Foto Blues History: Pre-war blues deel 12 Blind Lemon Jefferson

Blind Lemon Jefferson (1893 – 1929)
Samengesteld door Hans Ros

Lemon Henry “Blind Lemon” Jefferson was een Amerikaanse singer-songwriter en muzikant van blues en gospel. Hij was een van de populairste blueszangers van de jaren 1920 en wordt de “Vader van de Texas Blues” genoemd. Jefferson’s uitvoeringen waren onderscheidend vanwege zijn hoge stem en de originaliteit van zijn gitaarspel. Jefferson werd blind geboren, nabij Coutchman, Texas. Hij was de jongste van zeven kinderen geboren uit Alex en Clarissa Jefferson, die Afro-Amerikaanse sharecroppers waren. Tegen 1900 was het gezin aan het boeren ten zuidoosten van Streetman, Texas. Jefferson begon gitaar te spelen in zijn vroege tienerjaren en kort daarna begon hij op te treden op picknicks en feesten. Hij werd een straatmuzikant en speelde in steden in Oost-Texas voor kapperszaken en op straathoeken. Jefferson deed wat maar weinigen ooit voor hem hadden gedaan, hij werd een succesvolle solo-gitarist en mannelijke vocalist in de commerciële opnamewereld. In tegenstelling tot veel artiesten die werden ontdekt en opgenomen op hun normale locaties, werd Jefferson in december 1925 of januari 1926 naar Chicago gebracht om zijn eerste nummers op te nemen.

Zijn eerste releases onder zijn eigen naam, “Booster Blues” en “Dry Southern Blues”, waren hits. Hun populariteit leidde tot de release van de andere twee nummers van die sessie, “Got The Blues” en “Long Lonesome Blues”, wat een succes werd, met verkopen in zes cijfers. Grotendeels vanwege de populariteit van artiesten als Jefferson en zijn tijdgenoten Blind Blake en Ma Rainey, werd Paramount het toonaangevende opnamebedrijf voor de blues in de jaren 1920. Jefferson’s “ouderwetse” geluid en zelfverzekerde muzikaliteit maakten het gemakkelijk om hem op de markt te brengen. Zijn bekwame gitaarspel en indrukwekkende vocale bereik opende de deur voor een nieuwe generatie mannelijke solo-bluesartiesten, zoals Furry Lewis, Charlie Patton en Barbecue Bob. In 1927 verhuisde hij naar Okeh en nam “Matchbox Blues” en “Black Snake Moan” op. Het was zijn enige Okeh-opname, waarschijnlijk vanwege contractuele verplichtingen met Paramount.

Toen hij enkele maanden later terugkeerde naar Paramount, was “Matchbox Blues” al zo’n hit geworden dat Paramount twee nieuwe versies opnieuw opnam en uitbracht. In 1927 nam Jefferson nog een van zijn klassieke liedjes op, “See That My Grave Is Kept Clean” en het nummer was zo succesvol dat het opnieuw werd opgenomen en uitgebracht in 1928. Het nummer werd vaak gecoverd, o.a. door B.B King en Bob Dylan in 1962 op zijn debuutalbum. Jefferson stierf in Chicago op 19 december 1929 aan wat volgens zijn overlijdensakte “waarschijnlijk acute myocarditis” (een ontsteking van het hartspierweefsel) was. Jarenlang circuleerden geruchten dat een jaloerse minnaar zijn koffie had vergiftigd, maar een meer waarschijnlijke verklaring is dat hij stierf aan een hartaanval nadat hij tijdens een sneeuwstorm gedesoriënteerd was geraakt. Jefferson werd begraven op Wortham Negro Cemetery (later Wortham Black Cemetery).

Blind Lemon Jefferson - Bad Luck Blues

 
Wil je meer van Mississippi John Hurt luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...