Chris Duarte

Ain’t Giving Up

Release: 14 April 2023
Formats: CD, LP, Digital
Label: Provogue

Chris Duarte - Ain't Giving Up album cover

Blues-Roots Gitarist Chris Duarte Kondigt Nieuw Album ‘Ain’t Giving Up’ Aan

Blues-rootsgitarist Chris Duarte heeft zijn nieuwe studioalbum ‘Ain’t Giving Up’ aangekondigd, dat op 14 april zal worden uitgebracht via Provogue Records. Bekijk de videoclip voor het openingsnummer ‘Nobody But You’.

 
Zijn 15e studioalbum bevat een scala aan outlaw blues, Americana, roots en zelfs alt-country invloeden. In ‘Ain’t Giving Up’ werkt de uit Austin, Texas afkomstige gitarist voor het eerst in 22 jaar samen met producer-gitarist Dennis Herring, bekend van zijn werk met artiesten als Buddy Guy, Modest Mouse, Elvis Costello en The Hives. Maar het afgeleverde album is geen berekende terugkeer naar hun roots.De plaat is live opgenomen met vintage gear en minimale overdubs, het is een rauwe en opgevoerde showcase van het verbluffende gitaarwerk van deze virtuoos; zijn beheersing van de ongrijpbare Texas shuffle; en zijn diepe liefde en toewijding aan de blues.

Duarte viert de aankondiging met de release van het openingsnummer van het album, de Allman Brother-achtige riffy bluesrocker, “Nobody But You”.

Duarte dropte in 1994 zijn tweede album, ‘Texas Sugar Strat Magik’, en hij bracht vervolgens een reeks veelgeprezen blues-, bluesrock-albums en experimentele fusion-getinte albums uit.

‘Ain’t Giving Up’ bevat dezelfde geest als ‘Texas Sugar’, maar het nieuwe album is absoluut zijn eigen monster. Het album werd met een trio opgenomen, met ‘Texas Sugar’-drummer Brannen Temple, maar het bevat ook een drumcomputer met enkele rauwe, loops waar Duarte over speelt, “Dit album verkent een breder spectrum van muzikaliteit”, vertelt Duarte. “Ik hou van Muddy Water en Howlin’ Wolf, maar heb ook het gevoel dat het bij mij hoort om wat onverwachte invloeden te introduceren. Voor dit album was ik niet bang om verder te gaan dan de keiharde blues. Ik zie dit als een uitbreiding van het format waar ik van hou.

“Ik plantte mijn vlag met ‘Strat Magik’ en op dit album duw ik de muziek vooruit”, vervolgt Duarte. “Ik heb veel verschillende facetten van mijn spel verkend, maar dit album zegt: ‘Ik ben hier en ik geef de blues en mijn carrière niet op.’

Duarte staat bekend om zijn fysieke en atletische speelstijl – hij speelt vaak zo hard dat zijn vingers bloeden. Vanwege deze vurige toewijding hebben veel fans en critici speels naar zijn muziek verwezen als ‘punkblues’ of ‘rockin’ blues’. “Mijn stijl is superagressief en fysiek”, bevestigt Duarte. “Tegenwoordig ben ik wat ouder, maar ik leg nog steeds evenveel hart in mijn spel als ooit – ik hou nog steeds van spelen.”

De gitarist, zanger en songwriter kwam naar voren als een kracht om rekening mee te houden in de roots en bluesscene van Austin, Texas in de jaren negentig. Hij kreeg bekendheid na het overlijden van Stevie Ray Vaughan en stond bekend om zijn gespierde speelstijl; zijn met jazz en rock-‘n-roll doordrenkte bluessolo’s; en zijn beheersing van de Texaanse bluestraditie. Sinds die vroege dagen heeft Duarte zijn eigen plek veroverd door een reeks bejubelde albums en een tourschema van meer dan 150 data per jaar.

Duarte herenigd met Herring, die zijn bestverkochte plaat produceerde, ontdekte meteen dat er niet veel was veranderd aan de twee mannen. “Er zijn meer grijze haren en rimpels in ons gezicht”, zegt Duarte grinnikend. “Maar we hebben dezelfde muzikale connectie als jaren geleden.. De benadering van Dennis is om rauwe emotie vast te leggen, en daarom neemt hij letterlijk alles op, zelfs fragmenten tussen de nummers door.” Duarte vervolgt: “Ik nam mijn gitaar mee toen we de zang opnamen, en hij zei dat ik die niet nodig had – de gitaarpartijen waren allemaal klaar. Hij gebruikte de solo’s die ik on the fly speelde tijdens de basissessies. Ze waren leuk en off-the-cuff, en de toon en grooves waren geweldig.

”Ain’t Giving Up is intiem en gruizig, maar pronkt ook met ongerepte toewijding, alsof wij als luisteraar in de studio zitten met Duarte en zijn maatjes. Het is een reset voor Duarte die zijn veerkracht en zijn onverminderde liefde voor de blues en Amerikaanse roots toont. “Ik ben zo dankbaar dat ik bij Provogue ben getekend en weer met Dennis mag werken – het is een droom die uitkomt”, zegt Duarte enthousiast. “Ik heb het geluk gehad om bijna 30 jaar muziek te spelen en mijn ding te doen, en ik kon me geen beter leven wensen.”

Tracklisting:
1. Nobody But You
2. Big Fight
3. Bye, Bye, Bye
4. Can Opener
5. Gimme Your Love
6. Come My Way
7. Half As Good As Two
8. Lies Lies Lies
9. Ain’t Giving Up On Us
10. Look What U Made Me Do
11. The Real Low Down
12. Weak Days

CHRIS DUARTE ANNOUNCES NEW ALBUM “AIN’T GIVING UP”

OUT ON APRIL 14 ON CD AND VINYL

Blues-roots guitarist Chris Duarte will release Ain’t Giving Up, his 15th studio album, on April 14 via Provogue Records. Featuring a wide range of outlaw blues, Americana, roots, and even alt-country influences, Ain’t Giving Up finds the Austin, Texas guitarist teaming up for the first time in 22 years with producer-guitarist Dennis Herring, also known for his work with artists like Buddy Guy, Modest Mouse, Elvis Costello, and the Hives.

But the resulting album isn’t a calculated return to roots affair. Recorded live on the studio floor with vintage gear and minimal overdubs, it’s a raw and revved-up showcase for the virtuoso’s jaw-dropping chops; his mastery of the elusive Texas shuffle; and his deep love and commitment to the blues.


Ook op Blues Magazine ...