Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 30 Little Hat Jones

Little Hat Jones (1899 – 1981)
Samengesteld door Hans Ros

George “Little Hat” Jones was een Amerikaanse bluesmuzikant uit Texas en was de kleinzoon van een voormalige slaaf en werd geboren in Bowie County, Texas.In die tijd was mankracht vaak schaars op familieboerderijen en hij stopte op 13-jarige leeftijd met school om de familieboerderij te onderhouden omdat zijn vader een ziekte had, hun katoenoogst was vernietigd en hun twee ploegende muilezels en een melkkoe waren overleden.

Er is weinig bekend over Jones’ activiteiten in zijn late tienerjaren. In de jaren twintig was Jones echter straatmuzikant in San Antonio. De bijnaam “Little Hat” werd verkregen in een baan in de bouw in Garland, waar Jones een hoed droeg waarvan een deel van de rand was gescheurd. Hij nam twee composities op, “New Two Sixteen Blues” en “Two String Blues”, die als single werden uitgebracht door Okeh Records op 15 juni 1929.

Diezelfde dag speelde hij gitaar op negen nummers van Alger “Texas” Alexander in de Okeh-studio. Op 21 juni nam Jones vier extra nummers op voor Okeh en op 14 juni 1930 nam hij er nog zes op, o.a. “Hurry Blues” en “Rolled From Side To Side Blues”. Deze drie sessies vertegenwoordigen het grootste deel van Jones’ opgenomen output: tien eigen nummers en negen met Texas Alexander.

De stijl van Jones wordt gekenmerkt door zijn neiging om een ​​nummer in één tempo te beginnen en dan te vertragen zodra hij begint te zingen. Jones woonde in Napels, Texas, waar hij de rest van zijn leven zou blijven met zijn tweede vrouwen en verschillende banen had. Hij stierf in 1981, op 81-jarige leeftijd.

 
Wil je meer horen van Little Hat Johnson, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...