Foto Blues History: Pre-war blues deel 13 Furry Lewis

Furry Lewis (1893 – 1981)
Samengesteld door Hans Ros

Walter E. “Furry” Lewis was een Amerikaanse bluesgitarist en songwriter uit Memphis,TN. Lewis werd geboren in Greenwood, Mississippi. Zijn familie verhuisde naar Memphis toen hij zeven was. Hij verwierf de bijnaam “Furry” van zijn vriendjes in zijn kindertijd. In 1908 speelde hij solo op feestjes, in cafe’s en op straat. Tijdens zijn reizen als muzikant maakte hij kennis met een breed scala aan artiesten, waaronder Bessie Smith, Blind Lemon Jefferson en Alger “Texas” Alexander. Net als zijn tijdgenoot Frank Stokes werd hij het reizen moe en kreeg hij een vaste baan in 1922. Zijn positie als straatveger voor de stad Memphis, een baan die hij tot zijn pensionering in 1966 had, liet hem toe om muziek in Memphis te blijven uitvoeren.

Lewis maakte zijn eerste opnames voor Vocalion Records in Chicago in 1927. Een jaar later nam hij op voor Victor Records in het Memphis Auditorium, in een sessie met de Memphis Jug Band, Jim Jackson, Frank Stokes en anderen. Hij nam opnieuw op voor Vocalion in Memphis in 1929 waaronder nummers als “Casey Jones” en “John Henry”. In juli 1968 nam Bob West Furry, samen met Bukka White, op in Furry’s Memphis appartement. In 2001 werd de opname op CD uitgebracht als “Furry Lewis, Bukka White & Friends, Party At Home”, door Arcola Records met o.a. “On The Road Again” en “I’ve Got A Bird To Whistle”.

In 1969 maakte de platenproducent Terry Manning opnames met Lewis in zijn Fourth Street-appartement in Memphis, in de buurt van Beale Street. Joni Mitchell’s nummer “Furry Sings the Blues” (op haar album Hejira) gaat over haar bezoek aan Lewis’s appartement in een grotendeels verwoeste Beale Street op 5 februari 1976. Lewis verachtte het Mitchell-nummer en vond dat ze hem royalty’s moest betalen. In 1972 nam hij deel aan de Memphis Blues Caravan, met o.a. Bukka White, Sleepy John Estes, Clarence Nelson, Hammie Nixon, Memphis Piano Red, Sam Chatmon en Mose Vinson. Hij speelde 2 keer in het voorprogramma voor de Rolling Stones en speelde in The Tonight Show van Johnny Carson. Lewis begon zijn gezichtsvermogen te verliezen vanwege staar in zijn laatste jaren. Hij kreeg longontsteking in 1981, wat leidde tot zijn dood door hartfalen in Memphis op 14 september van dat jaar, op 88-jarige leeftijd. Hij is begraven op de Hollywood Cemetery in South Memphis, waar zijn graf twee grafstenen heeft, de tweede werd gekocht door zijn fans.

Furry Lewis Furrys Blues

 
Wil je meer van Furry Lewis luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...