Foto Blues History: Pre-war blues deel 11 Mississippi John Hurt

Mississippi John Hurt (1893 – 1966)
Samengesteld door Hans Ros

John Smith Hurt, bekend als Mississippi John Hurt, was een Amerikaanse blueszanger en gitarist. Opgegroeid in Avalon, Mississippi, leerde Hurt zichzelf gitaar spelen rond de leeftijd van negen. Hij werkte als sharecropper (deelpachter) en begon te dansen op feesten en partijen, zingend met een melodieuze fingerpicked begeleiding. In 1923 speelde hij met de vioolspeler Willie Narmour als vervanging voor de vaste partner van Narmour, Shell Smith. Toen Narmour de kans kreeg om op te nemen voor Okeh Records, een prijs voor het winnen van de eerste plaats in een vioolwedstrijd in 1928, raadde hij Hurt als gitarist aan bij producent Tommy Rockwell van Okeh. Zijn eerste opnames, gemaakt voor Okeh Records in 1928, waren geen succes en hij bleef als boer werken. Hurt probeerde met nieuwe onderhandelingen opnieuw voor Okeh te kunnen opnemen, maar ook deze platen waren commerciële mislukkingen. Okeh ging failliet tijdens de Grote Depressie en Hurt keerde terug naar Avalon waar hij werkte als sharecropper.

Hurt’s vertolkingen van “Frankie” en “Spike Driver Blues” werden opgenomen in The Anthology of American Folk Music in 1952, waardoor er veel interesse was om hem te vinden. Toen een exemplaar van “Avalon Blues” werd ontdekt in 1963, leidde het musicoloog Dick Spottswood en blueskenner Tom Hoskins naar Avalon. Toen Hoskins in Avalon aankwam, stuurde de eerste persoon die hij vroeg hem naar Hurt’s hut. Hoskins haalde een bezorgde Hurt over om verschillende liedjes voor hem uit te voeren, om ervoor te zorgen dat hij echt was. Hoskins was overtuigd en gezien het feit dat Hurt’s gitaarspel nog steeds intact was, moedigde hij hem aan naar Washington DC te verhuizen en voor een breder publiek op te treden. Zijn optreden op het Newport Folk Festival in 1963 zorgde ervoor dat zijn ster opkwam in de toenmalige folk-revival.

Hij trad uitgebreid op op hogescholen, concertzalen en koffiehuizen en verscheen op The Tonight Show met Johnny Carson in de hoofdrol. Hij nam ook drie albums op voor Vanguard Records. Veel van zijn repertoire werd ook opgenomen in de Library of Congress. Zijn fans hielden vooral van de ragtime-nummers “Salty Dog” en “Candy Man” en de bluesballads “Spike Driver Blues” (een variant van “John Henry”) , “You Are My Sunshine”, “Frankie And Albert”, “Pay Day”, “Oh Mary Don’t You Weep” en natuurlijk “Stack O’Lee”. Hurt stierf op 2 november 1966 aan een hartaanval in het ziekenhuis in Grenada, Mississippi. Zijn laatste opnames waren in februari en juli van dat jaar in een hotel in New York City gemaakt en werden pas in 1972 uitgebracht op de Vanguard LP Last Sessions.

Mississippi John Hurt Spike driver blues

 
Wil je meer van Mississippi John Hurt luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...