Foto Blues History: Pre-war blues deel 18 Reverend Gary Davis

Reverend Gary Davis (1896 – 1972)

Samengesteld door Hans Ros

Reverend Gary Davis, (Blind Gary Davis) was een blues- en gospelzanger die ook bekwaam was in de banjo, gitaar en mondharmonica. Zijn fingerpicking gitaarstijl beïnvloedde vele andere artiesten. Hij beïnvloedde o.a. Bob Dylan, de Grateful Dead, Jorma Kaukonen, Keb’ Mo’, Ollabelle, Resurrection Band en John Sebastian (van de Lovin’ Spoonful). Davis werd geboren in Laurens, South Carolina, in de regio Piemonte. Van de acht kinderen die zijn moeder baarde, was hij de enige die volwassen werd. Hij werd blind als een baby. Hij herinnerde zich dat hij slecht werd behandeld door zijn moeder en dat zijn vader hem onder de hoede van zijn grootmoeder van vaders kant plaatste. Davis meldde dat toen hij 10 jaar oud was zijn vader werd gedood in Birmingham, Alabama en zei later dat hem was verteld dat zijn vader was neergeschoten door de sheriff in Birmingham.

Halverwege de jaren 1920 migreerde Davis naar Durham, North Carolina, een toenmalig centrum van de zwarte cultuur. Daar gaf hij les aan Blind Boy Fuller en werkte hij samen met een aantal andere artiesten in de Piedmont-bluesscene, waaronder Bull City Red. Tijdens zijn tijd in Durham werd hij een christen. In 1933 werd Davis geordend als een baptisten predikant in Washington, North Carolina. Na zijn bekering en vooral zijn wijding begon Davis de voorkeur te geven aan inspirerende evangeliemuziek. In 1935 introduceerde J.B. Long, een winkelmanager met een reputatie voor het helpen van lokale artiesten, Davis, Fuller en Red bij de American Record Company. De daaropvolgende opnamesessies markeerden het echte begin van Davis’ carrière. In de jaren veertig begon de bluescene in Durham te dalen en verhuisde Davis naar New York.

De heropleving van de Folk muziek van de jaren zestig versterkte de carrière van Davis. Hij trad op tijdens het Newport Folk Festival. Peter, Paul en Mary namen zijn versie op van “Samson And Delilah”, ook bekend als “If I Had My Way”, een lied van Blind Willie Johnson, dat Davis had gepopulariseerd. “Samson And Delilah” werd ook gecoverd door de Grateful Dead op het album Terrapin Station. Ook nam de groep Davis’ “Death Don’t Have No Mercy” op. Davis stierf aan een hartaanval in mei 1972, in Hammonton, New Jersey. Hij is begraven op Rockville Cemetery, Lynbrook, Long Island, New York.

Death Don't Have No Mercy

 
Wil je meer horen van Reverend Gary Davis, check deze link


Ook op Blues Magazine ...