Pura-Fe-Trio-Live-A-Blues-Night-in-North-Carolina

Pura Fe Trio – Live, A Blues Night in North Carolina

Format: CD / Label: Dixiefrog / Distributie: Bertus / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Pura Fe is een trio gevormd rond zangeres Pura Fe, die een belangrijk lid was van het nieuw opgezette Native vrouwen trio Ulati. Zij bracht eigenlijk een nieuw soort van genre ter weeg door native muziek te combineren met Mainstream Music als Blues, jazz, en andere vormen. De achtergrond van deze dame is groot, maar ik noem even haar studie en uitvoeringen in de ballet wereld. Verder zingt ze ook in Jazz gezelschappen, en heeft ook de nodige albums al op haar naam staan, die al de nodige faam hebben verworven. Vooral in de laatste albums hoor je een behoorlijke portie Blues terug en ook Gospel, want zeer de moeite waard is kan ik u zeggen, en behoorlijk aandacht geniet onder het publiek heden ten dage.
In 2006 won dit trio een Award, een zogenaamde Native American Music Award.

Deze dame is gezegend met een stem die erg veel kan. Het laatste album Full Moon Rising vond gretig aftrek qua cd verkoop maar ook qua optredens.

Het nieuwe project is er eentje om in te lijsten denk ik, en bevat alles wat deze mensen maar kunnen bieden. Het album is een dubbellaar en genaamd Live, A Bluesnight  In North Carolina, en bevat behalve muziek van het trio ook een aantal zeer speciale gasten als Justin Robinson van The Chocolate Dropps, en verder nog de zeer speciale Dear Clan Singers, die voor het nodige vuurwerk zorgen allemaal.

Het album gaat alle kanten uit, en combineert heel veel bluesklanken met volksachtige klanken uit de native, wereldmuziek, jazz en andere stromingen, en 2 uur lang ook heel erg mooi gemusiceerd door allen, en het houd je aandacht constant vast, en dat is heel erg knap vind ik. Overal heel erg kwetsbaar, semi acoustic natuurlijk en ook die prachtige California Sound er in verweven. Ik kan natuurlijk niet alle tracks behandelen. Want dat zijn er teveel dus ook vooral, maar wel elk afzonderlijk zeer de moeite waard om te ontdekken. De stem van Pura doet regelmatig denken aan Maggie Bell van de vroegere Stone The Crows, maar ook aan de projecten van Eric Bibb met Rory Block qua muziek.

Deze schijf zou je kunnen zien als een intiem samenzijn tussen bevolkingsgroepen waar met grote regelmaat boodschappen in verborgen liggen, en ook een goot kampvuur gehalte heeft qua spelbeleving. Laat je echt niet misleiden, want oei wat een hoge kwaliteit wordt hier geboden. Zang partijen loepzuiver, harmonisch, e de instrumentatie doeltreffend, sfeervol. Mooi, en pakkend tegelijkertijd sober ook in de nummers die daar om vragen.

Het album opent met en soort van Folk Delta blues met een Gospel inslag, erg mooi vooral ook. Het nummer If I was Your guitar heeft de boodschap van hoe mensen verknocht aan hun gitaar kunnen zijn, en de behandeling die daar mee samen kan hangen. Happy Happy song.

Het nummer Let heaven Show, laat een soortement van Folk pop liedje horen met weer een boodschap er in en een Carlifornische inslag. . Ook Borders spreekt wat dat betreft boekdelen, waarin zij terug gaat naar de stamboom van de familie.
Het nummer Della Blackman kan je rekenen tot de wat langere stukken, waarin je Southern Blues hoort, en gaat over  het geweld van de KU Klux Klan  en het toedoen van haar familie

Ja, Fly Tonight, geschreven door Joni Mitchell laat een heerlijk sfeertje hopen wat een beetje funky maar vooral swingend aan doet. Met weer die Slide partijen er in. Heerlijk nummer gewoon dus.. Wederom een stuk wat qua lengte en ook qua uitvoering op valt is Peace met de nodige percussie er in. Daarbij krijgt ook het publiek de ruimte om zich te laten horen, en het gaat allemaal maar om 1 ding in dit geheel namelijk Vrede voor allen.Prachtig gitaarwerk, in een song die zich een beetje Jackson Browne laat aan horen of James Taylor. Een heel mooie track vind ik

Justin Robinson laat zich gelden in Sea Of love, een mooie track met een soort van klavecimbelachtig geluid., en een herkenbare song, die we ook kennen uit het verleden en uit de gelijknamige film stamt met Pacino. Mooie combi van stem en instrumenten, in en zeer gevoelige ballade. Cd 2 laat de entree horen van de Dear clan Singer, en toont Native music van het allerhoogste niveau met een behoorlijke dosis Gospel er in. Het nummer heet Scalp Dance. Prachtige vocalen gewoon dus.  De Alligator Dance is ook een soort van ritmische uiteenzetting van een bepaalde Native dans. Zo volgen er nog een paar. Na dit alle laat Pura fe de Skip James song Hard Time Killing Floor horen, in een zeer intense uitvoering die zeer veel bewondering oogst bij mij.  Een prachtig stuk instrumentarium in het nummer Rise Up Tuscarora Nation, een soortement van folky waltz.  Hold The rain is weer zo een voorbeeld van een mooie singer songwriter liedje en stamt af van een van haar vorige albums. Summertime krijgt een mooie ballade uitvoering, die wel even anders is dan alle anderen kan ik U zeggen, maar vooral heel erg mooi harmonieert op alle fronten.

Enfin, er is dus heel veel te beleven op muzikaal,. Belangrijke levens lessen en artistiek gebied. Helemaal een mooi document, ruim 2 uren lang, waar je naar wilt blijven luisteren, en elke keer weer nieuwe dingen kan ontdekken.

Pura Fe- Vocals, Slide Hawaian Born Guitar
Cary Morin- 6 String Gitaar en vocals
Pete Knudson- Percussion en Vocals.

Tracks: CD 1
01. Intro
02. Red Black On Blues
03. If I Was Your Guitar
04. Let Heaven Show
05. Borders
06.  Della Blackman Pick And Choose
07. Eddie The Burro    
08. Woman Sacred
09. Flight Tonight
10. My Angel
11. Old Mid Life Crisis
12. Sea Of Love- met Justin Robinson.

Tracks: CD 2
01. Scalp dance- met de Dear Clan Singers
02. Alligator dance-met De dear Clan Singers
03. Mocassin Dance
04. Smoker Dance
05. Hard Time Killing Floor
06. Farko In The House
07. Rise Up Tuscarora Nation
08. Hold The Rain
09. Stand Up For Human Pride
10. Intro To Mahk Jchi
11. Mahk Jchi
12. Endless Possibilities
13. Summertime
14. Great Grandpah”s Banjo
15. Grammah Easter Lullaby
16. Intro Tim Duffy and Dr. William Ferris.

Website artiest: http://www.purafe.com


Ook op Blues Magazine ...