Foto Concertverslag: The Weight Band - Paradiso Noord, Tolhuistuin Amsterdam 5 mei 2019

Photo credits: Bert Pijpers

The Weight Band
Paradiso Noord, Tolhuistuin Amsterdam
5 mei 2019

Tekst & foto`s: Bert Pijpers/ Continental Record Services  (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Natuurlijk waren er twijfels: is The Weight Band op een oprechte missie om het muzikale erfgoed van The Band in ere te houden of is het een chique vorm om je beter voor te doen dan de overdaad aan coverbands die op steeds meer podia te beleven zijn. Het toonaangevende blad No Depression schreef naar aanleiding van World Gone Mad, het debuutalbum van The Weight Band : “By the end of the album I was convinced that this was a labor of love and something optimistic and viable and worth having if you’re a BAND enthusiastic.”

Foto Concertverslag: The Weight Band - Paradiso Noord, Tolhuistuin Amsterdam 5 mei 2019

Photo credits: Bert Pijpers

En dat is eigenlijk vrij te vertalen naar het live optreden van The Weight Band in een behoorlijk gevulde zaal van de Tolhuistuin. Vooraf bestond er misschien nog scepsis over de plaats die het repertoire van Levon Helm en de zijnen in het programma van ex-Band gitarist Jim Weider en de zijnen zou innemen. Maar na afloop van het bijna twee uur durende concert was iedereen het er wel over eens: dit was een energieke en onderhoudende show van een prima band met een fijne mix van eigen werk en goed gekozen covers. Dat daarbij, naast werk van Dylan en The Allman Brothers, het leeuwendeel werd gevormd door Band klassiekers als The Weight, The Night They Drove Old Dixie Down en Ophelia werd door de luisteraars in dank afgenomen. Dichterbij dan The Band zelf geklonken zou hebben lijkt immers onmogelijk, niet alleen in de arrangementen maar zeker ook vokaal. Eigen werk als World Gone Mad, Common Man en You’re Never Too Old To Rock ‘N Roll sloten daarbij naadloos aan bij de composities en de klank van hun Candese inspiratoren. Mede natuurlijk door het enthousiaste spel en de treffende zang van bassist Albert Rogers, drummer Michael Bram en toetsenist Matt Zeiner.

Ook kwam Dr. John nog even voorbij toen Samantha Martin, Sherie Marshall en Stacie Tabb van het Canadese Delta Sugar het podium betraden om samen met toetsenist/zanger Brian Mitchell de show te stelen in een aanstekelijke versie van “Such a Night”.

Waarmee de veelzijdigheid en ook het belang van The Weight Band nog maar eens vet onderstreept werd.

Foto Concertverslag: The Weight Band - Paradiso Noord, Tolhuistuin Amsterdam 5 mei 2019

Photo credits: Bert Pijpers

Website: The Weight Band

Tourdata:
09.05 – Het Depot, Leuven (B)
10.05 – De Singer, Rijkevorsel (B)
11.05 – Rhythm & Blues Night, Oosterpoort – Groningen

 

 


Ook op Blues Magazine ...