ERIC STECKEL

Poppodium DRU Industriepark, Ulft
15 april 2022

Tekst en foto’s: Harry Pater

Enkele dagen voordat Eric Steckel op 15 maart 2020 zou optreden in het poppodium van het DRU Industriepark (voorheen DRU Cultuurfabriek genaamd) trad hij op in het roemruchte Musiktheater Piano in Dortmund, als eerste van de Europese tournee om zijn net verschenen album Grand View Drive te promoten. Het was een uitverkocht concert voor een uitzinnig publiek.

Eric Steckel

Eric en zijn bandleden verlieten opgetogen het podium en in de kleedkamer aangekomen kregen ze te horen dat dit eerste optreden meteen het laatste van het Duitse deel van de tour was geweest, omdat de Duitse overheid dermate stevige maatregelen had genomen door de pandemie, dat alle concerten, theatervoorstellingen, etc. moesten worden afgelast. Ook de rest van de tournee werd kort hierna stilgelegd, dus ook geen optredens in ons land. Er zat niets anders op dan zo snel mogelijk weer terug te reizen naar zijn woonplaats Los Angeles.

In het interview dat ondergetekende met Eric had (binnenkort te lezen op BluesMagazine) vertelde hij dat hij in de afgelopen twee jaar in totaal vijf keer heeft opgetreden, voornamelijk in kleine locaties. Hij keek dan ook erg uit om weer voor een goedgevulde zaal op te treden. Dàt is uiteindelijk gelukt, al liep het niet allemaal naar wens voordat het optreden rond 21.45 uur kon beginnen. Reden: vanwege flinke files op deze Goede Vrijdag kwam de band ruim twee uur later dan gepland in Ulft aan, waar snel werd begonnen met de soundcheck. In de dagen voorafgaand aan het optreden werd er in Rotterdam uitgebreid gerepeteerd met de ritmesectie: bassist Jos Kamps en de Australische drummer Tony Boyd, die ook van de partij waren toen Eric in 2017 in Ulft speelde.

Eric Steckel

Het concert

Na een uitstekend voorprogramma door de voornamelijk Achterhoekse bluesrockband No King, die een enthousiast publiek achterliet èn een half uurtje ombouwpauze gingen de gordijnen open en begon het optreden met Solid Ground van het nieuwe album Grandview Drive, gevolgd door Waiting For The Bus van Polyphonic Prayer (2018), beide songs waren nog nooit tijdens een optreden van Eric Steckel en band in ons land te horen. Eric noemt zijn versie van bluesrock sinds enkele jaren bluesmetal, wat dus een zeer heavy versie is, je zou kunnen zeggen: Stevie Ray Vaughn meets Metallica. Het publiek reageerde meteen erg enthousiast en dat bleef het hele ruim anderhalf uur durende optreden zo. Gelukkig weinig last van de Dutch Disease (= het veelvuldig door de muziek heen kletsen van een deel van het publiek), al kan dat ook te maken hebben met het stevige geluid van de mannen.

Hierna werd Born Under A Bad Sign van album High Action (2005) gespeeld, gevolgd door Can’t You See van het nieuwe album; vijf van de in totaal elf gespeelde songs komen van deze cd. De rest van de setlist is afkomstig van de vier meest recente albums. Het publiek kreeg geen momentje rust, want alle songs hebben een hoog tempo, werden doorgaans flink uitgerekt met mooie en lange gitaarsolo’s, daarna kwam er ook een bas-solo voorbij. De aankondigingen van Eric waren vrij kort en meestal zei hij hoe blij hij was om weer voor een enthousiast publiek te mogen spelen.

Ook songs als Take My Love To Town, When Ignorance Turns To Bliss, Day Drinking en We’re Still Friends gingen er in als koek. Bij iedere gitaarsolo kon je zien dat Eric erg geconcentreerd bezig was, de ogen dicht en zijn hoofd achterover.

Eric Steckel & Band

Het laatste nummer was Empty Promises van Dismantle The Sun (2012) met weer een spetterende gitaarsolo, gevolgd door een daverend applaus. Hierna was het afgelopen, er kwam geen toegift meer, het was klaar. Na afloop liet Eric weten dat hij een geweldige avond had gehad, de volgende dag liet hij via een appje weten heel vroeg wakker geworden te zijn en zich uitstekend voelde na het prachtige optreden.

Die avond in Hedon, Zwolle, was de zaal uitverkocht en volgens verschillende mensen die daarbij waren, ook weer een geweldig concert. Op zondag vertrokken de mannen naar Groot-Brittannië en daar hebben ze het ook erg naar de zin. Vanaf vrijdag 29 april volgen Scandinavische optredens, in Zweden, Noorwegen en Denemarken. Na één Belgisch optreden weer een aantal in ons land: 4 mei in de Bosuil in Weert, 8 mei Q-Factory in Amsterdam, 11 mei Luxor Live in Arnhem en 12 mei Bibelot in Dordrecht. Hierna spelen de mannen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en op 29 mei als laatste in Italië. Volgens Eric komen ze in oktober terug voor een Europese tournee.

Eric Steckel

SETLIST:

SOLID GROUND
WAITING FOR THE BUS
BORN UNDER A BAD SIGN
CAN’T YOU SEE
TAKE MY LOVE TO TOWN
WHEN IGNORANCE TURNS TO BLISS
DAY DRINKING
WE’RE STILL FRIENDS
BEST WITH YOU
TENNESSEE
EMPTY PROMISES

Band:

Eric Steckel-vocals, guitars
Jos Kamps-bass
Tony Boyd-drums


Ook op Blues Magazine ...