Ronnie Earl and the Broadcasters – “Living in the Light”
Label: Stony Plain Records
Formaat: CD
Datum release: Juni 2009

Ronnie-Earl-and-the-Broadcasters-Living-in-the-Light

21 jaar zijn ze bij elkaar , een volwassen act en band : Ronnie Earl and the Broadcasters.
Tijd om de nieuwe cd Living in the light eens goed aan de tand te voelen.
Livin in the light begint goed, met gelukkig een goed afgemixte sound en daar ga ik dan ook maar eens goed voor zitten.
Al naar een paar minuten vergeet ik dat ik deze recensie zou typen en zit lekker mee te deinen op de muziek. Snel weer aan het werk dan maar.

Ronald Hortvath studeerde geschiedenis in Boston en gaf een tijdje les aan gehandicapte kinderen. Tijdens deze studie raakte Ronnie behoorlijk onder de indruk van een workshop van Muddy Waters. Dusdanig dat hij intensief oefende op zijn gitaar en snel een band formeerde.
Zijn eerste betaalde job als muzikant was in 1973 in een bluesclub in Cambridge USA. Earl Hooker zoals hij zichzelf noemde trok daarna met de Greyhound-bus naar Chicago, waar hij door niemand minder dan de onlangs overleden Koko Taylor werd geïntroduceerd aan de plaatselijke bluesscene.
In 1979 werd hij lid van Roomful of Blues. Gevolgd door Ronnie Earl and the Broadcasters in 1988. De cd’s volgden elkaar snel op en de band wisselde af en toe van samenstelling ,maar wat bleef was de drive en de sound. Die vind je nu ook terug op Living in the Light.
Earl komt niet vaak naar Europa sinds zijn depressie in de late jaren 90 blijft hij zoveel mogelijk in de States. In zijn teksten klinkt het leven en religie door. Daar moet je van houden,maar waar je ook naar luistert is een gitarist van de beste soort, aangevuld met een geweldig hammond-toetsenist Dave Limina en een strakke rhythm-sectie Lorne Entress drums en Jimmy Mouradian op bas. Speciale gasten die meedoen op de CD zijn Kim Wilson, Dave Keller, David Maxwell, Rod Carey en Jason James.

Op de cd staat 1 cover van Bob Dylan: What can i do for you ,met veel gevoel gespeeld en 9 eigen tracks.

Earls visie op de wereld en religie (Babtist) komt in teksten sterk naar voren, maar waar ik vooral van onder de indruk ben is het gitaarspel in de breed uitgemeten songs, lekker lang ook.
Mensen die de Holocaust menen te moeten ontkennen ,moeten vooral eens luisteren naar Child of a Survivor. De sterkste song van deze cd. Screaming gitaar -sound en bluesharp. Goed gedaan.
De ode aan echtgenote Donna Lee lijkt recht uit het hart te komen en valt goed te rijmen met de levensgeschiedenis van Earl.

Voor ik het weet draai ik de cd een 2de keer en een 3de . Wat blijft hangen is dat machtige gitaargeluid en de toetsenist adviseer ik te solliciteren als sessiemuzikant bij alle cd-labels die blues in hun pakket hebben. Had iedereen maar zo’n sound en techniek.

Wat blijft voor u is de gebruikelijke gang naar de winkel. Veel plezier!
(Wim Velderman – HofstreekFM / EnschedeFM)

Tracks:
01. Love Love Love 8:47
02. S.O.S 9:04
03. Take A Little Walk With Me 7:34
04. River Charles Blues 5:46
05. What Can I Do For You 8:00
06. Recovery Blues 7:17
07. Blues for Fathead 3:40
08. Child of a Survivor 9:28
09. Blues for the South Side 3:24
10. Ain’t Nobody’s Business 5:56
11. Donna Lee 5:30
12. Pastorale 3:47

Website Ronnie Earl and the Broadcasters : www.ronnieearl.com


Ook op Blues Magazine ...