Pura Fe’ – “Full Moon Rising”
Label: DixieFrog
Formaat: CD
Datum release: oktober 2009

Te bestellen bij Cosmox.nl

PURA-FE-FULL-MOON-RISING

Nee ,ik ga u deze keer niet informeren over de bio van Pura Fé. Want na het lezen van dit verhaal heeft u waarschijnlijk direct de cd aan uw collectie toegevoegd. Tijdens het herhaald beluisteren heeft u op het internet al snel alle info over deze zangeres opgezocht. Zo niet, dan wordt het tijd. Wat een verhaal,wat een zangeres,wat een kwaliteit.

De pen viel even stil in huize Velderman toen de cd Full Moon rising door de speakers klonk. Verbazing en verwondering ;wie is deze vrouw en waarom heb ik niet meer cd’s van haar?

Trouwens , wij hollanders kunnen altijd wel een financiële tip gebruiken: wilt u een perfect neutrale sound , opdat u uw eigen oordeel over muziek kunt geven,laat u dan niet verleiden tot de aanschaf van een zeer duur audiosysteem;kijk eens naar actieve studiomonitoren. Ze worden gebruikt om in de studio af te mixen. De techneut wil geen gekleurde ,maar een neutrale sound op de cd zetten,zodat het klinkt op iedere geluidsinstallatie. Prima kwaliteit van verschillende merken en nu komt het antwoord op de Hollandse vraag :vanaf €100,- heeft u al een setje actieve studiomonitoren.Geen versterker nodig en u plugt uw dvd-speler,mobieltje of pod direct in.

Twee minimonitoren vullen de huiskamer meer dan voldoende en Pura Fé neemt snel bezit van de ruimte. Stemmige songs,veel historische tekstelementen over de tijd van de natives in Noord-Amerika. 17 stuks maar liefst met een mooie afwisseling tussen accoustisch ,slide en versterkt.Prachtige koren gezongen door natives zo lijkt het,mannen en vrouwen. Wat een sfeer op deze cd.

En Pura Fé zingt vol moed en vertrouwen haar songs.

Red black on blues –start als een indian-worksong en evolueert snel als een midtempo blues ,gezongen door een stem die even doet denken aan Bonnie Raitt, maar dieper gaat.De song eindigt in een rap.Heel knap geaarangeerd.

Borders – lekkere versterkte blues met een drive en prima gitaarwerk. Over Crossing the border valt veel te verhalen.

Women sacred- dobro,12snarige gitaar en met gevoel gezongen country blues.

The condor meets the eagle- tweetalig met inheemse instrumenten : Indian blues noem ik ,maar het verhaal blijft duidelijk.History en emancipatie van een volk.

Hard timekilling Floor- mooi achtergrondkoor ,akoestisch slidegitaar en the feeling? Blues van begin tot eind.

My Angel – 7 minuten kippenvel wat een klagelijk geluid kan deze zangeres voortbrengen ,zonder dat het er te dik bovenop ligt.

De rest ? Gaat u zelf luisteren en lees haar biografie.

Ben benieuwd of uw monitoren bevallen.

(Wim Velderman)

Tracks:
01. Red, black on blues
02. Grammah easter’s lullaby
03. Borders
04. Flight tonight
05. Woman sacred
06. **** 4 daughters
07. The condor meets the eagle
08. Hard time killing floor
09. Great granpah’s banjo
10. Stand up for human pride
11. Duhngeh
12. My angel
13. Ole mid life crisis
14. Mahk jchi
15. All my relations
16. Back in the world
17. The jam

Website Pura Fe’ : www.myspace.com/purafe


Ook op Blues Magazine ...