De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken. Als opener van deze nieuwe serie hoe kan het anders Robert Johnson.

Foto Bluesmagazine presenteert: The Iconic Blues Albums

Samengesteld door Hans Ros

1 – Robert Johnson – The Complete Recordings

Het album “The Complete Recordings” is een verzameling van alle bestaande opnames van de legendarische bluesmuzikant Robert Johnson. Het album bevat in totaal 29 nummers, opgenomen in slechts 2 sessies in 1936 en 1937. Hoewel het album een relatief kleine hoeveelheid materiaal bevat, heeft Johnson’s invloed op de muziekwereld enorm veel impact gehad.

Robert Johnson wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke bluesmuzikanten aller tijden. Zijn unieke gitaarspel en expressieve zangstijl hebben generaties muzikanten beïnvloed. Johnson’s muziek is doordrenkt van emotie en zijn teksten weerspiegelen vaak zijn persoonlijke worstelingen en pijnlijke ervaringen. Enkele topnummers van het album zijn onder andere “Cross Road Blues,” “Love in Vain,” “Hellhound on My Trail,” en “Sweet Home Chicago.” Deze nummers illustreren Johnson’s meesterschap over zijn gitaar en zijn vermogen om een emotionele sfeer te creëren.

“Cross Road Blues” is bijvoorbeeld een van zijn meest bekende nummers, waarin Johnson de duivel smeekt om zijn ziel te sparen. Het nummer bevat een hypnotiserende gitaarlijn die de luisteraar meteen meeneemt in de duistere wereld van Johnson.

“Love in Vain” is een ander opvallend nummer op het album. Het is een prachtig treurig liefdeslied waarin Johnson zijn gebroken hart bezingt. De zang van Johnson is vol van verlangen en spijt, en zijn gitaarspel versterkt de emotionele impact van het nummer.

“Hellhound on My Trail” is een van de favorieten onder bluesliefhebbers. Het nummer portretteert de constante dreiging en angst die Johnson achtervolgden gedurende zijn leven. De teksten en het hypnotiserende gitaarspel creëren een gevoel van paranoia en wanhoop.

Tot slot, “Sweet Home Chicago” is een klassieker die Johnson’s vaardigheden als verhalenverteller en performer laat zien. Het nummer is een lofzang op de stad Chicago en zijn muziekcultuur, terwijl het tegelijkertijd de ontberingen van het reizen en het verlaten van thuis benadrukt.

Kortom, het album “The Complete Recordings” van Robert Johnson is een essentieel stuk muzikale geschiedenis. Met zijn meeslepende emotie, virtuoze gitaarspel en tijdloze teksten heeft Johnson een blijvende impact gehad op de bluesmuziek en ver daarbuiten. De topnummers op het album zijn slechts een greep uit het rijke repertoire van deze legendarische muzikant. Het album werd in 1990 uitgebracht en werd in het eerste jaar 600.000 keer verkocht. In 1991 won het album een Grammy Award voor “Best Historical Album”.

Love in Vain (Take 2)

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link

Tracklist CD 1
1. I Believe I’ll Dust My Broom
2. Phonograph Blues
3. Ramblin’ On My Mind
4. Kindhearted Woman Blues
5. Terraplane Blues
6. I’m a Steady Rollin’ Man
7. Walking Blues
8. Last Fair Deal Gone Down
9. Dead Shrimp Blues
10. Sweet Home Chicago
11. 32-20 Blues
12. Come On in My Kitchen
13. If I Had Possession Over Judgement Day
14. Me and the Devil Blues

Tracklist CD2
1. Preaching Blues (Up Jumped the Devil)
2. Stones in My Passway
3. Cross Road Blues
4. Travelling Riverside Blues
5. When You Got a Good Friend
6. Milkcow’s Calf Blues
7. Hellhound On My Trail
8. From Four ‘Til Late
9. Honeymoon Blues
10. Stop Breakin’ Down Blues
11. Malted Milk
12. Little Queen of Spades
13. They’re Red Hot
14. Drunken Hearted Man
15. Love in Vain


Ook op Blues Magazine ...