze band heeft hier al vaker opgetreden en het publiek komt ook nu weer in groten getale opdagen. Een lekkere volle bak in Café 1614 met mensen die wel zin hebben in een feestje.

De vier mannen van de band hebben een verrassing voor de aanwezigen: als gastmuzikante is hammondorganiste Anita Duijf meegekomen, bekend van onder meer de jaren 70 meidenband Girlie, Bang Bang Lulu en tegenwoordig ook Danny Lademacher’s Bluesband.
De band gaat meteen van start met een paar nummers van Stevie Ray Vaughan waarmee de toon gelijk goed is gezet voor de rest van het optreden. Drummer Frans van Rooijen en bassist Ed Bothoff – door insiders ook wel aangeduid als de “shuffle twins” – leggen een stevige, solide basis die zanger Menko Paul, gitarist Ber van Zanen én Anita Duijf alle ruimte biedt om eens flink uit te pakken. Dat gebeurt dan ook en hoe! In een hoog tempo komt een aanstekelijke mix voorbij van stevige shuffles, ingetogen bluesballads en een enkel soul- en rocknummer.

Foto Concertverslag : Tough ’n Tender - 6 februari 2011 Café 1614, Monnickendam

Bekende klassiekers als Texas Flood, Crossroads, Mary Had A Little Lamb en Red House worden afgewisseld met onbekender, maar niet minder interessant werk van onder andere Duke Robillard, The Palladins, John Mayer, Freddie King en Otis Rush. Ook de Engelse blues komt voorbij met het aloude Need Your Love So Bad, een nummer dat een bijzonder enthousiast onthaal krijgt van het meezingende publiek.

Zanger Menko Paul gaat helemaal los, zijn soulvolle geluid past uitstekend bij het repertoire. Maar ook de overige heren laten zich vocaal niet onbetuigd. Fraaie staaltjes samenzang zijn te horen in nummers als Hold On, Get Ready en Bright Lights, Big City. Anita legt met haar hammondorgel een heerlijk tapijtje onder het bandgeluid en krijgt ook alle gelegenheid te soleren, wat deze beauty meer dan prima afgaat ondanks het feit dat dit de eerste keer is dat zij met Tough ’n Tender meespeelt.

Foto Concertverslag : Tough ’n Tender - 6 februari 2011 Café 1614, Monnickendam

Gitarist Ber van Zanen pakt regelmatig uit met hoogstandjes op zijn gehavende Stratocaster die grote bijval krijgen, zeker als hij ook nog eens True Love van The Fabulous Thunderbirds zingt. Het is het publiek inmiddels ook wel duidelijk waarom er niet zo veel verf meer op deze gitaar zit …..

De tent gaat helemaal uit zijn dak en kan er maar geen genoeg van krijgen. De band speelt dan ook ruim een uur langer dan gepland en mag dan pas weg na vier toegiften.

Tevreden kroegbaas Jeroen Wolkers, die zich ook op de dansvloer niet onbetuigd liet, merkte na afloop uitgeput op: “geweldig, ik ben helemaal gesloopt!”.

Website artiest: www.toughntender.com


Ook op Blues Magazine ...