T-Model Ford & Gravelroad – Taledragger

T-Model Ford & Gravelroad – Taledragger

Format: CD / Label: Alive Natural Sound Records / Release: januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Zijn exacte geboortedatum is niet bekend maar T-Model Ford zou ergens rond 1920 geboren zijn in Forest, Mississippi. Mooie leeftijd dus om lekker terug blikken zou je denken?        Nee dus, Ford is kort geleden voor de zesde keer getrouwd, heeft bij de laatste APK een pacemaker meegekregen en laat zich graag omringen door louche figuren uit de hippe muziekscene met wie hij liever toekomstplannen maakt dan oude koeien uit de sloot haalt.
De samenwerking met Gravelroad, een drie-koppig ronkend psychedelisch bluesmonster uit Seattle, vond zijn oorsprong enkele jaren geleden toen T-Model Ford op het allerlaatste moment een begeleidingsband voor zijn optredens nodig had. De samenwerking beviel uitstekend en kreeg naast enkele tournees een vervolg in de studio met het vorig jaar verschenen ‘The Ladies Man’. Tijdens een recente jam op een broeierige namiddag in Los Angeles bleek genoeg inspiratie gevangen om een volgend album op te nemen. Veel studiotijd is er niet verloren gegaan want de heren hebben in no-time acht tracks op de band geslingerd waardoor het live-geluid is behouden.
De zanger/gitarist Ford houdt zich al jaren bezig met het produceren van een ‘oerbluesgeluid’ dat we enigszins terughoren in de muziek van artiesten als Jon Spencer en de momenteel immens populaire Black Keys van wie gitarist Dan Auerbach regelmatig is betrapt tijdens jamsessies met ‘de meester’ en ook al eens een versie van Ford’s ‘The Moan’ opnam.
Met een een hevige, rauwe intensiteit die doordringt tot op het bot gaat het vanaf het begin al los in ‘Same Old Train’, een zeven minuten lang durende bluestrance waarin deze trein onophoudelijk doordendert maar net niet ontspoort. In ‘Comin’ Back Home’ horen we de baritone sax van Brian Olive die indertijd nauwe banden onderhield met de reeds ter ziele gegane White Stripes. Voor de liefhebbers van een overdosis distortion kan ‘How Many More Years’ worden aanbevolen en in het swingende ‘Big Legged Woman’ gaat de elektrische slide bijna door de geluidsbarrière maar kunnen de voetjes van de vloer. Of ‘Red Dress’ aan deze vrouw is opgedragen wordt niet vermeld maar T-Model is ‘on fire’. Pas in ‘I Worn My Body For So Long’ gaat het tempo een tandje omlaag en kan de schade worden opgemaakt. Laat ‘Little Red Rooster’ in het bluescafé horen en negen van de tien ‘kenners’ zal beweren dat ze de originele versie horen. Voor gladde, soepele licks ben je bij T-Model Ford aan het verkeerde adres. Wars van pretenties en zojuist begonnen aan zijn tweede, derde of vierde jeugd gaat deze cultheld door en voegt met ‘Taledragger’ weer eens een album toe aan zijn discografie alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Tracks:
1. Same Old Train
2. Comin’ Back Home
3. Someone’s Knocking On My Door
4. How Many More Years
5. Big Legged Woman
6. I Worn My Body For So Long
7. Red Dress
8. Little Red Rooster
 
Website artiest: www.myspace.com/tmodelfordandgravelroad


Ook op Blues Magazine ...