Tekst: André Wittebroek

Release: 24 maart 2023
Label: RUF Records

Ally Venable is een blues/rockgitariste, zangeres en songwriter uit Texas USA. Op haar zestiende debuteerde ze met haar debuutalbum No Glass Shoes en dit nieuwe album Real Gone is al haar vijfde. Nu op haar 23ste is ze al een belangrijke artiest in de roots/bluesmuziek en dat blijkt ook wel uit de medewerking van levende legende Buddy Guy en Joe Bonamassa op deze plaat en Grammy Award winnaar producer Tom Hambridge ( Buddy Guy/ Susan Tedeschi), die ook de drums bespeelt. Ally Venable staat bekend om haar dynamische live-optredens met fantastisch gitaarspel en prima zang. Ze is beïnvloed door o.a. Stevie Ray Vaughan en Buddy Guy en met Isaac Pulido op drums en EJ Bedford op bas zorgt dat voor spetterende live-optredens waarin de songs gaan over alles wat in haar leven speelt en herkenbaar is voor het publiek. Op dit album speelt ze met andere muzikanten.

De cd opent met de rocker “Real Gone” met stevig intro en vlammend gitaarwerk, beukende drums en strakke bas. Haar stem lijkt hier nog wat iel in verhouding tot het krachtige spel maar past prima. Haar stem doet hier sterk denken aan de Britse blueszangeres/gitariste Chantel mcGregor. Later blijkt ze ook power in haar stem te hebben. Mooie koortjes ook. Een dampend begin met heerlijke solo’s. “Going Home” begint rustig, melodieus met heldere zang, tokkelend gitaartje waarna er een heerlijke gitaarsolo volgt en het weer teruggaat naar een rustiger gedeelte met koorzang en de tonen langzaam wegsterven, Prachtig. Stevig is weer “Justifyin’” dat groovend verder gaat met diepe bas en felle drums en weer dat fantastische gitaarspel, haar stem is hier rauwer. Mooie breaks in dit nummer. De prachtig gezongen slowblues “Broken And Blue”, heeft een heerlijke pakkende solo van Joe Bonamassa op het eind. “Don’t Lose Me” opent catchy en groovy met blazers en wisselende zang door een stemvervormer en de normale zang. Mooie riffs en funky groove, waarna de ballade “Any Fool Should Know ” met blazers volgt en haar stem krachtig en meeslepend klinkt. Buddy Guy is present in het schitterende “Texas Louisiana” waarin Buddy en Ally beiden apart en samen zingen en gitaarspelen en het past geweldig samen. Die diepe stem en het herkenbare gitaarspel van Buddy Guy tegenover de heldere stem en vlammende spel van Ally is een topmatch. Stevig en rockiger is “Kick Your Ass” waarop “Blues Is My Best Friend” volgt met banjo en zang, een oldschoolblues intro, een overgaand in een gruizige, ‘smerige’ solo. Melodieus, melancholisch begint “Gone So Long”, heerlijk sfeervol met psychedelische keyboardklanken en passende koorzang en met een gevoelige solo afsluitend. De voorlaatste song “Hold My Ground” kent fijne riffs, zang en gitaar wisselen elkaar af en ook hier een gevoelige solo. Rockende riffs, een strakke ritmesectie, spetterend gitaarspel en emotionele zang kenmerken de afsluitende rocker “Two Wrongs”. Een lekker eind van een prachtig album.

Conclusie:
De jonge Ally Venable heeft met Real Gone een schitterend album afgeleverd met werkelijk fantastisch gitaarspel en prima zang. De teksten doen er toe, gaan over haar ervaringen en het leven zelf en de begeleidingsband is top.
Lijkt mij een verplichte aanschaf, zeker voor de gitaarliefhebber!!

Ally Venable Band — “Real Gone” | Live at Sweetwater Studios

 
Tracks: 01: Real Gone 02: Going Home 03:Justifyin’ 04: Broken And Blue 05: Don’t Lose Me 06: Any Fool Should Know 07: Texas Louisiana 08: Kick Your Ass 09: Blues Is My Best Friend 10: Gone So Long 11: Hold My Ground 12: Two Wrongs

Line-up:
Ally Venable: Lead Vocals and Guitar Tom Hambridge: All Drums, Background Vocals and Percussion Kenny Greenberg: Guitars Tommy Macdonald: Bass Moke Rojas: Keyboards Rachel Hambridge: Background Vocals Sarah Hambridge: Background Vocals Max Abrams: Saxophones Steve Patrick: Trumpet Buddy Guy: Guitar and Vocals on ‘Texas Louisiana’ Joe Bonamassa: Guitar on ‘Broken And Blue’

Links: www.allyvenableband.com www.rufrecords.de


Ook op Blues Magazine ...