Foto Blues History: Pre-war blues deel 1 - Henry Thomas

Blues historie about Henry Thomas (1874–1930)
Samengesteld door Hans Ros

Henry Thomas was een Amerikaanse countryblueszanger, -zanger en -muzikant. Hoewel zijn opnamecarrière eind jaren twintig kort was, beïnvloedde Thomas artiesten als Bob Dylan, Taj Mahal, The Lovin’ Spoonful, The Grateful Dead en Canned Heat. Thomas’ stijl is een vroeg voorbeeld van wat later bekend werd als Texas bluesgitaar. Thomas werd in 1874 geboren in een familie van bevrijde slaven in Big Sandy, Texas. Hij begon als een zwerver over de spoorlijnen van Texas te reizen nadat hij in zijn tienerjaren van huis was vertrokken. Hij verdiende uiteindelijk zijn weg als rondtrekkende zanger, die zowel de lokale bevolking als spoorwegpersoneel vermaakte.

Hij nam 24 nummers op voor Vocalion Records tussen 1927 en 1929, waarvan er 23 werden uitgebracht. Ze omvatten gospelsongs, minstreelsongs, ragtime-nummers en blues. Behalve gitaar begeleidde Thomas zichzelf op een volksinstrument gemaakt van rietstengels waarvan de klank lijkt op de zampona die wordt bespeeld door muzikanten in Peru en Bolivia. Zijn stijl van gitaar spelen is waarschijnlijk afgeleid van banjo-picking-stijlen. Thomas’ nalatenschap wordt ondersteund door zijn liedjes, die nieuw leven werden ingeblazen door muzikanten die begonnen met de heropleving van de volksmuziek in de vroege jaren zestig. Harry Smiths compilatie Anthology of American Folk Music uit 1952, bevatte twee van Thomas’ nummers, “Old Country Stomp” en “Fishing Blues”. Thomas’ nummer “Fishing Blues” werd in 1965 opgenomen door de folkrockgroep The Lovin’ Spoonful, voor hun hitdebuutalbum Do You Believe in Magic en “Fishing Blues” was een hoofdbestanddeel van de vroege setlists van de bluesmuzikant Taj Mahal en verscheen op een van zijn eerste albums.

Bull-Doze Blues

 
“Bull-Doze Blues”, is een andere Vocalion-opname van Thomas, een vrij onbekend bluesnummer totdat de bluesrockgroep Canned Heat “Going Up the Country” opnam. Alan “Blind Owl” Wilson herschreef de tekst en kreeg de eer voor de oorspronkelijke release van het nummer in 1968 op het derde album van Canned Heat, Living the Blues. Het jaar daarop speelde de groep het nummer op het Woodstock Festival. Thomas’ arrangement van “Cottonfield Blues” werd in 1929 uitgevoerd door de vroege Delta-bluesmuzikanten Garfield Akers en Mississippi Joe Callicott.

Wil je meer van Henry Thomas luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...