Foto Blues History : Pre-war blues deel 5 Lil McClintock

Lil McClintock (1883 – ?)
Samengesteld door Hans Ros

Lil McClintock was een Amerikaanse countryblueszanger die zichzelf begeleidde op akoestische gitaar. McClintock werd gewoonlijk “Lil” genoemd, waarschijnlijk een verwijzing naar dat hij een lange, dunne figuur was. Er is niet veel bekend over het persoonlijke leven van McClintock, voor of nadat hij vier nummers opnam voor Columbia Records. De belangstelling voor zijn opnames is in de loop der jaren nieuw leven ingeblazen en ze worden gewaardeerd door verzamelaars. McClintock werkte als straatartiest in Clinton, South Carolina voordat hij de opdracht kreeg van de manager van Cooper’s Furniture Store, Burm Lessie, met het begeleiden van een andere lokale muzikant, Blind Gussie Nesbitt, om op te nemen voor Columbia Records.

McClintock nam op 4 december 1930 twee gospelnummers en twee “coon songs” op. De laatste twee composities bevinden zich in een muzikaal subgenre dat zelden wordt heruitgegeven vanwege de flagrant racistische voorstellingen van zwarte mensen. De eerste van het paar was “Don’t Think I’m Santa Claus”, dat een refrein heeft dat is afgeleid van minstreelshows en op banjo geïnspireerde begeleiding. Een ander nummer, “Furniture Man”, gespeeld in een vergelijkbare stijl, verwijst naar zwarte mensen als coons en maakt reclame voor Cooper’s Furniture Store. De opnamen van zowel McClintock als Nesbitt werden in juni 1931 uitgegeven in een oplage van 750 exemplaren. Ook nam hij het nummer Mother Called Her Child To Her Dying Bed op. Na de opnamesessie verdween McClintock volledig uit alle documentatie. Zijn platen zijn enkele van de zeldzaamste en meest gewilde items onder verzamelaars geworden.

Lil McClintock – Sow Good Seeds (Dust-to-Digital, 2003)

 
Coon-songs was een muziekgenre dat een stereotype van Afrikanen presenteerde. Ze waren populair in de Verenigde Staten en Australië van rond 1880 tot 1920, hoewel de vroegste van dergelijke liederen dateren van minstreelshows zo ver terug als 1848. Het genre werd enorm populair, waarbij blanke en zwarte mannen optredens gaven in blackface en opnames maakten. Vrouwen die bekend staan als coon shouters wonnen ook aan populariteit in het genre.

Wil je meer van Lil McClintock luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...