Foto Recensie: Ronnie Earl And The Broadcasters - Beyond The Blue Door

Ronnie Earl And The Broadcasters – Beyond The Blue Door
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Stony Plain Music
Releasedatum: 30 augustus 2019

Tekst: Wim Velderman

Muzieksmaak en iemands persoonlijke stemming zorgen altijd voor een spanningsveld, zeker wanneer je niet onder gelijkgestemden bent. Ik ben er altijd snel klaar mee, zet m’n oorschelpen op en luister nieuwe muziek tijdens mijn dagelijkse walk-around. Puur om een eigen mening te vormen en laten we eerlijk zijn onbevooroordeeld ben je toch niet helemaal. Zo gezegd, zo gedaan, met oorschelpen en walking-shoes de paden op. En Ronnie Earl met zijn Broadcasters mogen mee.

Een heerlijke wandeling volgt met maar liefst vijftien tracks. De één noch mooier dan de ander en zeer veelzijdig. Deze plaat omvat alles van ontspannen shuffles tot Motown grooves en zachte, verfijnde duetten. Powered by ”The Broadcasters”; Ronnie Earl (gitaar), Dave Limina (Piano & Hammond B3), Diane Blue (Vocals), Forrest Padgett (Drums) en Paul Kochanski (Bass). Een ware traktatie, want de virtuoze gitaartechniek doet z’n werk, bijgestaan door een uitstekende band. Ook de vocals zijn dik in orde en zeer afwisselend. Af en toe komen er blazers voorbij dan ben ik helemaal om. Hoogtepunt: de vertolking van Why Can’t We Live Together ooit van Timmy Thomas.

Ronnie Earl bespeelt op deze cd diverse gitaren. Tuurlijk, de Stratocaster is er dominant bij en hoe, maar Ronnie schuwt ook het akoestische werk niet. Ronnie (Ronald Horvath) is van ’53, verzamelde in zijn jeugd jazz, soul en rockvinyl.
Na het zien van een Muddy Waters-concert in Boston viel het muzikale kwartje. De gitaar en niets anders dan de gitaar. Van optredens in kleine kroegjes naar de Chicago-bluesscene ging hij alras de States door, telkens op verkenning naar nieuwe inspiratie, techniek en muzikale vrienden.
Roomful of Blues gaf veel power aan Earl. Hij stond met vele groten op het podium bij en speelde ook vele sessietracks in. Kortom waar hebben we het eigenlijk over? Hier is een grootheid aan het werk.

Ik besluit de volgende dag hetzelfde rondje nog eens te lopen met dezelfde muziek en ja, ik was om. Een top album, zeer relaxed gespeeld. Zal het laat op de avond eventueel voorzien van een slaapmutsje eveneens zeer goed doen. Ook ‘Beyond The Blue Door’.


Tracks:
01. Brand New Me
02. Baby How Long
03. Drown In My Own Tears
04. Alexis’ Song
05. The Sweetest Man
06. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
07. A Soul That’s Been Abused
08. Why Can’t We Live Together
09. Blues With A Feeling
10. Tbone Stomp
11. Wolf Song
12. Peace Of Mind
13. Drowning In A Sea Of Love
14. Bringing Light (To A Dark Time)
15. Blues For Charlottesville

Line up:
Ronnie Earl – guitar
Dave Limina – Piano & Hammond B3
Diane Blue – Vocals
Forrest Padgett – Drums
Paul Kochanski – Bass

Special guests:
David Bromberg – acoustic guitar and vocals
Kim Wilson – harmonica and vocals
Greg Piccolo – tenor sax
Anthony Geraci – piano
Peter Ward – guitar

Website: Ronnie Earl


Ook op Blues Magazine ...